0

Een lagedrukgebied zorgt de komende 72u voor zware regenval in grote delen van het centrale en oostelijke deel van Europa. Weermodellen laten neerslaghoeveelheden zien van meer dan 100-200 mm op enkele dagen tijd. Ongetwijfeld zal dit voor problemen zorgen. Ook in de Alpen worden problemen verwacht door de grote hoeveelheid sneeuw boven 1500m.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Veel neerslag in delen van het oosten van Europa

Een hoogtetrog is de afgelopen dagen uitgezakt boven Europa. Dit resulteerde in de Benelux ook in wisselvallig en vrij fris weer voor de tijd van het jaar. Sinds donderdagochtend heeft het koufront dan ook de Alpen bereikt met boven 1500 m reeds sneeuw. Verder naar het oosten blijft de neerslagzone voor een langere tijd hangen, waardoor de neerslaghoeveelheden sterk oplopen.

Een hoogtetrog splitst zich af in het noorden van Italië

Warme zeewater van Middellandse Zee zorgt voor extra vocht

Langs de oostflank van het systeem wordt vochtige lucht aangevoerd richting het noorden. Mede dankzij convergentie, koelere bovenluchten (meer onstabiliteit) én opglijdingsprocessen in de Alpen lopen de neerslaghoeveelheden snel op. Dit is mooi te zien op de 850 hPa stroomlijnen (hoe de lucht beweegt op die hoogte). We zien het lagedrukgebied/trog boven Italië met aan de oostflank duidelijk een opstuw van warme en vochtige lucht uit de Middellandse Zee. Vervolgens zien we de stroomlijnen steeds verder krommen, wat leidt tot een vore boven Polen, Tsjechië en Oostenrijk. Het is in die regio dat de meeste neerslag zal vallen. Ten westen van de convergentiezone bevindt zich duidelijk koelere lucht (door de noordelijke stroming), waardoor met opstuwing in de Alpen ook sneeuw kan vallen boven 1000-1500 m.

Er zijn evenwel nog verschillen tussen de weermodellen, maar de meeste laten overvloedige neerslag zien. De neerslag is welgekomen in die regio (het was er afgelopen zomer heel droog), maar dit is veel te veel op een korte tijdspanne!

Brits weermodel toont 100-300 mm tot en met maandag
Het Duitse weermodel zelfde hoeveelheden

GFS laat iets meer neerslag zien, maar dat weermodel is gekend om iets te hoge neerslaghoeveelheden te hebben. Het Europese weermodel laat ook heel grote neerslaghoeveelheden zien, lokaal zelfs oplopend richting 300 mm, zoals GFS ook schetst.

Neerslagtotaal in GFS
Neerslagtotaal in ECMWF tot en met maandag

Dat dit een uitzonderlijke situatie is, is ook te zien in de extreme forecast index van het ECMWF. De waardes tussen 0.8-1 tonen een vrij ongebruikelijk event aan, maar nu ligt de waarde dicht bij 5, wat betekent dat dit een zeer extreem event is!

Naast de regen, kan de wind ook fel uithalen met rukwinden tot 80-90 km/u. Hogerop in de bergen zijn zelfs hogere snelheden mogelijk.

Waarschuwing weerdiensten

Voor de mensen die op reis zijn in die regio wordt aanbevolen om weg te blijven van beken en rivieren. De zware regenval kan immers voor zware problemen zorgen. Overstromingen, modderstromen én storingen op het wegverkeer/busverkeer/treinverkeer én vliegverkeer zijn dan ook niet uitgesloten. Ook in de Alpen kunnen grote sneeuwhoeveelheden vallen, en dan vooral over het oostelijke deel ervan. Daar wordt dan ook winteruitrustig aanbevolen.

Lokaal kan meer dan 1m sneeuw vallen!

Op meteoalarm worden de waarschuwingen van de Europese weerdiensten gebundeld. Daarbij zien we in de strook met convergentie de hoogste waarschuwingsfases voor zware regenval. In Polen geldt code geel/oranje/rood voor overvloedige regen. In Tsjechië code rood en in Oostenrijk/Italië code oranje.

Hoge waarschuwingsniveaus in die regio!

Reizigers in die regio zijn dus gewaarschuwd!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken