Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig zomerweer
Het heeft maar een korte periode geduurd, het warme zomerweer. De komende dagen wordt het opmerkelijk koeler met op dinsdag en woensdag temperaturen die met moeite 20 graden aantikken. Daarbij wordt het ook wisselvallig met regen en/of buien. Hoe meer naar het noorden, hoe meer neerslag er ook valt. Meer richting de Franse grens zijn de neerslaghoeveelheden de komende week lager. Tegen volgend weekend lijkt het weer opnieuw te verbeteren, maar dat is nog onzeker.
- Weerliefhebber? Volg ons via X en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Blik op de Europese weerkaarten
We hebben het zomerse weerbeeld opnieuw ingeruild voor hetzelfde wisselvallige weerbeeld als in juni. Een krachtig hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan (Azorenhoog) en lagedrukgebieden ten noorden van de Benelux zorgen voor de aanvoer van koele lucht uit het noordwesten. Boven de Alpen ligt een stationaire neerslagzone, die de afgelopen dagen al veel water loste in Zwitserland met zware onweersbuien. Lokaal viel daar al meer dan 200 mm en dat zorgde voor zware overlast.
De echte warmte is verdreven in een groot deel van West-Europa. Enkel langs de Middellandse Zee vinden we nog enkele regio’s met traditioneel hogere temperaturen, al is het daar ook niet volledig droog. Een hoogtetrog zorgt vooral in Italië en het zuidoosten van Europa de komende dagen voor onweersbuien. Van stabiel hogedruk weer in Europa is voorlopig géén sprake, iets wat we niet meer gewoon zijn na de afgelopen jaren.
Weersverwachting komende dagen
Maandag, vandaag, start met wolken en opklaringen. In Nederland kunnen uit deze wolken reeds enkele buitjes vallen en later op de dag is dit ook mogelijk in België. Tegen de avond wordt het tijdelijk droger, maar in de nacht naar dinsdag neemt de bewolking opnieuw toe en begint het te regenen vanuit het westen. De maxima liggen onder normaal en schommelen tussen 14 en 20 graden. De wind waait matig uit het noordwesten.
Dinsdag start zwaarbewolkt en met vooral in het zuiden en oosten nog wat regen. Vanuit het noordwesten trekken geleidelijk opklaringen naar het zuiden. In de namiddag wordt het dan ook in het zuiden en oosten droger met opklaringen. Het is fris met temperaturen tussen 12 en 18 graden. Lokaal iets meer. De wind waait zwak tot matig uit het noordwesten tot noorden.
Woensdag trekt een nieuwe neerslagzone van noordwest naar zuidoost over de Benelux. Het is dan zwaarbewolkt en regenachtig. In de loop van de namiddag wordt het droger vanuit het westen met geleidelijk ook opklaringen. De temperaturen zijn opnieuw ondermaats met maxima rond 15 graden, maar als de opklaringen iets eerder komen, kan het kwik toch nog opveren richting 18-19 graden. De wind waait zwak tot matig uit westelijke richtingen.
Donderdag start met veel wolken en nog enkele buien die over de Benelux trekken. Tegen de middag verlaten de meeste buien de Benelux en wordt het overwegend droog met brede opklaringen. De kans op een bui is nog aanwezig, maar is klein. Dankzij de zonneschijn kan het kwik opnieuw stijgen richting 20 graden. De wind blijft matig waaien uit het westen.
Vrijdag wisselen wolken en opklaringen elkaar af, met de meeste opklaringen in het centrum en noorden van de Benelux. In het zuiden is meer bewolking aanwezig. Het blijft overwegend droog, al zijn enkele buien niet uitgesloten. Tegen de avond neemt de kans op regen dan opnieuw toe vanuit het westen. Ook dan schommelen de maxima rond 19-20 graden met een matige wind uit het zuidwesten, al zijn de temperaturen sterk afhankelijk van de hoeveelheid zonneschijn.
Ook in het weekend blijft de Benelux op de grens liggen van polaire lucht in het noorden en warme lucht in het zuiden. Dit betekent dat de weersverwachting vrij onzeker is, maar zowel op zaterdag als zondag zijn nog enkele buien mogelijk. De temperatuur blijft daarbij nog steeds rond 20 graden schommelen. Het belooft dus een frisse en wisselvallige week te worden!
Beterschap op komst?
De weerpluim van het Amerikaanse weermodel is duidelijk de komende dagen. De temperatuur ligt ruim onder normaal met maxima rond of onder 20 graden. Daarbij is het ook wisselvallig. Pas tegen het weekend of na het weekend zien we een stijgende trend in de temperaturen richting temperaturen boven 20 graden. Misschien is volgende week zelfs 25 graden mogelijk, maar dat is nog ver!
Het Amerikaanse weermodel toont dus een opwaartse trend voor de tweede week van juli en eigenlijk doet het Europese weermodel dat ook. Waarbij in de periode van 1-8 juli een lagedrukgebied ten noorden van ons zorgt voor de aanvoer van koele zeelucht uit het noordwesten, zorgt een andere positie van die hoogtetrog in de tweede week van juli voor de aanvoer van zachtere lucht uit het zuidwesten. Een stabiele setting is dit echter niet. Het ziet er dus niet naar uit dat er de komende 10 dagen een stabiele zomerse periode in de pijplijn zit, integendeel, eerst moeten we nog maar eens door de zure appel heen bijten! Al zullen er ongetwijfeld enkelen zijn die liever dit weer hebben!