Maritieme hittegolf rondom het UK baart wetenschappers zorgen voor zomer 2025

Het zeewater in Noordwest-Europa maakt momenteel een ongewoon sterke opwarming door. Sinds het begin van satellietwaarnemingen in 1982 zijn de zeewatertemperaturen voor april en mei nog nooit zo hoog geweest. Dat baart wetenschappers grote zorgen met het oog op het zomerseizoen. Hoge temperaturen rondom de Britse Eilanden kan de kans op zware onweersbuien extra verhogen. Ook de impact van hittegolven kan hierdoor intenser worden. De gevolgen voor de Benelux zijn ook niet te onderschatten.
- We zijn op weg naar 40.000 leden op Youtube!
- We naderen 200.000 volgers op Facebook
- We naderen 100.000 volgers op X
Maritieme hittegolf met forse afwijking
Deze maritieme of mariene hittegolf houdt nu al meer dan twee maanden aan en valt op door zowel haar kracht als de aanhoudendheid ervan. Zo liggen de oppervlaktetemperaturen van het zeewater tot wel 4°C boven het normale niveau ten westen van Ierland, terwijl rond de Britse kusten een afwijking van 1,5 tot 2,5°C wordt gemeten. Deze temperaturen komen overeen met wat normaal pas in de tweede helft van juni wordt waargenomen.
Buckle up – could be a lively Summer! pic.twitter.com/hauctSqMrH
— Dave Throup (@DaveThroup) May 22, 2025
De oorzaak van deze uitzonderlijke situatie ligt in een samenloop van klimatologische omstandigheden. Een langdurige aanwezigheid van hogedrukgebieden leidde tot een droog en zonnig voorjaar, met weinig wind en minimale golfslag. Dit zorgde voor gunstige omstandigheden waarin het zeeoppervlak sneller dan normaal kon opwarmen.
- In 2023 was het ook prijs met een maritieme hittegolf
De stijging begon al in februari, ruim een maand eerder dan gebruikelijk. Daarbij komt dat de Noordwest-Europese kustwateren al met een verhoogde temperatuur de winter uitkwamen. Deze opwarming is geen op zichzelf staand fenomeen, maar past binnen een bredere trend die al vier decennia aanhoudt. Sinds de jaren 80 stijgt de gemiddelde zeewatertemperatuur in dit gebied met ongeveer 0,3°C per tien jaar.
Mogelijk fors effect op hittegolven in 2025
De aanhoudende opwarming van kustwateren heeft niet alleen invloed op het zeeleven, maar kan ook het weer op het vasteland aanzienlijk beïnvloeden. Een belangrijk gevolg is dat het verkoelend effect van zeebriesen sterk vermindert, waardoor hittegolven aan land krachtiger kunnen worden. Daarnaast kunnen verschuivingen in de temperatuur van het zeewater leiden tot veranderingen in het neerslagpatroon.
Volgens Dr. Jonathan Tinker, gespecialiseerd in mariene klimaatsystemen, wijzen recente klimaatscenario’s erop dat de zomerse zeetemperaturen rond het Verenigd Koninkrijk tegen 2050 met mogelijk 2,5°C kunnen stijgen. “Als die voorspellingen werkelijkheid worden, zullen we in de toekomst vaker te maken krijgen met intensievere, langdurigere en frequenter optredende mariene hittegolven.”

Dergelijke periodes van uitzonderlijke zeewarmte geven ons al een voorproefje van hoe veranderende oceaancondities in de toekomst het weer op het Europese vasteland kunnen beïnvloeden. Denk aan langere droogtes, hevigere neerslag en hittegolven die niet alleen vroeger beginnen, maar ook langer aanhouden.
Opmerkelijk warmer ook rondom Middellandse Zee
Niet alleen in delen van de Atlantische Oceaan en de Noordzee is het gevoelig warmer dan andere jaren, ook de positieve afwijking rondom de Middellandse Zee valt op. Daar is het zeewater op sommige plaatsen 2°C warmer. Vooral de regio net ten oosten van Spanje en ten westen van Italië. Uit onderzoek blijkt dat dit vooral in het najaar opnieuw intense stormen kan opleveren met overstromingen en windschade tot gevolg.
- Oorzaken van de Spaanse waterbom in de buurt van Valencia?

Binnenkort droppen we een nieuwe analyse voor de zomer 2025 op ons Youtubekanaal. Iedereen die interesse heeft kan vrijblijvend abonneren.