Zomer 2025: droog en warm?

Wat voorspellen de langetermijnmodellen voor zomer 2025 in Europa? Het ECMWF toont de brede weertrends voor de zomer. Na een weersomslag eind mei, heeft het er alle schijn van dat de komende maanden eerder droog en warm worden ten opzichte van de jarenlange gemiddelden.
*Disclaimer: Bij NoodweerBenelux tonen en beschrijven we objectief datgene wat de langetermijnmodellen uit computers laten rollen. Dat zijn geen precieze voorspellingen maar eerder kansen op bepaalde tendensen.
- Weerliefhebber? Volg ons ook op Twitter en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube


In dit artikel baseren we ons op de interpretaties van Severe Weather.
Einde mei: weersomslag
In de laatste week van mei wordt Europa geconfronteerd met een opvallende weersomslag, maar die is misschien wel gewenst in de door droogte geteisterde gebieden. Een uitgesproken lagedrukgebied drijft vanuit het noorden het continent binnen. Het zal zorgen voor een brede zone van onstabiel weer. Deze overgang gaat gepaard met een noordelijke luchtstroming die koelere lucht aanvoert.
Vergeleken met het ongewoon warme lenteweer eerder dit jaar, waarbij hardnekkige hogedruksystemen domineerden, is dit een markante switch: de drukverdeling keert zich volledig om. Hogedrukgebieden vestigen zich boven het zuidwesten en noordoosten van Europa terwijl lagedruk centraal komt te liggen.
- Meer over de NAO, die bepaald wordt door de ligging van drukgebieden.
- De overdosis aan DANA’s in Spanje zijn te wijten aan lagedruk in het zuidwesten, maar dat verandert nu.
Kortom: eind mei luidt een wisselvallige overgangsfase in van lente naar zomer, gekenmerkt door dynamisch weer en een verhoogde kans op instabiliteit.
Juni 2025
In juni ligt boven de noordelijke Atlantische Oceaan een hogedrukgebied dat zich mogelijk uitbreidt naar het noordwesten van Europa. Tegelijkertijd ontwikkelt zich een lagedrukgebied boven het noordoosten van Europa.

Deze situatie resulteert in een mild tot koel weerbeeld in Centraal- en Oost-Europa, terwijl het noordwesten en zuiden eerder warmer dan normale temperaturen ondergaan. In het centrum en noordoosten worden normale tot iets lagere temperaturen verwacht, wat past bij een aanvoer van koelere, noordelijke luchtmassa’s.
Wat neerslag betreft wordt er een relatief droge maand voorspeld voor grote delen van West-, Zuid- en Centraal-Europa. Alleen in het noorden van het Verenigd Koninkrijk, Ierland en delen van Noord- en Oost-Europa valt mogelijks – over de algemene lijn – wat meer neerslag door de invloed van het noordoostelijke lagedrukgebied.


Over het algemeen lijkt juni vrij stabiel en droog te verlopen in het zuiden en westen, met meer wisselvalligheid in het noorden en oosten.
Hogedrukblokkade in zomer 2025?
Voor de rest van de zomer geven de lange termijnmodellen, met name ECMWF, een interessant patroon aan. Een hardnekkig hogedrukgebied boven de noordelijke Atlantische Oceaan en richting Centraal-Europa zorgt voor een blokkade die westenwind en lagedruk tegenhoudt.

In het uiterste noorden, met name boven Scandinavië en het noorden van het Verenigd Koninkrijk maken lagedrukgebieden wel nog kans. Dit zorgt daar voor natter en koeler weerbeeld, in tegenstelling tot de rest van het continent.
De temperatuurprognoses laten voor juli tot september hoger dan normale temperaturen zien over grote delen van Europa, vooral in Centraal-Europa en delen van het westen (daarom veel rood op de kaarten). De hoogste warmte-anomalieën worden dan ook in deze regio’s verwacht, in overeenstemming met een dominant hogedrukregime.



Droog en warm: algemene weerbeeld
En hoe zit het met regen? In de meeste delen van Europa wordt een droog zomerseizoen voorspeld, met uitzondering van het uiterste noorden. De hogedruk houdt Atlantische storingen tegen, wat aanvoer van vochtige lucht belemmert en de kans op een voortzetting van de droogte verhoogt.

We voelen het dus al aan ons theewater. De combinatie van warmte en droogte verhoogt de kans op hittegolven en lokale watertekorten, vooral in Midden-Europa. Maatregelen en planning om problemen te vermijden in de landbouw, natuur en energievoorziening in bepaalde regio’s worden beter nu al genomen.
We verschieten er eigenlijk niet van dat de zomer, vooral in Centraal-Europa, een verhoogd risico op hittegolven en droogte met zich meebrengt. Zuinig zijn met water is hier de kernboodschap.
- Ken jij de klimaatschademonitor al?
- Oost-Vlaanderen voerde een oppompverbod in. We zetten ons beter schrap dat dit nog eens kan gebeuren.