5

De hogedrukgebieden hebben opnieuw de weg naar de Benelux gevonden na een tijdelijk intermezzo van wisselvallig en koel weer. De oorzaak hiervan was een uitbraak van polaire lucht uit het noorden die het kwik ruim onder normaal deed stagneren. De komende dagen zorgt een hogedrukgebied voor geleidelijk warmer weer met zelfs temperaturen dicht bij 25 graden. Daarbij is de zon ook ruimschoots van de partij. Genieten van de nazomerse periode!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Lagedrukgebied in Europa zorgt voor slecht weer

Het was al enkele dagen aangekondigd op onze website en het is dan ook werkelijkheid geworden. Over het centrale deel van Europa zorgt een lagedrukgebied, Boris, voor zéér veel neerslag. In het laagland is dit regen, terwijl het hogerop in de bergen (boven 1000-1500) vaak sneeuwt. In totaal kan daardoor meer dan 1,5 m sneeuw accumuleren! Elders in Europa zorgt een opkomend hogedrukgebied voor geleidelijk droger en zonniger weer. Het hogedrukgebied van de Azoren zal verbinding maken met een krachtig hoog boven Rusland, waardoor een droge oostelijke en geleidelijk ook zachtere stroming tot stand zal komen.

Een hogedrukgebied zorgt voor stabilisatie in onze contreien

De restanten van de hoogtetrog (luchtbel met koele lucht op hoogte) de afgelopen dagen zijn nog steeds zichtbaar op het temperatuurbeeld in Europa. In een groot deel van Europa schommelt het kwik rond of onder 20 graden. Het is enkel in de gebruikelijke regio’s, zoals de gebieden langs de Middellandse Zee of Zwarte Zee dat het nog zomers warm is met maxima rond 25-30 graden of zelfs meer. Het wordt daar de komende dagen echter wel wisselvalliger.

Maxima op zondag 15 september in Europa

Weersverwachting komende dagen

Maandag start met veel bewolking en uit die bewolking kan ook nog wat lichte regen of een klein buitje vallen. Reeds in de ochtend zijn opklaringen aanwezig in het westen en die schuiven geleidelijk ook op richting het oosten. In de namiddag wisselen wolken en opklaringen elkaar dan af, maar in het zuidoosten kan het duren tot tegen de avond eer de zon door het wolkendek kan priemen. De maxima liggen daar dan ook het laagst en schommelen rond 15 graden. Elders is er meer zon met maxima tussen 18-20 graden. De wind waait matig, aan zee (vrij) krachtig uit het noordoosten.

Maxima op maandag 16 september 2024

Dinsdag start met ochtendgrijs of lage bewolking (vooral in het oosten en zuiden van de Benelux). Zeer lokaal kan hier nog een druppel regen vallen. In de loop van de dag wordt het ochtendgrijs opgeruimd en wisselen wolken en zonnige perioden elkaar af. Aan de temperatuur verandert niet zoveel, die blijft schommelen tussen 18-20 graden in de meeste streken. In de Ardennen blijft het koeler. De wind waait matig uit het noordoosten.

Maxima op dinsdag 17 september 2024

Woensdag wordt overwegend zonnig met af en toe enkele hoge wolkensluiers. De aangevoerde lucht wordt duidelijk zachter met temperaturen die opnieuw vlot voorbij 20 graden klimmen. De maxima schommelen dan tussen 18 en 23 graden. Zeer lokaal kan het nog iets warmer worden. De wind waait nog steeds matig uit het noordoosten.

Maxima op woensdag 18 september 2024

Donderdag en vrijdag verwachten we hetzelfde weerbeeld met veel zon en af en toe hoge wolkensluiers of enkele onschuldige stapelwolken. Op donderdag kan zeer lokaal een bui tot ontwikkeling komen en dan vooral langs de grens met Duitsland. De temperatuur schommelt ook dan steeds tussen 20 en 25 graden. Enkele prachtige nazomerse dagen liggen dus in het verschiet!

Maxima op donderdag 19 september 2024
Maxima op vrijdag 20 september 2024

Ook in het weekend belooft het nog aangenaam warm te blijven, maar de onzekerheid neemt geleidelijk wel toe omdat een lagedrukgebied richting de Benelux probeert te trekken. De kans op een bui neemt dan ook geleidelijk toe, maar nog steeds met maxima boven 20 graden.

Lange termijn?

In een weerpluim kan men zien hoe “zeker” een weermodel is van zijn verwachting. De komende dagen zien we het gemiddelde flink stijgen (richting 25 graden), wat wijst op een vrij grote zekerheid dat het de komende dagen warmer wordt met maxima tussen 20 en 25 graden. Ook in het weekend zouden de temperaturen nog boven normaal liggen, al neemt de kans op een bui wel iets toe. In de laatste week van september zien we dan geleidelijk het kwik opnieuw onder 20 graden zakken, zonder daarbij ver onder normaal uit te komen. Daarbij nemen ook de neerslagsignalen opnieuw toe.

Weerpluim Amerikaanse weermodel voor Centraal-België

De neerslagsignalen vanaf volgende week komen overeen met een herpositionering van de drukgebieden in onze omgeving. Daar we de komende week een hogedrukgebied hebben ten noorden van ons (met daardoor droge condities uit het noordoosten), verandert dit in de laatste week van september met een lagedrukgebied ten noorden van ons. De stroming draait 180° en vanuit het zuidwesten wordt dan maritieme lucht aangevoerd, waarin ook verschillende neerslagzones en lagedrukgebieden zitten verscholen. De nazomerse periode is zo van tijdelijke aard. Genieten is dus de boodschap!

Richting eind september heersen de lagedrukgebieden opnieuw (ECMWF).

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Impact van klimaatverandering

Gletsjers werden opnieuw kleiner in 2024

2 dagen geleden - 6 min. lezen