4 februari 2024 - 5 min. lezen
116 reacties 116

De weersverwachting voor de komende dagen ziet er niet al te rooskleurig uit. Maandag en dinsdag verlopen nog overwegend droog, maar in de loop van dinsdagavond start een wisselvallige periode. Die duurt tenminste tot het weekend. Het blijft wel zacht met maxima rond 10 graden. Winter is de komende dagen ver weg!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Actueel weerbeeld in Europa

Een krachtig hogedrukgebied ligt boven Frankrijk. Aan de noordelijke flank ervan wordt met een omweg van oorsprong subtropische lucht aangevoerd. In Scandinavië zorgen lagedrukgebieden voor een wisselvallig weerbeeld en koelere temperaturen. Daartussen bevindt zich het polaire front en dat zal de komende dagen vaak in de buurt van de Benelux liggen met een wisselvallig en bewolkt weerbeeld tot gevolg.

Weerkaart van zondag 4 februari

Door de aanvoer van zachte oceaanlucht ligt de temperatuur in een groot deel van Europa boven het vriespunt. Koning Winter heeft zich teruggetrokken tot het noorden van Europa. In Spanje kunnen opnieuw temperaturen van 20 graden of meer gehaald worden. Op dit moment is het in Spanje zeer droog, maar de verwachting is dat er tegen volgend weekend toch op heel wat plaatsen regen zal vallen, met uitzondering van het oosten van Spanje. Een welgekomen verademing voor de buffers daar, al zal het waarschijnlijk niet voldoende zijn om de lage waterstanden volledig aan te vullen.

Koning Winter heeft zich ver teruggetrokken

In de Alpen is het de komende dagen overwegend droog met veel zon en een hoge vorstgrens (door subsidentie van het hogedrukgebied). Pas in de tweede helft van de week neemt de bewolking toe en kan het tot een weststau en südstau komen in de Alpen. Broodnodige sneeuw boven 1500-2000m in die regio!

Weersverwachting komende dagen

Maandag start overwegend zwaarbewolkt. In de ochtend zijn in het noordwesten nog enkele opklaringen mogelijk, maar ook daar wordt het zwaarbewolkt. In de namiddag zijn in het oosten van België en het uiterste zuidoosten van Nederland, maar ook in het westen enkele opklaringen mogelijk, maar de bewolking zal in een groot deel van de Benelux blijven overheersen. Het blijft overwegend droog, al is een lokale spat motregen niet uitgesloten. De maxima schommelen tussen 7 en 11 graden. De wind is matig tot vrij krachtig, soms krachtig aan zee, uit het zuidwesten.

Maxima op maandag 5 februari

Ook op dinsdag is het zwaarbewolkt tot betrokken. Er kan af en toe ook wat lichte regen of motregen vallen. In de namiddag zijn enkele lokale opklaringen mogelijk vanuit het westen. Het blijft zacht met maxima tussen 7 en 12 graden. De wind blijft matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig, doorwaaien uit het zuidwesten.

Maxima op dinsdag 6 februari

In de loop van dinsdagavond trekt een neerslagzone vanuit het noorden naar het zuiden en gaat het overal regenen. Woensdagochtend ligt Nederland dan achter de neerslagzone met drogere weerkaarten en enkele lokale opklaringen. Dit staat in contrast met het zuiden van de Benelux waar de neerslagzone gedurende de hele dag blijft slepen met van tijd tot tijd regen. Pas in de avondperiode wordt het geleidelijk droger en verlaat de neerslagzone de Benelux. Er kan op 24u tijd lokaal meer dan 20mm neerslag vallen. De maxima worden in de ochtend bereikt, want in de loop van de dag stroomt geleidelijk iets koelere lucht binnen vanuit het noorden.

Maxima op woensdag 7 februari

In de nacht van woensdag op donderdag komt het kwik in het noorden in de polaire lucht dichtbij het vriespunt, maar deze koelere temperaturen zijn slechts van tijdelijke aard. Donderdagochtend trekt een actief warmtefront van zuidwest naar noordoost over de Benelux met ook een stevige portie zachte lucht. In het noorden liggen de maxima dan tussen 5-10 graden en is eerst een kleine kans op winterse neerslag, maar elders klimt het kwik naar waarden tussen 10 en 13 graden! Zeer zacht weer voor februari. Er staat daarbij een matige tot vrij krachtige wind uit het zuidwesten.

Maxima op donderdag 8 februari

Ook de dagen erna blijft het wisselvallig weer aanhouden. De temperatuur blijft daarbij steeds ruim boven normaal met in een groot deel van de Benelux maxima rond 10 graden. Enkel in het noorden kan het kwik onder de 10 graden liggen omdat deze regio dichterbij de koude luchtmassa’s ligt. Zowel op vrijdag als zondag zijn enkele opklaringen mogelijk, maar de bewolking blijft steeds overheersen. Er staat ons dus een natte, winderige en vooral zachte week te wachten!

Koelere tweede helft van februari?

In de weerpluim is de evolutie van de komende dagen zeer duidelijk. Eerst is er een continue aanvoer van zachte, van oorsprong subtropische, lucht met maxima rond 10 graden. Het is pas tegen begin volgende week dat de temperaturen geleidelijk naar beneden gaan en richting normale waardes voor midden februari gaan.

Weerpluim Amerikaanse weermodel

De daling van de temperatuur richting midden februari wordt breed ondersteund in de ensembles. Daarbij nemen de neerslagkansen beduidend af. Dit zou betekenen dat geleidelijk een hogedrukgebied zich in onze omgeving of ten noorden van ons komt vestigen met de aanvoer van iets koelere landlucht. Daarbij zou het dan tot nachtvorst kunnen komen. De kans op stevig winterweer met ijsdagen is evenwel klein voorlopig.

Een hogedrukgebied vestigt zich in onze omgeving

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken