12

De afgelopen dagen werd het reeds warm in de Benelux met soms tropische temperaturen, maar deze werden afgestraft door soms zwaar onweer, vooral in het zuiden. De komende dagen stijgt het kwik opnieuw richting tropische waarden en wordt het opnieuw aangenaam zomerweer. Vooral op woensdag en op vrijdag is een bui mogelijk. Naar volgend weekend toe neemt de onzekerheid opnieuw toe.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Weerbeeld in Europa

Tussen een krachtig lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan en een hogedrukgebied bij de Azoren staat een strakke westelijke stroming op de Atlantische Oceaan met veel neerslagzones. Het noordwesten van Europa ligt onder de invloed van een zwakke hoogtetrog, terwijl vanuit het zuiden een nieuwe rug komt opzetten. Het is die rug die ons de komende dagen opnieuw warmer weer zal geven.

Weerkaart van het KNMI voor zondag 4 augustus

Die hoogtetrog zorgt in een groot deel van het noordwesten en noorden van Europa voor gematigde zomertemperaturen rond 20-22 graden. Meer naar het zuiden, waar de invloed van de nieuwe hoogterug al goed zichtbaar is, is al het een stuk warmer met wederom tropische temperaturen. In Spanje kan het deze zondag lokaal opnieuw meer dan 40 graden worden. Naar volgend weekend toe kan de warmte daar zelfs nog intenser worden, een stuk te warm zomerweer!

Maxima in Europa op zondag 4 augustus

Weersverwachting komende dagen

Maandag start nog met een band van middelhoge bewolking in Nederland, maar elders is het al overwegend zonnig. In de loop van de dag wordt het ook daar zonnig en ontstaan enkele onschuldige stapelwolken. Het blijft overal droog. De temperaturen klimmen dankzij de zonneschijn opnieuw naar zomerse waarden tussen 22 en 25 graden. De wind waait zwak, aan zee matig, uit het zuidwesten.

Maxima op maandag 5 augustus volgens Harmonie

Dinsdag start licht bewolkt met slechts enkele wolkenvelden. Later op de dag neemt de bewolking toe vanuit het westen, maar het blijft nog droog. Een zeer lokaal buitje is evenwel niet uitgesloten. In de avond en nachtperiode neemt de kans op een bui of onweer verder toe vanuit het westen en trekt de buienlijn verder naar het oosten. De maxima schommelen op dinsdag rond 23 graden op de Wadden en tussen 25-28 graden elders. De wind waait zwak tot matig uit het zuidwesten.

Maxima op dinsdag 6 augustus 2024

Woensdag start met zon, behalve in het oosten waar de restanten van de neerslagzone nog voor een bui of meer bewolking kan zorgen. In de loop van de dag ontstaan geleidelijk opnieuw stapelwolken, maar het blijft overwegend droog. Een zeer lokale bui blijft echter wel mogelijk. Met een matige, aan zee soms vrij krachtige wind, wordt gevoelig koelere lucht aangevoerd met maxima tussen 20 en 23 graden.

Maxima op woensdag 7 augustus 2024

Ook donderdag start wisselend bewolkt, maar met brede opklaringen. Er ontstaan opnieuw enkele onschuldige stapelwolken naarmate de dag vordert, maar het blijft overwegend droog. De temperaturen zijn nog sterk onzeker. Het Amerikaanse weermodel tekent maxima tussen 20-24 graden in, maar het Europese weermodel laat de warmte een stuk noordelijker komen met ook in Nederland op uitgebreide schaal meer dan 22 graden. De wind blijft zwak tot matig doorwaaien uit het zuidwesten.

Maxima op donderdag 8 augustus

Ook de dagen erna blijft de onzekerheid sterk aanhouden. Bij het Amerikaanse weermodel gaan de maxima verder omhoog met geleidelijk maxima rond en boven 30 graden. Het Europese weermodel is een stuk gematigder met maxima tussen 25-30 graden. De oorzaak van de onzekerheid is waar de trog op de Atlantische Oceaan precies zal uitzakken. In het Amerikaanse weermodel (links) gebeurt dat een stuk westelijker waardoor een warmtepomp uit het zuiden op gang kan komen. Bij het Europese weermodel komt de trog een stuk oostelijker te liggen, waardoor de warmte ook sneller verdreven wordt naar het oosten. Onzekerheid troef!

Amerikaanse weermodel voor zondag 11 augustus
Europese weermodel voor zondag 11 augustus

Rest van augustus?

De onzekerheid is ook duidelijk zichtbaar in de weerpluim van beide weermodellen. Hieronder, bij het Amerikaanse weermodel, is zelfs duidelijk een bifurcatie te zien waarbij een aantal leden een duidelijke opwarming laten zien tot boven 30 graden (waaronder de operationele run en de controle run). Verschillende andere leden laten het kwik echter zakken richting volgend weekend met maxima tussen 20 en 25 graden. Op dit moment is het dan ook nog te vroeg om over het weekend te spreken.

Weerpluim Amerikaanse weermodel voor Brussel

Waar in de update van vorige week zondag nog duidelijk te koele temperaturen voorspeld werden voor de tweede decade, is die trend nu wat afgezwakt. De stroming zou nog steeds richting het noordwesten draaien, maar de temperatuur zou vooral rond normaal schommelen. Het zomerweer zou het daardoor wat moeilijk krijgen, al zijn temperaturen tussen 20-25 graden nog steeds perfect normaal voor de tijd van het jaar.

Verwachting van ECMWF extended voor de periode van 12-19 augustus (ECMWF).

Delen


Verder lezen

Alles bekijken