0

Komende woensdag, 31 maart 2021, staat de kasseiklassieker Dwars door Vlaanderen op het programma. Sinds 2018 vindt deze eendaagse koers plaats op de woensdag voor de Ronde van Vlaanderen. Het is tevens een jubileumeditie. Voor de 75e keer gaan de renners Dwars door Vlaanderen rijden. De allereerste editie vond plaats in 1945. Sindsdien stond de koers elk jaar op het programma, behalve in 2020. Toen werd de koers afgelast als gevolg van de coronacrisis. Voor de dames is het de 9e keer dat de koers op het programma staat. Wat voor weer kunnen de renners en rensters verwachten?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Parcours van Dwars door Vlaanderen 2021

De koers droeg niet altijd de naam Dwars door Vlaanderen. In den beginne heette het: Dwars door België. Toen werd de koers ook nog op 2 dagen verreden. In 1953 duurde de koers zelfs 3 dagen, waaronder een tijdrit. Sinds 1965 is het een eendaagse koers. Maar de route is nog wel vaak gewijzigd.

Sinds 2000 heet de koers Dwars door Vlaanderen en starten de renners in Roeselare en finishen ze in Waregem. En zoals eerder gezegd vinden we Dwars door Vlaanderen sinds 2018 terug op de kalender op de woensdag voor de Ronde.

De lengte van de koers is 180 km. Het parcours is iets anders dan de laatste keer dat de koers gereden werd (2019). Toen was de Nieuwe Kwaremont de eerste beklimming. Deze is dit jaar vervangen door de Kluisberg. 35 km na de eerste beklimming mogen de renners deze Kluisberg nog eens op. Ook nieuw is de Kruisberg. De Kruisberg is de 9e van in totaal 13 beklimmingen. Daarnaast zien we ook nog 4 kasseipassages.

De Belgische renners zullen hun ogen goed de kost kunnen geven in de finale van de koers. De laatste 5 kilometer zijn namelijk ook precies de laatste 5 kilometer van het Belgisch Kampioenschap, dat plaats zal vinden op 20 juni 2021.

In april 2019 kwam Mathieu van der Poel als sterkste uit de sprint met zijn medevluchters. Het was die editie ‘Oranje boven’, want bij de dames zegevierde Ellen van Dijk.

Ook dit jaar is Van der Poel van de partij, dus we moeten hem zeker noteren bij de favorieten. Verder kijken we vooral naar Julian Alaphilippe. Maar ook tweevoudig winnaar Yves Lampaert is van de partij. Bij de dames lijken alle ogen gericht op Ellen van Dijk, die gaat proberen om haar hattrick te vervolmaken.

Wat voor weer kunnen de renners en renster verwachten?

Windstoten blijven onder 40 km/u

Weersverwachting Dwars door Vlaanderen 2021

Het startschot van Dwars door Vlaanderen 2021 klinkt rond 12:30 uur. De temperatuur ligt op dat moment al rond een graad of 15. Het zonnetje schijnt uitbundig. De wind is zwak tot matig en komt uit westelijke richtingen.

Gedurende de koers verandert er eigenlijk vrij weinig aan het weerbeeld. De zon blijft schitteren aan de hemel. De temperatuur evolueert richting een waarde van 20 graden! De wind blijft zwak tot matig, dus de renners ondervinden daar geen hinder van. De renners finishen rond 17:00 uur in Waregem. De temperatuur ligt op dat moment rond een aangename 18°C.

Alle ingrediënten zijn er om een spectaculaire koers te krijgen! Helaas mogen er geen toeschouwers langs het parcours staan. Desondanks wensen wij u veel kijkplezier!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken