Weersverwachting komende dagen: droog, geleidelijk zachter

De maand maart wordt tot nu gekenmerkt door overwegend droog weer. Ook de komende dagen blijft het droog en krijgt de zon opnieuw alle ruimte om te schijnen. Het is pas tegen het weekend dat een lagedrukgebied zijn invloed boven de Benelux vergroot, waardoor de bewolking zou toenemen en geleidelijk ook de neerslagkansen stijgen. Het wordt daarbij geleidelijk zachter door de aanvoer vanuit het zuidwesten.
- Weerliefhebber? Volg ons via X en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Wat is het weerbeeld in Europa
Een krachtig hogedrukgebied (>1025 hPa) bevindt zich ten noordwesten van het Verenigd Koninkrijk. Aan de oostflank daarvan dendert van oorsprong polaire lucht richting het zuiden. Dit levert in een groot deel van West-Europa droog, maar relatief koud weer op. De wind waait soms zelfs schraal uit het noordoosten. Aan de Middellandse Zee is er een heel ander weertype. Italië en Griekenland worden geteisterd door slecht weer en ook Spanje en Portugal krijgen de komende dagen opnieuw veel neerslag te verwerken.

Dat de landen in het zuiden van Europa slecht weer hebben is niet uitzonderlijk in het voorjaar. De straalstroom begint dan altijd meer te meanderen waardoor hogedrukgebieden naar het noorden kunnen opschuiven. Daardoor kunnen lagedrukgebieden ten zuiden van de Benelux doorschuiven met in de Benelux prachtig voorjaarsweer, terwijl het langs de Middellandse Zee slecht weer is. Het echt warme voorjaarsweer is ondertussen doorgeschoven richting het oosten van Griekenland en Turkije (voorzijde van het lagedrukgebied). Bemerk ook het slechte weer in het zuiden van Europa.


Weersverwachting komende dagen
In de nacht van zondag op maandag trekt een inactief koufront van noord naar zuid over de Benelux. Heel lokaal kan er wat lichte regen uit de bewolking vallen. Maandag start dus vooral in het centrale en zuidelijke deel van de Benelux met nog wat restbewolking, terwijl het in het noorden reeds zonnig is. In de loop van de dag breekt het wolkendek open en wordt het wisselend bewolkt. De temperaturen klimmen naar maxima tussen 6 en 10, lokaal 11, graden. Er staat een matige (schrale) wind uit het oosten tot noordoosten die het koudegevoel vergroot.

In de nacht van maandag op dinsdag klaart het volledig op waardoor het overal vriest. In de loop van de ochtend stijgt het kwik dan opnieuw boven het vriespunt dankzij de uitbundige zonneschijn. Ook de rest van de dag blijft het zonnig en droog. De temperatuur klimt al iets hoger met maxima tussen 7 en 13 graden. De wind waait zwak tot matig uit het oosten (3-4 BFT).

Ook woensdag belooft een zonnige dag te worden. Enkel langs de Franse grens kunnen enkele hoge wolkenvelden binnensijpelen, maar daar heeft de zon niet veel moeite mee. Ondertussen ruimt de wind naar het zuiden tot zuidoosten en vanuit die hoek komt een stuk zachtere lucht opzetten. De maxima schommelen tussen 10 en 18 graden. De wind waait zwak tot matig uit het zuiden tot zuidoosten (2-3 BFT).

Donderdag schampt een hoogtetrog de Benelux. Er is dus iets meer bewolking (vooral hoge en middelhoge bewolking), maar het blijft droog. De temperaturen blijven hoog voor de tijd van het jaar met maxima tussen 10 en 18 graden, lokaal nog iets meer. De wind waait zwak tot matig uit het zuiden tot zuidwesten (2-3 BFT).

Op vrijdag neemt de onzekerheid toe. Een lagedrukgebied bevindt zich ten westen van Frankrijk. In het Amerikaanse weermodel is de invloed net groot genoeg waardoor de bewolking overheerst en er ook af en toe wat neerslag kan vallen met maxima tussen 10 en 17 graden. Het Europese weermodel daarentegen laat een droge voorjaarsdag zien met meer zon en maxima tussen 10 en 19 graden.

Ook in het weekend blijft het zacht, maar neerslagzones liggen nooit ver buiten de Benelux. Vooral langs de Franse grens is de kans op neerslag het grootst, meer naar het noorden is de kans op regen kleiner. Er is tevens meer bewolking aanwezig, maar de aangevoerde lucht blijft zacht met maxima tussen 15 en 20 graden. De wind waait nog steeds zwak tot matig uit zuidelijke richtingen.

Hoe ziet het weer voor de rest van maart er uit?
In de weerpluim van het Amerikaanse weermodel is de sterke stijging van de temperaturen vanaf woensdag duidelijk zichtbaar en breed ondersteund binnen het ensemble. Vanaf het weekend neemt de onzekerheid toe (mede door de toenemende neerslagkansen). Ook in het begin van de laatste week van maart schommelt het kwik rond of boven normaal. Daarbij zijn er ook nog steeds neerslagkansen. Tot en met eind maart valt er gemiddeld nog 10 tot 30 mm, waarbij het meeste in het zuiden valt en het minste in het noorden.

Voorlopig is de invloed van de SSW op het weerbeeld nog niet aanwezig. Dat is op zich niet onlogisch, want de invloed daarvan kan soms even op zich laten wachten. Daarentegen hoeft dit ook niet per se te resulteren in fris voorjaarsweer. West-Europa kan perfect aan de andere kant liggen met dus vooral opstuw van zachte lucht. Als we dan de eerste week van april bekijken, volgens de lange termijnweermodellen, dan blijft hetzelfde weerbeeld eigenlijk behouden. Dat wil zeggen vooral hogedrukgebieden in het noorden en lagedrukgebieden in het zuiden. Het Iberische Schiereiland zou op die manier nog een hoop neerslag te verwerken krijgen, al is dat natuurlijk onzeker. In de Benelux levert dit dan eerder normaal voorjaarsweer op (temperaturen rond of boven normaal en af en toe een bui).
