Weersverwachting voor Grand Prix van België 2016
Komend weekend vindt de Grand Prix van België plaats. Op zaterdag en zondag racen de coureurs over het 7 kilometer lange circuit van Spa-Francorchamps. Sinds 1925 staat het befaamde parcours vrijwel jaarlijks op de racekalender van de Formule 1. Enkel in de jaren ’70 zijn Zolder en Nijvel gedurende een aantal edities het toneel geweest van de Grand Prix van België.
Beroemd bij menig raceliefhebber is de bochtencombinatie ‘Eau Rouge’, vernoemd naar een gelijknamige zijrivier van de Amblève (Amel). De meeste Formule 1-overwinningen staan op naam van Michael Schumacher: 6 in totaal. Welk weerbeeld krijgen de racefans en autocoureurs dit weekend voorgeschoteld?
- Check updates over het weer via Facebook!
Zomers weekend tijdens de Grand Prix
We kunnen er niet omheen: het is momenteel volop zomer in de Benelux. We hebben te maken met kwikstanden boven de 30°C en er is veel zonneschijn. Dit geldt zeker ook voor de Belgische Ardennen, waar zelfs op enige hoogte tropische waarden gehaald worden. Dat het op een paar honderd meter boven zeeniveau zo warm kan worden in deze tijd van het jaar, hebben we te danken aan een krachtige inversie. Dit is een warme en droge luchtlaag op hoogte.
Bij een normale atmosferische indeling daalt de temperatuur met de hoogte, maar bij een inversie stijgt deze juist. Dit leidt ertoe dat het kwik in de hogere delen de Ardennen (en dus ook in de omgeving van het circuit) niet of nauwelijks lager ligt dan in het laagland van België.
Vanuit het noordwesten probeert koelere zeelucht de Benelux binnen te sijpelen, maar dit lukt maar ten dele. De noordelijke provincies van Nederland krijgen wel met lagere temperaturen te maken. Het zuidoosten van België daarentegen hoeft in ieder geval op zaterdag niet te vrezen voor koeler weer. Het hogedrukgebied boven Oost-Europa houdt hier zijn grip op het weerbeeld. De wind blijft uit het zuiden waaien en het blijft in die contreien zeer warm (tropisch).
Tropische zaterdag
De dag gaat zonnig van start. Na een zwoele nacht met minima rond de 18°C loopt de temperatuur razendsnel op. Halverwege de ochtend is het al ruim 25°C. Tijdens het begin van de kwalificatie om 14.00 uur tikt de thermometer de tropische waarde van 30°C aan. Geleidelijk beginnen er zich rond dat tijdstip stapelwolken te vormen. Aan het einde van de kwalificatie zijn deze zo hoog uitgegroeid dat er lokaal buien ontstaan. Het gaat hierbij om zeer pittige exemplaren met een grote kans op onweer, hagel, windstoten en veel regen in korte tijd. De CAPE is extreem hoog, wat betekent dat er veel onstabiliteit voorhanden is. Het valt niet uit te sluiten dat in de laatste kwalificatiesessie (14.50 – 15.00 uur) ook het circuit met deze buien te maken krijgt. Als dat gebeurt, koelt het binnen enkele minuten tijd een aantal graden af.
De race op zondag
Het weer op zondag is eigenlijk een herhaling van zetten. Aan het begin van de dag is het droog. Zon en wolkenvelden wisselen elkaar af. Na het middaguur wordt de bewolking langzaam dikker en kunnen er een paar buien ontstaan. Opnieuw is er potentie tot onweer en hagel, maar minder dan op zaterdag. De race gaat om 14.00 uur van start. Of er exact dan buien vallen is nog niet te zeggen. Als er één valt is het wel direct een zwaar exemplaar. Gedurende de race blijft de kans op (forse) buien bestaan. We zullen de regenradar dus goed in de gaten moeten houden op de racedag. De maxima komen wat lager uit dan op zaterdag: in Spa-Francorchamps wordt het midden op de dag 26°C. Dit alles heeft te maken met het binnenstromen van minder warme lucht.
Conclusie
Het weekend van de Grand Prix verloopt behoorlijk zomers. Op zaterdag (kwalificatie) wordt het maximaal 30°C en op zondag (race) 25°C in de omgeving van het circuit. Stabiel is het daarbij niet: zowel op zaterdag als zondag kunnen er zich in de loop van de middag regen- en onweersbuien ontwikkelen. Of het circuit er zelf mee te maken krijgt is nog onzeker en moeten we nog afwachten. In ieder geval is de kans op buien aanwezig. De buien op zaterdag kunnen bovendien zwaar uitpakken met een grote kans op onweer, hagel en windstoten.
Tussendoor zijn er flinke perioden met zonneschijn. Sowieso verlopen de ochtenden vrij zonnig en droog. Al met al hebben de race-meteorologen een druk weekend voor de boeg. Met dergelijke onstabiele situaties in de zomer blijft het namelijk continu ‘nowcasten’. Dat wil zeggen dat de weerdeskundigen zelf ook pas kort van tevoren kunnen inschatten waar een bui gaat vallen en welke koers deze vaart. Dit maakt de weersverwachting tijdens de Grand Prix bijzonder complex.
Bronnen:
- nl.freeimages.com
- racexpress.nl