Weersverwachting komende dagen: wisselvallig weertype, maar zacht

De eerste neerslag is gevallen in de Benelux! Afgelopen zaterdag viel er op veel plaatsen in de Benelux tussen 3 en 10 mm. Ook op zondag zijn daar nog wat liters bijgekomen. Voor de natuur is deze neerslag natuurlijk welgekomen! Ook de komende dagen blijft het wisselvallig weertype eerder aanhouden, al neemt de onzekerheid tussen de weermodellen vanaf woensdag heel snel toe. De temperaturen schommelen tussen 15°C en 20°C, maar kunnen een pak hoger uitvallen (of iets lager)…
- Weerliefhebber? Volg ons via X en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
- Bekijk zelf de weerkaarten op onze onze site
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Algemeen weerbeeld in Europa
Op de Europese weerkaart zijn ze terug van weggeweest: de Atlantische storingen! Actueel trekken verschillende neerslagzones over de Benelux (koufront én dan nog een occlusie/buienlijn). Daarbij staat een goed voelbare wind uit het noordwesten. De temperatuur loopt ondanks de wind uit het noordwesten nog goed op, maar dit komt omwille van het warme zeewater in onze omgeving. Op de Atlantische Oceaan is het Azorenhoog ook weer van de partij. De afgelopen weken lag die vaak in onze contreien met dus langdurige droogte. Heel ver op de Atlantische Oceaan ligt een nieuw lagedrukgebied klaar dat in de loop van dinsdag over de Benelux trekt.
- Meer info over het warme zeewater? HIER

Ook het bijhorend neerslagbeeld in Europa is 180 graden gedraaid. Waar de afgelopen weken de lagedrukgebieden een zuidelijke koers volgden (met wisselvallig weer in het zuiden) is dat nu niet meer het geval. Een krachtig hogedrukgebied zorgt in die regio nu voor een (tijdelijk?) droger intermezzo. Vooral in Spanje en Portugal zorgt datzelfde hogedrukgebied ook voor geleidelijk oplopende temperaturen, misschien kan zelfs voor de eerste keer 40 graden worden overschreden dit zomerseizoen!
- Meer over het weer in Spanje: HIER

Weersverwachting komende dagen
De nieuwe werkweek, maandag, start met brede opklaringen. Tussendoor zijn enkele wolkenvelden mogelijk. In de loop van de dag worden de wolken talrijker, maar er blijft ruimte voor de zon. In de namiddag kan er uit deze bewolking dan ook een bui vallen. De zonnigste weerkaarten zijn weggelegd voor de kustgebieden. De temperatuur schommelt tussen 15 en 19 graden. Er staat een (vrij) matige wind uit het zuidzuidwesten (3-4 BFT), aan de kust matig tot vrij krachtig (4-5 BFT).

Dinsdag ligt een nieuwe neerslagzone over de Benelux. De dag start dus zwaarbewolkt en hier en daar valt er ook wat (lichte) regen uit de bewolking. Vooral in het noorden is dat het geval, meer naar het zuiden blijft het droger. Tegen de middag volgt een tijdelijk drogere periode vanuit het westen met ook brede opklaringen, maar in de late namiddag volgt een nieuwe neerslagzone vanuit het westen die dan in de nacht naar woensdag over de Benelux trekt. De temperatuur hangt af van de mate van opklaringen, maar varieert tussen 12 en 14 graden in de Ardennen en 15 tot 19 graden elders. Als de opklaringen breed uitvallen, dan kan het kwik stijgen tot 21 graden. Er staat een matige wind (4 BFT) uit het zuidwesten.

Woensdag heeft de neerslagzone de Benelux verlaten en start de dag nog met ochtendgrijs. Vooral in het noorden is het reeds wisselvallig. In de loop van de voormiddag breekt het wolkendek en wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af, maar breidt het wisselvallig weer zich uit naar de rest van de Benelux. Dit betekent dat in de namiddag dus af en toe een bui kan vallen. Het westen heeft de droogste weerkaarten. Aan de maxima verandert weinig, die blijven schommelen tussen 15 en 20 graden.

In de nacht van woensdag op donderdag kan een nieuwe neerslagzone van zuid naar noord over de Benelux trekken, al zijn niet alle weermodellen het daar over eens. Sommige laten de neerslagzone ook in de loop van donderdag overtrekken. Het heeft immers te maken met de precieze positie van het hogedrukgebied ten zuidwesten van de Benelux. We houden het dus op een afwisseling van wolken en opklaringen, maar wat regen of een bui is niet uitgesloten. De temperatuur schommelt tussen 14 en 18 graden.

Ook op vrijdag blijft het wisselend bewolkt en licht wisselvallig met in de loop van de dag enkele buien, vooral over het oosten van de Benelux. De kustgebieden hebben, zoals zo vaak in het voorjaar, de droogste en de zonnigste weerkaarten. De temperatuur hangt die dag sterk af van de hoeveelheid zon. Bij veel zon kan het kwik richting 20 graden klimmen, blijft de bewolking meer overheersen, dan blijft het kwik steken tussen 15 en 18 graden.

Ook in het weekend blijft de onzekerheid tussen het Amerikaanse en Europese weermodel bestaan, al worden ze het wel meer eens over de temperaturen. Die lopen in het weekend geleidelijk op. Het Amerikaanse weermodel laat op zaterdag temperaturen zien tussen 25 en 30 graden. Op zondag doet het daar zelfs nog wat bij. Het Europese weermodel laat op zaterdag eerst nog een warmtefront over het noorden van Nederland schuiven met in het noorden koele temperaturen, maar in het zuiden kan het kwik dan al tot 20 graden of iets meer klimmen. Op zondag ligt dan de ganse Benelux in de zachte lucht met maxima rond 25 graden.

De onzekerheid tussen de weermodellen ontstaat in de precieze positie van het hogedrukgebied dat zich opbouwt boven het zuidwesten van Europa. Op het eerste zicht is er op onderstaande weerkaarten weinig verschil op te merken en grootschalig klopt dat ook. Maar als je kijkt naar de Benelux, dan zie je in het Amerikaanse weermodel een duidelijkere rug aanwezig die ook noordelijker reikt. In het Europese weermodel zit nog een klein laagje in de weg. Dat zorgt voor een vertraging van een oostwaartse verplaatsing van het hoog en dus ook zachtere lucht. Eveneens zorgt dat laagje ook voor een wisselvalliger weerbeeld in het noorden van de Benelux.


Signalen voor juni 2025?
Er zijn dan ook grote verschillen tussen de Amerikaanse en Europese weerpluim. Over het algemeen is de Amerikaanse weerpluim, hieronder getoond, droger dan de Europese tegenhanger. Ook de temperatuur blijft bij het Europese weermodel duidelijk wat achterop hinken. Het Hemelvaartsweekend kan dus met een beetje geluk wat droger verlopen met ook geleidelijk oplopende temperaturen (tot boven 20 graden), al is daar dus nog wat onzekerheid in.

Ook begin juni lijkt eerder wisselvallig te starten, maar het blijft daarbij wel zacht met temperaturen steeds tussen 15-20 graden of zelfs iets er boven. Het is pas na de eerste decade van juni dat de lange termijnweermodellen blijven hinten op hernieuwde hogedrukinvloeden met droger en ook warmer weer. In de periode van 9 tot en met 16 juni (maar ook verderop in de verwachtingsperiode) overheersen de oranje kleuren (droger dan normaal) samen met de rode kleuren (warmer dan normaal). Bemerk ook de felrode kleur in Spanje, daar kan het in die periode ook heel warm worden met maxima boven 35 graden en wie weet zelfs 40 graden. En zo zou het zomerseizoen wel eens onder stoom kunnen komen…
- Wat is nu weer de zomerverwachting? HIER
