Weersverwachting komende dagen: blijvend zacht!
Ondertussen zijn we bijna het einde van oktober, maar het kwik gedraagt zich nog niet echt herfstachtig. Het blijft dan ook zacht de komende dagen met maxima veelal tussen 15 en 20 graden, terwijl de normale waarden voor de tijd van het jaar rond 13-14 graden schommelen. Vooral op maandag en dinsdagochtend is regen mogelijk, maar dan zorgt een hogedrukgebied opnieuw voor een stabilisatie tot vrijdag.
- Weerliefhebber? Volg ons via X en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Algemene weersituatie in Europa
Een krachtig lagedrukgebied, Ashley, ligt op dit moment boven het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Aan de zuidflank ervan staat een stevig windveld met rukwinden die al gepiekt hebben tot 80-100 km/u. In de Schotse Hooglanden zijn zelfs rukwinden tot 150 km/u gemeten. In de Benelux loopt het zo een vaart niet, al trekt de komende uren wel een neerslagzone over onze streken, verbonden aan de stormdepressie. Het front begint uiteindelijk zelfs te golven, waardoor lokaal opnieuw veel neerslag mogelijk is. Elders in Europa zorgt een hogedrukgebied nog voor aangenaam weer.
Met nog steeds maxima rond en boven 20 graden langs de Middellandse Zee is het aardig vertoeven, behalve in Italië. Daar zorgt een lagedrukgebied voor overvloedige neerslag én dus ook problemen door wateroverlast. In het noorden en uiterste oosten van Europa is operatie afkoeling begonnen voor de komende winter met maxima rond of onder 10 graden. Deze temperaturen bereiken ons de komende week echter niet.
Weersverwachting komende dagen
Maandag start overwegend zwaarbewolkt in een groot deel van de Benelux. Vooral in het noorden zijn nog enkele opklaringen mogelijk, maar ook daar neemt de bewolking steeds verder toe. Reeds in de ochtend regent het al langs de Franse grens en geleidelijk schuift deze neerslag ook op naar het noorden. De droogste weerkaarten zijn weggelegd voor het noorden en zuiden van de Benelux. De maxima worden deze nacht al bereikt, want overdag wordt het door de regen geleidelijk koeler met maxima rond 15 graden. In de late namiddag en avond volgt dan een nieuwe regenimpuls vanuit het zuidwesten. Er kan tussen 5-30 mm vallen. De wind waait zwak tot matig uit het zuidwesten.
Dinsdag start met de restanten van de neerslagzone in het oosten, maar in het westen zijn reeds brede opklaringen aanwezig. In de loop van de voormiddag krijgt het oosten dan ook te maken met brede opklaringen, al ontstaan overal geleidelijk enkele wolkenvelden, maar het blijft overwegend droog. Een lokale bui is mogelijk. De maxima schommelen tussen 12 en 16 graden. De wind waait zwak tot matig uit westelijke richtingen.
- Wat zijn neerslagzones of frontale structuren: HIER
Woensdag wordt een mooie najaarsdag met in de ochtendperiode eventueel nevel/mist of lage bewolking, maar geleidelijk komt de zon er overal door en krijgen we een afwisseling van zonnige perioden met af en toe enkele wolken. Het blijft overal droog met maxima die opnieuw iets hoger kunnen klimmen richting 14-17 graden. De wind waait zwak tot matig uit het zuidzuidwesten.
Donderdag belooft een zonnige dag te worden met veel zonneschijn. Er zijn nauwelijks wolken te bespeuren. Met een zwakke wind uit het zuidoosten wordt ook iets zachtere lucht aangevoerd, waardoor de maxima opnieuw ruim boven normaal liggen. Deze schommelen tussen 14 en 18 graden.
Ook vrijdag start nog met brede opklaringen, maar geleidelijk nadert bewolking vanuit het westen en neemt de kans op regen toe. Ook dan wordt het nog zacht met maxima tussen 15 en 19 graden. Lokaal is 20 graden niet uitgesloten. De wind waait matig uit zuidelijke richting.
In het weekend zou een hoogtetrog in onze omgeving komen te liggen. Daardoor neemt de kans op regen en buien verder toe. De temperatuurverwachting hangt sterk af van de precieze positie van het systeem en dat is nog sterk onzeker. Het Europese weermodel laat de temperatuur onder de normale waarden voor de tijd van het jaar duiken met op zaterdag een stevige neerslagzone, terwijl het Amerikaanse weermodel net droog is op zaterdag, maar met regen op zondag. De temperaturen schommelen in dit model dan ook eerder rond normaal voor de tijd van het jaar. Onzekerheid troef dus richting volgend weekend!
Koeler in november?
De weerpluim van het Amerikaanse weermodel laat eerst nog duidelijk te hoge temperaturen voor het jaar zien, maar geleidelijk zakt het kwik toch richting normale waarden. Daarbij horen ook neerslagsignalen, al zijn deze niet echt overtuigend. Er zijn dan ook twee scenario’s mogelijk. In het eerste scenario ontwikkelt zich opnieuw een krachtig hogedrukgebied boven Europa met droge weerkaarten en rustig najaarsweer als gevolg, terwijl het andere scenario de straalstroom meer laat meanderen waardoor de Benelux af en toe een neerslagzone te verwerken krijgt.
Kijken we nog iets verder in de termijn, buiten het bereik van de weerpluim, dan moeten we vooral de periode 4-11 november in de gaten houden. Dan zou een hogedrukgebied zich kunnen vormen op de Atlantische Oceaan waardoor in de Benelux dan eerder wind uit noordelijke richtingen kan komen én dat is natuurlijk een stuk koelere lucht dan nu. Echter, dit is nog geen zekerheid, maar er zijn wel verschillende leden binnen de ensembles die op zo een ontwikkeling hinten. Hoe dan ook, de kans op sneeuw is de komende tien dagen zo goed als nihil. Lokaal is nachtvorst wel mogelijk, mits brede opklaringen. En zo kabbelt het rustige najaarsweer rustig verder…