19 mei 2021 - 4 min. lezen
1 reacties 1

Dit weekend staat misschien wel de mooiste race van het Formule 1 seizoen op het programma. De Formule 1 race van Monaco wordt namelijk gereden. Dit is in veel opzichten een bijzondere race. Het is een stratencircuit door de nauwe straten van Monte Carlo. Ook staat Monaco bekend om het afwijkende tijdschema. Het raceweekend begint namelijk al op donderdag in plaats van op vrijdag. Kan het weer nog voor extra spektakel zorgen?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

De klimatologie van Monaco

Het circuit waarop de Formule 1 race van Monaco gereden wordt luistert naar de naam Circuit de Monaco. Monaco is gelegen aan de Middellandse Zee. Dit is ook terug te zien in het klimaat van Monaco.  

Als we kijken naar de klimaatclassificatie door Köppen, valt Monaco onder warm mediterraan klimaat (Csa). Een gebied moet aan de volgende voorwaarden voldoen om als Csa geclassificeerd te worden:

  • De koudste maand moet gemiddeld boven 0 °C zijn.
  • Ten minste één maand moet een gemiddelde temperatuur boven 22 °C hebben.
  • Ten minste vier maanden moeten gemiddeld boven de 10 °C blijven.
  • Er moet ten minste drie keer zoveel neerslag vallen in de natste maand van de winter als in de droogste maand van de zomer.
  • De droogste maand van de zomer telt minder dan 30 mm neerslag.

De Formule 1 race van Monaco vond voor het eerst plaats in 1950. Sinds 1955 maakt Monaco vast deel uit van de Formule 1 kalender. Overigens liep die race niet goed af voor Alberto Ascari. Hij vloog uit de bocht in een chicane en belandde pardoes met zijn auto in de Middellandse Zee.

Het circuit van Monaco zou de Red Bull auto goed moeten liggen. De laatste keer dat de Formule 1 race van Monaco gereden werd, won Lewis Hamilton echter. De Red Bulls eindigden op plaats 4 en 5.

Circuit
Circuit van de Formule 1 race van Monaco (Will Pittenger, CC BY-SA 3.0)

Het weerbeeld van de Formule 1 race van Monaco

In tegenstelling tot de andere races in het seizoen start het raceweekend in Monaco al op donderdag. Vroeger vond de race plaats in het weekend na Hemelvaartsdag. Om de mensen de gelegenheid te geven om gebruik te maken van de wegen in Monaco, werd besloten om de eerste vrije trainingen naar donderdag te halen. Vanaf zaterdag wordt er gewoon weer gereden op normale tijden.

Het raceweekend start dus op donderdag 20 mei 2021. Om 11:30 uur (tot 12:30 uur) gaan de lichten uit voor vrije training 1. Dit gebeurt onder een zo goed als wolkeloze hemel. De temperatuur ligt op dat moment rond 19 °C. De wind is zwak tot matig van kracht en waait uit het zuiden. In de namiddag vindt de 2e vrije training plaats (vanaf 15:00 uur). Er zullen dan wat vriendelijke stapelwolken verschijnen. De temperatuur ligt nog steeds rond 19 graden. De zuidenwind is matig.

Op zaterdag 22 mei vinden de laatste vrije training en de kwalificatie plaats. In de nacht van vrijdag op zaterdag trekt er een front over Monaco, met een paar millimeters regen tot gevolg. De vrije training (vanaf 12:00 uur) zal met een mix van zon en wolken verlopen. De temperatuur evolueert opnieuw naar 19 graden. De zuidoostenwind is matig van kracht (4 Bft). Tijdens de kwalificatie, die start om 15:00 uur, is de wind iets afgenomen in kracht (3 Bft). De temperatuur ligt rond 20 °C.

Op zondag 23 mei 2021 wordt de Formule 1 race van Monaco gereden. De lichten gaan uit iets na 15:00 uur. De temperatuur ligt op dat moment iets onder 20 graden. Het weerbeeld is wisselend bewolkt. Het blijft wel gewoon droog. De matige wind is gedraaid naar het zuiden.

We hopen op een spannende race!

Neerslag zaterdag 22 mei 2021
Regenhoeveelheid Formule 1 race van Monaco
Maximale temperatuur Formule 1 race van Monaco
Maximale windkracht Formule 1 race van Monaco

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken

De invloed van het weer op Formule 1

4 dagen geleden - 5 min. lezen
27

Donderdag regen en veel wind, maar hoeveel?

20 februari 2024 - 4 min. lezen