Weersverwachting komende dagen: weinig zon, maar wel droog
Na een natte periode volgt opnieuw een iets drogere periode. Een krachtig hogedrukgebied zorgt voor de aanvoer van lucht uit het noordoosten. Hoewel die beladen is met bewolking, blijft het overwegend droog. De temperaturen klimmen duidelijk minder hoog en schommelen rond of onder normaal. Tegen het einde van de week draait de stroming opnieuw naar het zuidwesten en zien lagedrukgebieden de kans om terug richting de Benelux te trekken. Het wordt dan opnieuw (licht) wisselvallig.
- Weerliefhebber? Volg ons via X en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Hoe zit het weer in Europa?
Een lagedrukgebied (de restanten van storm Darragh) ligt op dit moment boven de Benelux. Langs de westflank ervan staat nog een krachtige wind uit noordelijke en noordoostelijke richtingen. Op de Atlantische Oceaan ontwikkelt zich een krachtig hogedrukgebied en dat systeem zorgt de komende dagen bij ons voor droog weer. De bijhorende trog aan het systeem zorgt overigens in een groot deel van Europa voor wisselvallig en winderig weer, zelfs tot diep in de Middellandse Zee.
In vergelijking tot vorige week is de winter teruggekeerd in het uiterste oosten en noorden van Europa. De temperatuur ligt daar ook overdag onder het vriespunt. In de regio’s langs de Middellandse Zee is het ook beduidend koeler geworden (door de invloed van de hoogtetrog) met temperaturen duidelijk onder 20 graden. In de Alpen valt er opnieuw sneeuw, ideaal voor de skigebieden aldaar!
Weersverwachting komende dagen
Maandag overheerst de bewolking, maar start wel overwegend droog. In de loop van de dag zijn enkele opklaringen mogelijk aan de kust, maar die zijn eerder schaars. Later op de dag nadert vanuit het oosten een nieuw hoogtelaag, waardoor het opnieuw (licht) begint te regenen over het centrum/oosten van de Benelux. In het westen blijft het overwegend droog. De temperaturen schommelen tussen 2 en 8 graden met een matige bries uit het noordoosten, op de Wadden zelfs vrij krachtig.
Ook dinsdag belooft een zwaarbewolkte dag te worden, al blijft het overwegend droog. Een klein beetje motregen is niet uitgesloten. Er is nauwelijks dagelijkse gang, waardoor de temperaturen blijven schommelen tussen 2 en 7 graden. De wind waait matig uit het noordoosten.
Ook woensdag belooft een overwegend grijze dag te worden, met kans op wat lichte regen. In de loop van de dag kunnen enkele opklaringen van noord naar zuid over de Benelux trekken. Aan de temperatuur verandert opnieuw niet veel met maxima tussen 1 en 8 graden. De wind waait zwak tot matig uit het noordoosten, later uit het noordwesten in het uiterste noorden met daar oplopende temperaturen.
U raadt het waarschijnlijk al, maar ook op donderdag blijft het zwaarbewolkt en kan van tijd tot tijd wat lichte regen vallen. Enkele lokale opklaringen zijn mogelijk. Er ontstaat geleidelijk een temperatuursgradiënt in de Benelux. In het noorden staat een zwakke tot matige wind uit noordelijke richtingen, waardoor iets zachtere lucht wordt aangevoerd met temperaturen tussen 7 en 9 graden. In het zuiden staat een zwakke, veranderlijke wind met maxima tussen 2 en 5 graden.
Vrijdag zou vanuit het zuidoosten geleidelijk drogere lucht moeten binnensijpelen. Dit betekent dat de zon vanuit het zuidoosten geleidelijk op steeds meer plaatsen moet doorkomen. Tegen de avond zouden er dan overal brede opklaringen zijn. Ondanks de zonneschijn blijft de temperatuur achterwege met maxima tussen 1 en 5 graden. De wind waait zwak uit het zuidoosten.
De opklaringen zijn maar van tijdelijke aard, want in het weekend neemt de bewolking opnieuw toe en neemt de neerslagkans toe, vooral op zondag. Ook de temperatuur stijgt door de aanvoer van zachte oceaanlucht uit het zuidwesten. Dit luidt dan ook het einde in van een licht winterse week met temperaturen rond of lichtjes onder normaal.
Winterse signalen?
Waar we voor gevreesd hadden in de vorige blog, lijkt nu werkelijkheid te worden. Er komt (al dan niet tijdelijk) een koppeling tussen de stratosfeer en troposfeer, waardoor een west circulatie op gang kan komen. Dit zien we geleidelijk ook in de weerpluimen verschijnen met een oplopende temperatuur én ook toenemende neerslagkansen. Nu, de aangevoerde lucht is van oorsprong polair en niet subtropisch, waardoor de temperaturen eerder schommelen tussen 5 en 10 graden, in plaats van meer dan 10 graden.
Tegen het einde van de tweede decade is dit dan de gemiddelde luchtdrukverwachting. We zien eerder lagedrukgebieden in het noorden én hogedrukgebieden in het zuiden. Dit betekent dat de Benelux overwegend westelijke winden krijgt met dus een wisselvallig weerbeeld. Echter, er lijkt wel eerder een noordcomponent dan een zuidcomponent in de wind te zitten. De temperatuur zou daardoor onder 10 graden moeten blijven, al is een tijdelijke opstoot van zachtere lucht natuurlijk niet uit te sluiten.
Als we kijken richting eind december, dan zien we het hogedrukgebied van de Azoren opnieuw iets noordelijker liggen op de Atlantische Oceaan (of zelfs een heuse rug). Deze ontwikkeling wordt mede gesteund door de MJO die in een gunstige fase evolueert. De mate waarin de hogedruk noordelijk kan opschuiven, hangt vooral af van de koppeling tussen de stratosfeer en troposfeer. Is die koppeling aanwezig, dan wordt die noordelijke uitbreiding tegengewerkt. Is die er niet, dan kan het hoog makkelijker naar het noorden schuiven.
Hoe dan ook, met een hogedrukgebied op die plaats blijft de stroming in de Benelux eerder aan de frisse kant met de aanvoer van polaire lucht. Dit uit zich dan in temperaturen rond normaal. Ook zou mogelijk opnieuw een hoogtetrog uitzakken richting de Middellandse Zee (te herkennen aan de isohypsen). Een hoogtetrog bevat meestal koude lucht op hoogte, waardoor de kans op winterse neerslag dan opnieuw toeneemt. Het zou wel wisselvallig blijven. Er staat voorlopig alvast geen langdurige westcirculatie op de weerkaarten met zeer zachte temperaturen.