5

Het wordt stilaan een traditie, de weersverwachting voor de overgang van het oude naar het nieuwe jaar. Veel mensen hadden gehoopt om in december 2015 alsnog wat sneeuw te zien, maar daar kwamen we van een behoorlijke kale reis terug. Met tornado’s in Noord-Amerika, een bijzonder krachtige El Niño en tropische luchtmassa’s die tot op de Noordpool werden geblazen werd het eerder een vreemd slot van dit 2015.

Of we het allemaal kunnen linken aan klimaatopwarming is volgens ons te kort door de bocht genomen. We vermoeden dat het één van de factoren is die bijdraagt tot een extreem weertype maar zijn er ons tegelijkertijd van bewust dat we het met klimaatopwarming niet alleen kunnen staven. Wat de andere factoren zijn, laten we graag aan de experts over.

Weersverwachting 31 december 2015

Afgelopen dagen waren spannend om te volgen. Weermodellen GEM, ECMWF en GFS suggereerden een winterse optie vanaf 3/4 januari. Het weermodel GEM maakte het zelfs bont met opties tot -20°C en lager. Iets wat gretig werd uitgepikt door de media. Jammer voor de liefhebbers van sneeuw en vrieskou, maar ook dat scenario mag opnieuw naar de prullenbak verwezen worden. Feit is dat we gewoon aan de zachte kant van depressies blijven en zo een constante opstuw krijgen van relatief zachte, maritieme lucht. Het kwik gaat hierdoor telkens op zoek naar 10°C in het uiterste zuidwesten van de Benelux (West-Vlaanderen).

In de nacht van woensdag op donderdag nadert een regenzone België. Deze trekt langzaam over het land en verlaat onze omgeving pas in de namiddag via het oosten van Nederland. De neerslaghoeveelheden schommelen rond 5 mm. De temperatuur stijgt op de laatste dag van het jaar richting 10°C in het zuidwesten tot 7/8°C in de Ardennen. De westelijke helft van de Benelux heeft de beste papieren om de zon te zien (gemiddeld 6/7 uren).

weerbericht 31 december 2015
De koude blijft vooralsnog beperkt tot het oosten van Duitsland en Polen. Daar blijft het overdag vriezen. De koude bereikt West-Europa vooralsnog niet.

Weersverwachting nieuwjaarsnacht

Liefhebbers van vuurwerk moeten het weerbericht nauwlettend opvolgen. Diverse weermodellen berekenen in de vooravond van Nieuwjaar een regenzone die vanaf het zuidwesten over de Benelux schuift. Voorlopig gaan we uit van het slechtste scenario rond middernacht voor het westen van België en de westelijke helft van Nederland. Daar wordt 2 tot 4 mm verwacht in combinatie met flink wat wind uit het zuidwesten. Rond middernacht waait het tijdelijk matig uit het zuidwesten met gemiddeld 20 km/h. De windstoten kunnen tijdens de neerslag iets hoger oplopen. Pakweg 50 km/h behoort zeker tot de opties. Let dus op met vuurwerk!

Neerslagverwachting volgens weermodel GFS

neerslag nieuwjaarsnacht 2015 gfs

Windverwachting volgens weermodel GFS

windstoten nieuwjaarsnacht 2015

Om een globaal beeld te krijgen van de weersituatie is het ook altijd belangrijk om 1 weermodel te spiegelen tegenover andere weergegevens. Hieronder de weerdata van ECMWF (Europees weermodel) en het Hirlam (fijnmazig weermodel met hogere resolutie). Vooral dat laatste weermodel is goed te gebruiken in situaties waarin de laatste stand van zaken moet geanalyseerd worden, bijvoorbeeld bij onweersbuien of grote hoeveelheden neerslag.

Neerslagberekening door het ECMWF

neerslag nieuwjaarsnacht 2015 ecmwf

Neerslagberekening door HIRLAM

neerslagverwachting nieuwjaarsnacht 2015 hirlam

Globaal kunnen we dus vaststellen dat een regenzone vooral het westen van de Benelux gaat bedreigen met een toename van de windsnelheid en een verhoogde kans op regen. Elders in de Benelux is het tot na middernacht wachten tot de regenzone ook daar de regio bedreigt. Het gaat voor alle duidelijkheid niet om grote neerslaghoeveelheden en/of stormweer. De temperatuur schommelt rond de nieuwjaarswissel rond 6/7°C. Warm kleden is dus de boodschap voor mensen die een uurtje willen buiten staan. Onze beste wensen voor het nieuwe jaar 2016. Dat de groei van NoodweerBenelux mag bevestigd worden. Bedankt!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken