1

We zijn nog amper bekomen van de schitterende overwinning van Max Verstappen in Frankrijk… en dit weekend staat de Formule 1 race van Stiermarken op het programma. Misschien denkt u nu: wat een rare naam?! Dit komt doordat er twee weekenden achter elkaar op hetzelfde circuit geracet gaat worden. De race van volgende week heet “gewoon” Formule 1 race van Oostenrijk. Goed, snel terug naar de race van Stiermarken. De atmosfeer oogt namelijk instabiel voor het komende weekend!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

De klimatologie van Stiermarken

De Formule 1 race van Stiermarken staat (vanwege de coronacrisis) pas sinds 2020 op de kalender. Het circuit waarop de race gereden wordt luistert naar de naam Red Bull Ring. Het circuit ligt in het Oostenrijkse plaatsje Spielberg, onderdeel van de deelstaat Stiermarken, in het zuidoosten van Oostenrijk.   

Als we kijken naar de klimaatclassificatie door Köppen, valt Spielberg onder het gematigde landklimaat (Dfb). Een gebied moet aan de volgende voorwaarden voldoen om als Dfb geclassificeerd te worden:

  • De koudste maand moet gemiddeld boven -3°C zijn.
  • De warmste maand moet een gemiddelde temperatuur onder 22°C hebben.
  • Ten minste vier maanden moeten gemiddeld boven de 10°C blijven.
  • Geen significant verschil in neerslag door het jaar heen.

De Formule 1 race van Stiermarken stond dus slechts één keer eerder op de kalender. Maar het was wel een gedenkwaardige! De zaterdag, de dag van de kwalificatie, stond in het teken van veel regen. Ook tijdens de kwalificatie moesten de coureurs op regenbanden de baan op. Uiteindelijk was Lewis Hamilton maar liefst 1.2 seconden sneller dan Max Verstappen, die zich als 2e kwalificeerde. Hamilton zou een dag later ook met een ruime voorsprong de race winnen.

Moeten de coureurs dit weekend ook rekening houden met regen?

Circuit van de Red Bull Ring (CC BY-SA 3.0, Pitlane02)

Het weerbeeld van de Formule 1 race van Stiermarken

Het raceweekend start op vrijdag 25 juni 2021. Om 11:30 uur (tot 12:30 uur) gaan de lichten uit voor vrije training 1. Dit gebeurt bij een wisselend bewolkt weertype. Uit de bewolking zou ook al een spat regen kunnen vallen. De temperatuur ligt op dat moment rond 23°C. De wind is zwak van kracht (2 Bft) en waait uit het noorden. In de namiddag vindt de 2e vrije training plaats (vanaf 15:00 uur). Er ontstaan flinke onweersbuien in de namiddag in Oostenrijk. Het is nog onduidelijk of deze onweersbuien ook boven de Red Bull Ring komen te hangen. Mocht dit het geval zijn, dan zal de training waarschijnlijk niet doorgaan. Er moet namelijk een mogelijkheid zijn voor een traumahelikopter om naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis te vliegen. Als de weercondities dit niet toelaten, gaat de training niet door.

Op zaterdag 26 juni vinden de laatste vrije training en de kwalificatie plaats. De vrije training (vanaf 12:00 uur) zal opnieuw een mix van zon en stapelwolken kennen. De kans op regen is klein, maar niet nul. Het kwik is gestegen tot 23 graden. De noordenwind is zwak van kracht. Tijdens de kwalificatie, die start om 15:00 uur, is de wind iets toegenomen tot matig (3 Bft). Er hangen wat buitjes rondom het circuit, maar heel veel zal het niet voorstellen. De temperatuur is nog een graadje verder opgelopen, naar 24 graden.

Op zondag 27 juni 2021 wordt de Formule 1 race van Stiermarken gereden. De lichten gaan uit iets na 15:00 uur. De temperatuur ligt op dat moment rond 26 graden. Het weerbeeld is overwegend zonnig, maar er zullen ook aantal wolken aanwezig zijn. Ook is er een redelijke kans op een (onweers)bui tijdens de race. De wind is zwak tot matig en is gedraaid naar een zuidwestelijke richting.

Hopelijk wordt de spannende strijd tussen Hamilton en Verstappen voortgezet!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

3 dagen geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

5 dagen geleden - 2 min. lezen