30 september 2021 - 5 min. lezen
6 reacties 6

Op zondag 3 oktober 2021 rijden de heren de 118e editie van de wielerklassieker Parijs-Roubaix. Ook de dames rijden Parijs-Roubaix, op zaterdag. En dat is voor het eerst! Parijs-Roubaix heeft ook wel de bijnaam “L’Enfer du Nord”, ofwel “Hel van het Noorden”. In 2020 werd Parijs-Roubaix tot twee keer toe afgelast als gevolg van de coronamaatregelen. In april 2021 werd de koers ook nog afgelast, maar gelukkig kan de koers in 2021 wel doorgaan. Zowel de dames als de heren moeten rekening houden met regen en wind. Een echte herfsteditie dus!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Klimatologie Frankrijk

Parijs-Roubaix voltrekt zich in de gematigde zeeklimaatzone (Cfb). Ook de Benelux kent een gematigd zeeklimaat. Een gebied moet aan de volgende voorwaarden voldoen om als Cfb geclassificeerd te worden:

  • De koudste maand moet gemiddeld warmer dan -3°C zijn.
  • De warmste maand moet een gemiddelde temperatuur onder 22°C hebben.
  • Ten minste vier maanden moeten gemiddeld boven de 10°C blijven.
  • Geen significant verschil in neerslag door het jaar heen.

Parcours van Parijs-Roubaix 2021

Sinds 1896 wordt Parijs-Roubaix al gereden. Sinds 1896 is het slechts 8 keer voorgekomen dat de Hel van het Noorden niet doorging. Dit was tijdens de Eerste Wereldoorlog (1915, 1916, 1917 en 1918), de Tweede Wereldoorlog (1940, 1941 en 1942) en vorig jaar. Dit om aan te geven dat het echt heel bijzonder was dat de koers vorig jaar niet doorging.

De route van Parijs-Roubaix kent een lengte van 257,7 kilometer. De renners starten in Compiègne, 80 kilometer ten noorden van Parijs. Dit is het geval sinds 1968. De eerste 100 km zijn voor de renners om een beetje op te warmen. Ze krijgen nog niet te maken met kasseistroken.

De eerste kasseienstrook (van de 30 kasseistroken in totaal) dient zich aan na 96.5 km. In totaal moet het peloton ruim 55 km over kasseien afleggen. De bekendste stroken zijn ongetwijfeld Trouée d’Arenberg, het Bos van Wallers, Mons-en-Pévèle en de Carrefour de l’Arbre.

Natte kasseistroken kunnen zeer gevaarlijk worden voor valpartijen!

Wanneer de renners aan het einde van hun krachten zijn, komen ze aan bij de Vélodrome André Pétrieux. Hier moet nog 1,5 ronde (600 meter) afgelegd worden, voordat de winnaar met zijn/haar armen in de lucht over de streep komt. Wist u trouwens dat in de allereerste edities de wegfiets ingewisseld moest worden voor een baanfiets?

De dames leggen in totaal 116,4 km af en bevat 17 kasseienstroken (29,5 km). Ook zij finishen op de wielerbaan in Roubaix.

Regerend kampioen bij de heren is Philippe Gilbert, die in 2019 een sprint-a-deux won van Nils Politt. Dit jaar zullen de meeste ogen (opnieuw) gericht zijn op Wout Van Aert en Mathieu van der Poel. Maar vlak Greg Van Avermaet of Peter Sagan nooit uit. Bij de dames kijkt men vooral naar de Nederlandse dames Vos en Van Dijk.

Parcours Parijs-Roubaix voor de dames (Organisatie Paris-Roubaix Femmes)
Parcours Parijs-Roubaix voor de heren (Organisatie Paris-Roubaix)

Weersverwachting Parijs-Roubaix 2021

Het startschot van Parijs-Roubaix 2021 voor de vrouwen klinkt op zaterdag rond 13:30 uur. Het is op dat moment ongeveer 15 graden bij een zwaarbewolkt weerbeeld. Uit deze bewolking gaat in de tweede helft van de namiddag regen vallen. Dit hoort bij de passage van een warmtefront. De zuid-zuidoostelijke wind is initieel matig van kracht (3-4 BFT). Gedurende de koers draait de wind iets richting het zuiden en neemt toe in kracht, naar matig tot vrij krachtig (4-5 BFT). Windstoten kunnen oplopen tot ruim 60 km/u. De dames finishen rond 17:30 uur. Door de passage van het warmtefront is de temperatuur nog wel iets opgelopen tot 16°C.

In de nacht van zaterdag naar zondag trekt een koufront over de regio. Er kan ruim 30 millimeter regen vallen! Daarnaast kunnen er windstoten voorkomen tot 80 km/u.

Op het moment dat de heren starten op zondag, is de rust weer redelijk wedergekeerd. De heren starten iets na 11:00 uur. Het zal op dat moment nog wel regenen, maar de intensiteit is afgenomen. De temperatuur ligt tijdens de start, door het koufront, rond een schamele 13°C. De wind is vrij matig en waait vanuit het zuidwesten (3 BFT). Uiteindelijk zal de wind tijdens de koers iets naar het zuid-zuidwesten draaien en matig van kracht worden (4 BFT). Windstoten kunnen oplopen tot zo’n 50 km/u.

In de loop van de  namiddag stopt het met regenen en breekt af en toe het zonnetje door. Rond 17:30 uur weten we wie de winnaar is van Parijs-Roubaix 2021. Het kwik ligt op dat moment rond 15°C. De wind blijft matig blazen vanuit het zuiden tot zuidwesten.

Hopelijk gaan we zaterdag en zondag twee spetterende koersen zien!

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken