0

Op zaterdag 9 oktober 2021 staat de 115e editie van de Ronde van Lombardije op het programma. De koers wordt ook wel “la corsa delle foglie morte”. De vertaling hiervan is “de koers van de vallende bladeren”. En dat is niet voor niets: de Ronde van Lombardije vormt traditioneel de afsluiting van het wielerseizoen. Wordt de Ronde van Lombardije 2021 een herfstachtige editie?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Klimatologie Lombardije

De ronde van Lombardije voltrekt zich in een vochtig subtropisch klimaat (Cfa). Een gebied moet aan de volgende voorwaarden voldoen om als Cfa geclassificeerd te worden:

  • De koudste maand moet gemiddeld boven -3°C zijn.
  • Ten minste een maand moet een gemiddelde temperatuur boven 22 °C hebben.
  • Ten minste acht maanden moeten gemiddeld boven de 10 °C blijven.
  • Er mag geen significant verschil in neerslag bestaan tussen de seizoenen.

Parcours van de ronde van Lombardije 2021

Sinds 1905 wordt de Ronde van Lombardije al gereden. Alleen in 1943 en 1944 kon de koers geen doorgang vinden. De eerste twee edities droegen de naam Milaan – Milaan. Tot 1960 startte en finishten de renners in Milaan. Daarna hebben Como, Varese, Cantù, Mendrioso (Zwitserland), Bergamo, Monza en Lecco wisselend als start- en finishplaats dienst gedaan. De Ronde van Lombardije 2021 start in Como en finisht in Bergamo.

De route van de Ronde van Lombardije kent een lengte van 239 kilometer. De renners starten voor het eerst in vijf jaar in Como. Na ongeveer 30 kilometer doemt de eerste beklimming van de dag op, de Madonna Del Ghisallo.

Na de Madonna Del Ghisallo volgen er nog vijf andere beklimmingen. Dit zijn achtereenvolgend: Roncola, Brembo, Passo di Zambla, Passo di Ganda, Porta Garibali. Laatstgenoemde klim ligt ruim 3 kilometer voor de finish en gaat over kleine kasseien. Verschillende renners zullen daar waarschijnlijk, met Parijs-Roubaix nog vers in het geheugen, wat voorzichtiger overheen gaan. Het is voor hen te hopen dat er geen regen valt.

In 2020 ging Jakob Fuglsang met de overwinning aan de haal. De laatste keer dat de renners in Bergamo finishten won de Colombiaan Chaves na een zinderende finale. De laatste keer dat een Belg won, is alweer even geleden. Philippe Gilbert won de editie van 2010 die getypeerd werd door echt herfstweer. Nederland behaalde vrij recentelijk nog een overwinning doordat Bauke Mollema in 2019 juichend als eerste over de streep kwam.

Mollema is ook dit jaar van de partij. Maar hij krijgt flinke tegenstand in de vorm van bijvoorbeeld Primoz Roglic en Julian Alaphilippe.

Moeten de renners rekening houden met herfstweer, net als tijdens Parijs-Roubaix?

Parcours van de Ronde van Lombardije 2021 (Organisatie Ronde van Lombardije)

Weersverwachting van de koers

Het startschot van de Ronde van Lombardije 2021 klinkt op zaterdag 9 oktober 2021 rond 10:30 uur. Het is op dat moment ongeveer 13 graden bij een overwegend bewolkt weerbeeld. Uit deze bewolking zou een lichte regenbui kunnen vallen. De wind is zwak en komt uit een zuidoostelijke richting (1-2 BFT).

Gedurende de koers draait de wind van het zuidoosten naar het zuidwesten. De wind blijft zwak van kracht (1-2 BFT). In de namiddag komt er meer ruimte voor de zon. De kans op regen neemt af. De temperatuur kan oplopen tot ongeveer 16°C.

Rond 17:00 uur weten we wie de winnaar is van de Ronde van Lombardije 2021. Het kwik ligt op dat moment rond 15°C. De wind is zwak vanuit het zuidwesten (2 BFT).

Hopelijk zien we zondag een spectaculaire afsluiting van het wielerseizoen!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken