1

De Formule 1 race van Australië 2024 staat dit weekend op het programma. Tijdens het derde raceweekend van 2024 racen we voor het eerst dit seizoen op zondag. Zien we opnieuw een dominantie van Red Bull, of zorgt het weer in Melbourne voor een verrassende uitslag?

Klimatologie van Melbourne

Melbourne, gelegen aan de zuidoostelijke kust van Australië, kent een gematigd klimaat met vier duidelijke seizoenen. Melbourne ligt op het zuidelijk halfrond en dus is maart de eerste maand van de meteorologische herfst (en dus niet van de lente, zoals bij ons).

Temperatuur

Maart laat in Melbourne een duidelijke overgang van zomer naar herfst zien. De gemiddelde dagelijkse maximumtemperatuur ligt rond de 25°C, terwijl de nachten koeler worden met een gemiddelde minimumtemperatuur van ongeveer 15°C. Het warmterecord in maart staat op 41,7°C (11 maart 1940).

Neerslag

Maart is historisch gezien de maand met de minste neerslag in Melbourne. Gemiddeld valt er iets minder dan 40 mm regen gedurende de maand, verdeeld over iets meer dan 5 dagen. Op 23 maart 2001 viel er maar liefst 98 mm regen, een dubbele maandhoeveelheid dus. Maart 1911 was met 191 mm de natste sinds de start van de metingen in 1855.

Melbourne heeft op dit moment te maken met een behoorlijk droge periode. Januari verliep nog relatief nat (109 vs 48 mm). Sinds 27 januari heeft het echter (tot 21 maart) slechts op 8 dagen geregend en viel er ook maar 8 millimeter in totaal!

Wind

De windomstandigheden in maart zijn over het algemeen rustig, met af en toe een stevig briesje. Melbourne’s ligging aan de kust kan resulteren in verkoelende zeewinden, vooral aan het einde van de middag en in de avond.

Kenmerken van de baan

Dit weekend racen we op het Albert Park Circuit. Het circuit is ontworpen als een semi-stratencircuit. Het circuit heeft enkele unieke kenmerken die het onderscheiden van andere banen op de Formule 1-kalender.

Historie

Geïntroduceerd op de Formule 1-kalender in 1996, maakt het Albert Park Circuit deel uit van het Albert Park Lake-complex. Het is sinds de oprichting een constante factor in de racekalender. De mooie parkomgeving, met uitzicht op het Albert Parkmeer, voegt een uniek element toe aan de sfeer van de race.

Technische kenmerken

Met een lengte van ongeveer 5,3 kilometer biedt het Albert Park Circuit een uitdagende mix van rechte stukken en technische bochten. Met 16 bochten valt het circuit op door zijn brede wegen, wat meer ruimte biedt voor inhaalacties in vergelijking met sommige andere stratencircuits.

Verder is een opvallend aspect het ontbreken van permanente racefaciliteiten zoals pitboxen en tribunes. Deze worden jaarlijks opgebouwd voor het evenement.

Uitdagingen voor coureurs

Bekend om zijn veeleisende karakter, kenmerkt het Albert Park Circuit zich door snelle chicanes en variërende bochtsnelheden, wat de vaardigheden van de coureurs op de proef stelt.

De soms onvoorspelbare weersomstandigheden in Melbourne voegen een extra laag van onzekerheid toe, wat vaak leidt tot verrassende race-uitkomsten. Coureurs kunnen daadwerkelijk het verschil maken in de regen. De strategie bedacht aan de pitmuur kan ook cruciaal zijn om succes te behalen op dit veeleisende circuit. Moeten de coureurs rekening houden met regen tijdens de Formule 1 race van Australië 2024?

Weerbericht Formule 1 race van Australië 2024

Melbourne ligt in een andere tijdzone dan de Benelux. Is het hier 10:00 uur, dan is het in Melbourne tien uur later en dus 20:00 uur. Dit merken we ook in het tijdschema dit weekend.

1e en 2e vrije training

Het raceweekend start dus op vrijdag 22 maart. Om 02:30 uur onze tijd (12:30 lokale tijd) gaan de lichten uit voor de 1e vrije training. De zon domineert het weerbeeld, al schuift er vanuit het zuiden ook wat hoge bewolking over de regio. De temperatuur ligt tijdens de 1e vrije training rond 19°C. Er staat een zwakke tot matige zuidenwind (2-3 Bft). Later in de middag vindt de 2e vrije training plaats (vanaf 06:00 uur). De temperatuur bereikt zijn hoogtepunt en ligt rond een graad of 20. De  zuidenwind is aangetrokken en is matig van kracht (3 Bft), met windstoten tot 45 km/u. Qua bewolking verandert er niet veel, de zon kan nog steeds redelijk ongehinderd schijnen.

3e vrije training en kwalificatie

Op zaterdag 23 maart vinden de 3e vrije training en de kwalificatie plaats. Tijdens de laatste vrije training (vanaf 02:30 uur) zien we een afwisseling van zon en wolken. Er trekken een aantal buien vanuit het zuiden over de regio van Melbourne, er zou dus wat regen kunnen vallen tijdens de 3e vrije training. De temperatuur bereikt net als op vrijdag een waarde van 19°C. De wind waait zwak tot matig uit een zuidelijke richting (2-3 Bft). Als de kwalificatie begint (06:00 uur), hebben de buien het circuit achter zich gelaten. Vanuit het zuiden breekt de bewolking en komt er dus meer ruimte voor de zon. Verder neemt de wind iets toe en draait een fractie richting het zuidwesten. Windstoten kunnen oplopen tot 40 km/u. De temperatuur loopt iets terug en komt uit op 18°C.

Formule 1 race van Australië 2024

Op zondag 24 maart wordt de Formule 1 race van Australië 2024 gereden. De lichten gaan uit om 05:00 uur onze tijd, een vroegertje dus! Ten zuiden van Melbourne, over de Straat Bass, ligt een zwakke storing. Maar het is de verwachting dat de geassocieerde regen ten zuiden van Melbourne blijft en dat de race dus droog verloopt (<20% kans op regen). De wind is zwak tot matig en waait uit een west-zuidwestelijke richting (2-3 Bft). Dit is dus een andere richting dan in de rest van het raceweekend, wat voor de coureurs eventueel nog wat onaangename verrassingen kan brengen. Denk hierbij aan onbalans in de auto, Formule 1 auto’s zijn heel gevoelig voor wind (lees dit artikel voor meer informatie). De temperatuur ligt rond 21°C tijdens de race. Dit alles bij een mix van zon en wolken.

De teams zullen dus mogelijk voor het eerst dit seizoen op de regenbanden terug moeten vallen. Tijdens de 3e vrije training zouden de teams mogelijk op de intermediate banden naar buiten kunnen gaan. De vraag is of ze dit ook gaan doen, aangezien de race waarschijnlijk droog gaat verlopen. Qua droogweerbanden schuiven we opnieuw één bandentype op, vergeleken met de laatste race in Saudi-Arabië. Daar was de C4 de zachte band, dat is deze week de medium band.

De C3 is de harde band en de C5 band is de zachte band dit weekend. We maken deze week dus gebruik van de zachtste banden die Pirelli beschikbaar heeft. De Formule 1 race van Australië 2024 belooft een spannende te worden, eventueel extra spannend door het weer. Veel kijkplezier gewenst!


Verder lezen

Alles bekijken