7 maart 2024 - 6 min. lezen
1 reacties 1

Een week na de dominante overwinning van Max Verstappen staat het tweede raceweekend alweer voor de deur. De Formule 1 race van Saudi-Arabië 2024 wordt, net als de race in Bahrein vorige week, op zaterdag verreden. Wat staat de coureurs allemaal te wachten? Dat lees je in deze blog.

Klimatologie van Saudi-Arabië

Saudi-Arabië, een land dat het grootste deel van het Arabische schiereiland beslaat, wordt gekarakteriseerd door een uitzonderlijk klimaat. De combinatie van geografische ligging, uitgestrekte woestijngebieden en invloeden van de Rode Zee en de Perzische Golf geeft vorm aan een uniek meteorologisch landschap. Als we kijken naar de klimaatclassificatie door Köppen, valt Saudi-Arabië onder een warm woestijnklimaat (BWh).

Temperatuur

Het klimaat van Saudi-Arabië staat bekend om zijn verzengende hitte, vooral tijdens de zomermaanden. Temperaturen in de hoofdstad Riyad en andere binnenlandse regio’s kunnen gemakkelijk boven de 45°C uitkomen, waardoor het tot een van de heetste plekken ter wereld behoort. De intense zonneschijn en minimale bewolking maken het er zeker niet makkelijker op.

De Formule 1 strijkt neer in Djedda. Djedda ligt in het westen van Saudi-Arabië, aan de Rode Zee. Temperaturen lopen hierdoor iets minder ver op dan landinwaarts, maar met een maximumtemperatuur van gemiddeld 38-39°C en een luchtvochtigheid van meer dan 50% is het ook hier in de zomer niet prettig. In maart stijgt het kwik overdag al tot boven de tropische grens van 30°C. In de nachten wordt het meestal niet kouder dan 20°C.

Neerslag

Droogte is een voortdurende uitdaging in Saudi-Arabië, met grote delen van het land die jaarlijks minder dan 100 mm neerslag ontvangen. De Rub al Khali, oftewel de Lege Kwartier, de grootste aaneengesloten zandwoestijn ter wereld, getuigt van de droogte die deze regio kenmerkt. In Djedda valt gemiddeld iets minder dan 60 mm regen per jaar.

Het regent gemiddeld ongeveer 5 dagen, wat duidelijk maakt dat de neerslagintensiteit behoorlijk hoog ligt op de momenten dat het regent. In maart komt regen niet of nauwelijks voor (2,6 mm in 0,4 dagen). De rijders moeten dus wel heel veel pech hebben als ze met regen te maken krijgen dit weekend.

Wind

Periodieke woestijnwinden, zoals de ‘shamal’ in het noorden en ‘khamsin’ in het zuiden, vegen door Saudi-Arabië en brengen enorme hoeveelheden zand en stof met zich mee. Deze woestijnwinden kunnen leiden tot indrukwekkende zandstormen, waarbij de lucht wordt gevuld met fijne deeltjes die de zichtbaarheid verminderen. (filmpje)

In Djedda waait de wind meestal vanuit een noordwestelijke richting, vanwege de ligging aan de Rode Zee. Meestal waait deze noordwester zwak tot matig. In de winter en lente kan de wind soms draaien naar een zuidelijke richting, waardoor (veel) warmere lucht wordt aangevoerd.

Kenmerken van het circuit

Dit weekend racen we op het Jeddah Corniche Circuit. Het circuit is ontworpen als een semi-stratencircuit, waarbij rechte stukken worden afgewisseld met bochten. Het circuit heeft enkele unieke kenmerken die het onderscheiden van andere banen op de Formule 1-kalender.

Langste stratencircuit ter wereld

Het Jeddah Street Circuit claimt de titel van langste stratencircuit ter wereld, met een indrukwekkende lengte van ongeveer 6,174 kilometer. Het is na Spa-Francorchamps en het Las Vegas Strip Circuit het langste circuit op de huidige kalender.

Langs de Rode Zee

Het circuit loopt langs de prachtige kustlijn van de Rode Zee, wat niet alleen een spectaculair uitzicht biedt voor zowel coureurs als toeschouwers, maar ook een extra uitdaging vormt met de mogelijkheid van wisselende windomstandigheden (zeebriesfront) en zoute zeelucht die de aerodynamica van de auto’s kan beïnvloeden.

Hoge snelheid , maar ook veel bochten

Formule 1 auto’s leggen één rondje op het Jeddah Corniche Circuit af met een gemiddelde snelheid van ongeveer 250 km/u. Alleen op Monza (The Temple of Speed) rijden coureurs nog iets sneller. Het mag dus duidelijk zijn dat we het snelste stratencircuit in Djedda vinden.

Door de hoge snelheid komt dit misschien als een verrassing, maar het circuit telt ook de meeste bochten van de huidige kalender, maar liefst 27 stuks. Het zijn dan ook zeer snelle bochten.

Weerbericht Formule 1 race van Saudi-Arabië 2024

Net als vorige week racen we op zaterdag in plaats van zondag. Dit heeft alles te maken met de Ramadan, die op zondag begint (na de zonsondergang). Hierdoor vindt de Formule 1 race van Saudi-Arabië op zaterdag plaats. 

Djedda ligt in een andere tijdzone dan de Benelux. Is het hier 10:00 uur, dan is het in Djedda 12:00 uur. Dit merken we ook in het tijdschema dit weekend.

Donderdag 7 maart

Het raceweekend start dus op donderdag 7 maart. Om 14:30 uur onze tijd gaan de lichten uit voor de 1e vrije training. Dit gebeurt onder een onbewolkte hemel. De temperatuur ligt op dat moment rond de 28°C, een stuk warmer dan vorige week in Bahrein dus. Er staat een vrij krachtige noordwestenwind (5 Bft) en windstoten kunnen oplopen tot 50 km/u.

Aan het begin van de avond vindt de 2e vrije training plaats (vanaf 18:00 uur). De temperatuur is dan al over zijn hoogtepunt heen en zakt naar een graad of 25. Net als de temperatuur neemt ook de wind iets af om matig te worden, windkracht 4.

Vrijdag 8 maart

Op vrijdag 8 maart vinden de 3e vrije training en de kwalificatie plaats. Tijdens de laatste vrije training (vanaf 14:30 uur) staat de zon opnieuw frivool aan de hemel. De temperatuur komt met 26°C iets minder hoog uit dan op donderdag. De wind waait nog steeds uit het noordwesten en is matig tot vrij krachtig.

Tijdens de kwalificatie, die start om 18:00 uur is het helder. De wind zwakt af om matig te worden en draait iets richting het noorden. Doordat de zon tijdens de sessie ondergaat, loopt de temperatuur terug naar 24°C. Overigens loopt de baantemperatuur sneller terug dan de luchttemperatuur wanneer de zon onder gaat.

Zaterdag 9 maart

Op zaterdag 9 maart wordt de Formule 1 race van Saudi-Arabië 2024 gereden. De lichten gaan uit om 18:00 uur. Bewolking is er niet of nauwelijks, dus de coureurs hoeven geen rekening te houden met regen. De wind is (vrij) matig en waait uit een noordelijke richting (3-4 Bft). Het zal best een zware race worden voor de coureurs. De temperatuur zakt tijdens de race van 26 naar 25°C, maar de luchtvochtigheid ligt rond 70%.

De teams kunnen de regenbanden dus opnieuw links laten liggen dit raceweekend. Qua banden schuiven we één bandentype op, vergeleken met vorige week in Bahrein. Daar was de C3 de zachte band, dat is deze week de medium band.

De C2 is de harde band en de C4 band is de zachte band dit weekend. De Formule 1 race van Saudi-Arabië 2024 belooft een spannende te worden op één van de allersnelste circuits op de kalender. Veel kijkplezier gewenst!

Florian Polak

Door Florian Polak

Het weer is al mijn passie sinds ik in de kleuterklas zat. Via een studie aan de Wageningen Universiteit heb ik van mijn passie inmiddels mijn werk kunnen maken. Binnen NoodweerBenelux houd ik mij bezig met het bewaken van evenementen, het schrijven van blogs en het analyseren van klimaatdata.


Verder lezen

Alles bekijken
9 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

3 dagen geleden - 6 min. lezen
6 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

3 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen