0

Amper een week nadat Max Verstappen zijn voorsprong in de stand van het wereldkampioenschap uitbouwde op de Red Bull Ring, keren we weer terug naar dit circuit. De Formule 1 race van Oostenrijk staat namelijk op het programma! Brengt het weer opnieuw spektakel in de race?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Klimatologie van Oostenrijk

De Formule 1 race van Oostenrijk wordt gereden op de Red Bull Ring. Het circuit ligt in het Oostenrijkse plaatsje Spielberg, onderdeel van de deelstaat Stiermarken, in het zuidoosten van Oostenrijk.   

Als we kijken naar de klimaatclassificatie door Köppen, valt Spielberg onder het gematigde landklimaat (Dfb). Een gebied moet aan de volgende voorwaarden voldoen om als Dfb geclassificeerd te worden:

  • De koudste maand moet gemiddeld boven -3°C zijn.
  • De warmste maand moet een gemiddelde temperatuur onder 22°C hebben.
  • Ten minste vier maanden moeten gemiddeld boven de 10°C blijven.
  • Geen significant verschil in neerslag door het jaar heen.

De Formule 1 race van Oostenrijk stond in 1964 voor het eerst op de kalender. Er werd toen gereden op een circuit op een militair vliegveld. Over de jaren heen is gebruik gemaakt van verschillende circuits. Sinds 2014 racet men op de Red Bull Ring. Vorig jaar, in 2020, was de Formule 1 racen van Oostenrijk de eerste race van het seizoen. Valterri Bottas was toen oppermachtig. Hij pakte pole position en won de race. De twee jaar daarvoor won Verstappen de Formule 1 race van Oostenrijk.

Wat voor weer mogen de coureurs verwachten tijdens het komende raceweekend?

Het circuit van de Red Bull Ring (CC BY-SA 3.0, Pitlane02)

Het weerbeeld van de Formule 1 race van Oostenrijk

Het raceweekend start op vrijdag 2 juli 2021. Om 11:30 uur (tot 12:30 uur) gaan de lichten uit voor vrije training 1. Dit gebeurt bij een overwegend bewolkt weertype. Er is een kleine kans dat uit de bewolking een spat regen valt. De temperatuur ligt op dat moment rond 18°C. De wind is zwak van kracht (2 Bft) en waait uit het noordwesten. In de namiddag vindt de 2e vrije training plaats (vanaf 15:00 uur). Er ontstaan een aantal onweersbuien ten zuiden van de Red Bull Ring. Vooralsnog lijkt het erop dat de onweersbuien het circuit niet bereiken. Wel is er opnieuw kans op wat regen. De temperatuur is gestegen tot een graad of 19. De westenwind is aangetrokken tot kracht 3 op de schaal van Beaufort, matig dus.

Op zaterdag 3 juli vinden de laatste vrije training en de kwalificatie plaats. De vrije training (vanaf 12:00 uur) zal veel zonneschijn kennen. Het blijft droog. Het warmt sneller en verder op dan op vrijdag. Rond 12:00 uur is het kwik al gestegen tot 24 graden. De noordwestenwind is zwak van kracht. Tijdens de kwalificatie, die start om 15:00 uur, is de wind iets toegenomen tot matig (3 Bft) en gedraaid naar het noorden. De stapelwolken nemen iets toe in aantal. De temperatuur is nog twee graden verder opgelopen, naar 26 graden.

Op zondag 4 juli 2021 wordt de Formule 1 race van Oostenrijk gereden. De lichten gaan uit iets na 15:00 uur. De temperatuur ligt op dat moment rond 23 graden. De wind is zwak en komt uit een zuidoostelijke richting. De race gaat waarschijnlijk niet droog verlopen! Er trekt namelijk een koufront over de regio. De passage van dit koufront gaat gepaard met regen en mogelijk ook onweer. Er kan een aantal millimeter regen vallen tijdens de race.

Hopelijk zorgt de regen voor een extra spetterende race!

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Na het weekend barst de zomer los

11 uren geleden - 2 min. lezen
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

4 dagen geleden - 3 min. lezen