19 maart 2021 - 4 min. lezen
3 reacties 3

Komende zaterdag, 20 maart 2021, staat de voorjaarsklassieker Milaan-San Remo op het programma. Het is de 112e editie. De favorieten zijn dezelfde als tijdens Strade Bianche. De natuur heeft wat roet in het eten gegooid wat betreft de route. Wat voor weer mogen Van der Poel, Van Aert en co verwachten? En wie gaat er winnen?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Klimatologie van Siena

De naam verklapt het al: de renners fietsen zaterdag van Milaan naar San Remo. De twee steden liggen in verschillende klimaatzones. Als we kijken naar de klimaatclassificatie door Köppen, valt Milaan onder een vochtig subtropisch klimaat (Cfa). Een gebied moet aan de volgende voorwaarden voldoen om als Cfa geclassificeerd te worden:

  • De koudste maand moet gemiddeld boven 0 °C zijn.
  • Ten minste één maand moet een gemiddelde temperatuur boven 22 °C hebben.
  • Ten minste vier maanden moeten gemiddeld boven de 10 °C blijven.
  • Er mag geen significant verschil in neerslag bestaan tussen de seizoenen.

San Remo is gelegen in een gebied wat als warm mediterraan klimaat (Csa) is aangeduid. Een gebied moet aan de volgende voorwaarden voldoen om als Csa geclassificeerd te worden:

  • De koudste maand moet gemiddeld tussen 0 en 18 °C zijn.
  • Ten minste één maand moet een gemiddelde temperatuur boven 22 °C hebben.
  • Ten minste vier maanden moeten gemiddeld boven de 10 °C blijven.
  • In de droogste maand moet minder dan 30 mm vallen.

Parcours van Milaan-San Remo 2021

Het parcours van Milaan-San Remo telt 299 kilometer. Vorig jaar, in 2020, moest er flink gepuzzeld worden om een uitdagende race samen te stellen. Dit uiteraard door het coronavirus. Een aantal burgemeesters weigerden toestemming te geven om het peloton te laten passeren. Dit jaar is de route bijna hersteld in haar glorie, maar niet helemaal. De iconische Passo del Turchino ontbreekt namelijk (net als vorig jaar). Dit keer niet vanwege het coronavirus. Moeder Natuur heeft er zelf een stokje voor gestoken. Door een aardverschuiving is de pas namelijk onbereikbaar. Het is van origine de eerste klim van Milaan-San Remo. Het is pas de 4e keer (in 112 edities) dat de klim ontbreekt.

De Poggio is uiteraard wel van de partij. Veel van de laatste edities werden beslist op deze slotklim (3.7 km à 4%). Nadat de renners deze klim hebben overwonnen is het nog 5.5 km tot de finish. In eerste instantie is dit een technische afdaling, maar de laatste 2 km zijn weer vlak.

In 2020 rekende Wout Van Aert af met Julian Alaphilippe. Beide renners reden weg op de Poggio, waarna Van Aert Alaphilippe versloeg in een eindsprint. Het peloton volgde op 2 seconden!

Bij de mannen zullen veel ogen opnieuw gericht zijn op Van der Poel en Van Aert. Maar ook Julian Alaphilipe is weer van de partij. Alle drie reden ook Tirreno – Adriatico. Van Aert en Van der Poel schreven beiden 2 etappes op hun naam, Alaphilipe 1. Het staat dus buiten kijf dat deze heren goed in vorm zijn.

Het belooft een spektakel te worden! Zorgt het weer voor extra spektakel?

Parcours Milaan-San Remo 2021 (Organisatie Milaan-San Remo)

Weersverwachting Milaan-San Remo 2021

Het startschot van Milaan-San Remo 2021 weerklinkt om 09:40 uur. Het is op dat moment nog behoorlijk fris, namelijk een graad of 4. Het is helder, maar de renners kunnen in het begin van de koers nog wel een mistbank tegenkomen.

De wind is initieel zwak van kracht en komt uit het noordoosten. Hoe dichter de renners richting de kust fietsen, hoe harder de wind gaat waaien. Doordat de wind uit het noordoosten komt, zullen de renners hier weinig hinder van ondervinden. Ze krijgen de wind namelijk in de rug wanneer ze langs de kust koersen richting San Remo.

In de loop van de dag ontstaan wat vriendelijke stapelwolken. Er is een kleine kans dat hier een spatje regen uit valt. De renners finishen rond 17:00 in San Remo. De temperatuur ligt op dat moment rond 10°C.

Kortom, alle ingrediënten zijn aanwezig om er een spetterende koers van te maken!

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken