25 maart 2021 - 4 min. lezen
2 reacties 2

Komende zondag, 28 maart 2021, staat de eendaagse wielerwedstrijd Gent-Wevelgem op het programma. Voor de mannen is het de 83e editie. De vrouwen rijden een jubileumeditie. Het is namelijk de 10e keer dat Gent-Wevelgem door de elite vrouwen wordt gereden. Wat voor weer mogen de renners en rensters verwachten? Een lekker lentezonnetje, of toch nog maartse buien?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Parcours van Gent-Wevelgem 2021

Anders dan de naam doet vermoeden, starten de renners niet in Gent. Sterker nog, sinds 2003 wordt Gent al niet meer aangedaan. Vorig jaar, in 2020, kon de koers niet doorgaan in het voorjaar. Dit uiteraard vanwege het coronavirus. Gent-Wevelgem werd alsnog gereden op 11 oktober 2020. De organisatie riep mensen op om thuis naar de koers te kijken. Ook dit jaar is dat weer het geval.

  • Op zoek naar een fietsendrager? Ontdek “Beste Koop

Het parcours van Gent-Wevelgem telt 233 kilometer. De officieuze start vindt plaats in Ieper. De renners rijden eerst richting het oosten, alvorens terug te draaien en opnieuw door Ieper te fietsen. Ze fietsen verder westwaarts in de richting van Veurne. Bij Veurne keren ze parallel aan de Belgische kust; kans op waaiers! Nadat de renners Poperinge zijn gepasseerd, begint het klimwerk. Binnen een afstand van 15 kilometer krijgen de renners 5 beklimmingen voor de kiezen.

Met nog 35 kilometer te gaan, zijn ook de overige 6 beklimmingen overtroffen. Via opnieuw Ieper komen de renners na ongeveer 6 uur koersen aan in Wevelgem.

In oktober 2020 was de Deen Mads Pedersen de sterkste in een eindsprint bij de heren. Bij de dames won de Belgische Jolien D’Hoore.

Ook dit jaar is Mads Pedersen van de partij, dus we moeten hem zeker noteren bij de favorieten. Verder kijken we naar de sterke ploeg Jumbo-Visma, met Wout Van Aert als blikvanger. Maar ook andere sprinters die goed bergop kunnen rijden, moeten we in de gaten houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Matteo Trentin. Maar ook Arnaud Démare oogde sterk in Milaan-San Remo.

Bij de dames lijken veel namen op de lijst met favorieten te passen. Een greep: regerend kampioene D’Hoore, nummer 2 Kopecky, Wiebes, Deignan, Vos en zo zijn er nog meer.

Zorgt het weer voor extra spektakel?

Parcours Gent-Wevelgem voor mannen (parcours van 2020, maar waarschijnlijk geen wijzigingen in 2021) (organisatie Gent-Wevelgem)
Parcours Gent-Wevelgem voor vrouwen

Weersverwachting Gent-Wevelgem 2021

Het startschot van Gent-Wevelgem 2021 klinkt om 10:00 uur. De temperatuur ligt op dat moment rond een graad of 8. Het zonnetje schijnt nog net door de bewolking heen. Dit beeld houden we de rest van de dag.

De wind is matig tot vrij krachtig van kracht en komt uit het zuiden tot zuidwesten. Tijdens de passage parallel aan de kust moeten de renners rekening houden met windstoten tot 65 kilometer per uur. Of dit genoeg is waaiers te veroorzaken, is twijfelachtig.

De renners krijgen de zon niet tot nauwelijks te zien. Er is een kleine kans dat er een spatje regen valt. De renners finishen rond 16:00 uur in Wevelgem. De temperatuur ligt op dat moment rond een aangename 12°C.

Kortom, aan het weer zal het niet liggen. Wij wensen u veel kijkplezier toe!

De maximumtemperatuur bedraagt ongeveer 12 graden op zondag
Het Duitse weermodel berekent een droge zondag, maar er is een kleine kans op motregen
Windstoten kunnen oplopen tot 65 km/u op zondag

Sommige linkjes bevatten affiliate

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken