0

Komende woensdag, 7 april 2021, staat de 109e editie van de eendagskoers Scheldeprijs op het programma. Voor de dames is het de eerste keer dat zij om de Scheldeprijs zullen strijden. De Scheldeprijs is een van de oudste wielerkoersen van België. Van origine wordt deze koers gereden op de woensdag tussen de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix (die uitgesteld is naar oktober 2021). Het contrast tussen deze twee kasseiklassiekers kan niet groter. De Scheldeprijs kenmerkt zich door een vlak parcours, waardoor een massasprint onvermijdelijk lijkt. Gooit het weer roet in het eten door bijvoorbeeld waaiers te moeten creëren?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Parcours van de Scheldeprijs 2021

De koers droeg niet altijd de naam Scheldeprijs. Andere namen van de koers zijn Grote Scheldeprijs, Scheldeprijs Vlaanderen en Scheldeprijs Schoten. Sinds 2010 is de naam simpelweg Scheldeprijs.

Vroeger vond de start plaats op het marktplein in Antwerpen. Over de jaren heen is ook gestart in Merksem en Deurne. Vanaf 1996 was Antwerpen zelf weer de startplaats. Maar sedert 2018 gooide men het roer volledig om. In 2018 en 2019 was de startplaats Terneuzen in Zeeuws-Vlaanderen (Nederland). Dit omdat men vond dat de Ronde van Vlaanderen (start ook in Antwerpen) te kort op de Scheldeprijs zat.

In 2020 moest, omwille van het coronavirus, een andere route uitgedacht worden. Dit werden 10 rondjes van 17,4 km rondom Schoten. In 2021 vindt de start ‘gewoon’ plaats in het Nederlandse Terneuzen. De eerste 70 kilometers worden in Nederland gereden. De wind heeft daar vrij spel, dus er is een kans op waaiers! Nadat de renners in België zijn aangekomen, komen ze al snel in de finishplaats Schoten. Hier rijden ze nog 2 rondjes van zo’n 17 km.

Tijdens de corona-editie van 2020 was Caleb Ewan de snelste. In 2019 won de Nederlander Fabio Jakobsen. Beide mannen zullen niet aan de start verschijnen in 2021. De grootste favorieten lijken Tim Merlier en Sam Bennet te zijn. Vooral laatstgenoemde lijkt zijn vorm van 2020 mee te hebben genomen naar 2021. Bij de vrouwen zullen de meeste ogen gericht zijn op de Nederlandse sprintsters. Denk hierbij aan Marianne Vos en Lorena Wiebes.

Weersverwachting Scheldeprijs 2021

Het startschot van de Scheldeprijs 2021 klinkt rond 12:15 uur in Terneuzen. De temperatuur ligt op dat moment rond een graad of 5. Het zonnetje schijnt af en toe door de bewolking heen. De wind is matig van kracht en waait uit het noordwesten.

Gedurende de 70 kilometers in Zeeland moeten de renners rekening houden met windstoten tot 60 km/u. Dit gaat waarschijnlijk waaiers opleveren!

Verder blijft het tijdens de koers overwegend bewolkt. De noordwestenwind voert vochtige lucht aan van over de Noordzee. Hierdoor is er ook kans op wat regen of natte sneeuw. Heel veel zal het echter niet voorstellen. De temperatuur blijft steken op ongeveer 6 graden.

Alles wijst erop dat we ons op kunnen maken voor een massasprint. Maar wie weet, misschien verrast een vluchter ons wel met een fantastische solo! Hoe dan ook, wij wensen u veel kijkplezier!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

4 dagen geleden - 3 min. lezen