2

Vandaag wordt Gent-Wevelgem gereden. Deze rittenkoers is erg populair in het voorjaar als opmaat voor de Ronde van Vlaanderen. Dankzij de coronacrisis wordt deze wielerklassieker uitgesteld tot vandaag. De weersverwachting voor deze wielerwedstrijd is allesbehalve nazomers. De renners moeten geregeld rekening houden met pittige buien en een waterkoud scenario. Op de zon is het wachten tot in de namiddag wanneer buien en opklaringen elkaar afwisselen.

Wisselvallig en waterkoud

We vertoeven in een koele, polaire luchtsoort. Hierdoor worden er vanaf de Noordzee geregeld pittige buien naar Nederland en België gestuwd. Deze buien kunnen steeds gepaard gaan met een donderslag en/of korrelhagel. De kans op korrelhagel hebben we vooral te danken aan een snipverkouden bovenlucht op 5500 m. Op deze hoogte daalt de temperatuur naar -28°C. Dat veroorzaakt op zijn beurt een scherp temperatuurcontrast van 40°C wanneer we kijken naar de maxima die straks 15°C aantikken.

Temperaturen blijven aan de frisse kant voor deze tijd van het jaar. Tijdens pittige buien kunnen de temperaturen enkele graden dalen.
Het Amerikaans weermodel berekent op dit moment flink wat buien voor het noordwesten van Nederland. Voor België komt er later vanmiddag meer zon tevoorschijn.

Parcours Gent-Wevelgem 2020

Voor een weersverwachting op maat is het belangrijk om te kijken naar de geografische ligging van het parcours van Gent-Wevelgem. We zien dat de wielerwedstrijd wordt gereden in het westen van België. Als we daarnaast de weermodellen bekijken die beschikbaar zijn, dan zien we enkele buien ontstaan in de voormiddag.

Tijdens de namiddag wordt de buiencarrousel iets minder sterk voor de provincie West-Vlaanderen waardoor de zon meer en meer tevoorschijn komt. Op een lokale bui na blijft het dan op de meeste plaatsen droog.

De wind is uiteraard ook een belangrijk factor om rekening mee te houden bij een wielerwedstrijd. Tijdens de ochtend waait de wind meestal zwak uit het westen. Richting het middaguur zien we een activatie van de wind en draagt de windrichting naar het noordwesten. Boven de provincie West-Vlaanderen waait de wind dan meestal zwak tot eerder matig. De windstoten kunnen tussen 14:00 en 17:00 pieken naar 40 tot 60 km/u. Dat zal invloed hebben op het verloop van de koers met eventuele waaiers.

Maximale windstoot voorzien door het Duits weermodel ICON.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Na het weekend barst de zomer los

11 uren geleden - 2 min. lezen
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

4 dagen geleden - 3 min. lezen