0

Komend weekend vindt de Formule 1 race van de Verenigde Staten plaats. Langzaam naderen we de apotheose van het huidige Formule seizoen. Slechts zes punten scheiden Max Verstappen en Lewis Hamilton na 16 van de 22 races. Wie gaat er na de 17e race aan kop? En kunnen de weersomstandigheden hier nog een rol in spelen?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

De klimatologie van Austin

Het circuit waarop gereden wordt dit weekend luistert naar de naam Circuit of the Americas. Het is gelegen net ten zuidoosten van de Amerikaanse stad Austin, in de staat Texas.

Als we kijken naar de klimaatclassificatie door Köppen, valt Austin onder een vochtig subtropisch klimaat (Cfa). Een gebied moet aan de volgende voorwaarden voldoen om als Cfa geclassificeerd te worden:

  • De koudste maand moet gemiddeld boven -3°C zijn.
  • Ten minste een maand moet een gemiddelde temperatuur boven 22 °C hebben.
  • Ten minste acht maanden moeten gemiddeld boven de 10 °C blijven.
  • Er mag geen significant verschil in neerslag bestaan tussen de seizoenen.

In 1959 vond de eerste Formule 1 race van de Verenigde Staten plaats. Toentertijd nog niet in Austin, maar in Sebring (Florida). Nadien vonden de races plaats in Riverside, Watkins Glen, Phoenix, en Indianapolis voordat het Formule 1 circus in 2012 neerstreek in Austin. In 2020 ging de race niet door, vanwege de Coronapandemie. In de laatste twee races gingen de Finnen met de overwinning aan de haal. Kimi Räikkönen won in 2018, Valtteri Bottas in 2019. Zien we dit jaar opnieuw een Fin op de hoogste trede van het podium staan?

Moeten de coureurs dit weekend, net als in de laatste races, rekening houden met natte omstandigheden?

Circuit van de Formule 1 race van de Verenigde Staten (CC BY-SA 2.0, Gustavo Girardelli)

Het weerbeeld van het raceweekend

Austin ligt in een andere tijdzone dan de Benelux. Is het hier 20:00 uur, dan is het in Austin 13:00 uur. De coureurs gaan dit weekend dus de baan op in de Benelux avonduren.

Het raceweekend start op vrijdag 22 oktober 2021. Om 18:30 uur (tot 19:30 uur) gaan de lichten uit voor vrije training 1. Dit gebeurt bij een overwegend zonnig weerbeeld. Er zullen ook een paar stapelwolken aanwezig zijn. De temperatuur ligt op dat moment rond 26°C. De wind is zwak van kracht (1-2 BFT) en waait uit een zuidelijke richting. Later in de avond vindt de 2e vrije training plaats (vanaf 22:00 uur). Nog steeds domineert de zon het weerbeeld. De temperatuur loopt op tot een tropische 30 graden. De wind blijft zwak van kracht en draait meer naar het zuidoosten (2 BFT).

Op zaterdag 23 oktober vinden de laatste vrije training en de kwalificatie plaats. Tijdens de vrije training (vanaf 20:00 uur) zien we een mix van zon en wolken. De temperatuur ligt tijdens de 3e vrije training al rond 29°C. De matige wind blaast vanuit het zuiden tot zuidwesten (3 BFT). Tijdens de kwalificatie, die start om 23:00 uur, is er minder bewolking aanwezig. De temperatuur stijgt tot maar liefst 31 graden! De wind is matig van kracht en draait naar het zuiden (3-4 BFT).

Op zondag 24 oktober 2021 wordt de Formule 1 race van de Verenigde Staten gereden. De lichten gaan uit iets na 21:00 uur (15:00 uur lokale tijd). De temperatuur ligt op dat moment rond een verschroeiende 32 graden. Onder een licht bewolkte hemel mogen de coureurs 56 rondes in de hitte afleggen. De kans op regen tijdens de race is nihil. De wind waait nog steeds vanuit het zuiden en blijft matig van kracht (3-4 BFT).

We hopen dat het komende raceweekend veel spanning met zich mee brengt. Veel kijkplezier gewenst!

Maximumtemperatuur op zaterdag 23 oktober 2021
Maximumtemperatuur op zondag 24 oktober 2021

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

16 uur geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

3 dagen geleden - 2 min. lezen