11 april 2021 - 4 min. lezen
1 reacties 1

Komende woensdag, 14 april 2021, staat de 61e editie van de eendagsklassieker Brabantse Pijl op het programma. Voor de dames is het de vierde editie. Sinds 2010 vindt deze semiklassieker plaats op de woensdag tussen Parijs-Roubaix en de Amstel Gold Race. Helaas wordt Parijs-Roubaix niet gereden in het voorjaar van 2021. Hopelijk kan de Hel van het Noorden wel doorgaan in oktober 2021…

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Parcours van de Brabantse Pijl 2021

De Brabantse Pijl heeft over de jaren heen nogal wat veranderingen ondergaan. De Alsemberg was jarenlang zowel start- als finishplaats. Vanaf 2004 vond de start plaats in Zaventem. Dit duurde niet lang, want sinds 2007 is Leuven het toneel van de start. Sinds 2010 ligt de finish niet meer op de Alsemberg, maar in Overijse. In Overijse worden 3 lokale ronden van 21,9 kilometer gereden. Ook de datum is veranderd over de jaren. Vroeger werd de Brabantse Pijl gereden op de zondag voor de Ronde van Vlaanderen. Nu dus op de woensdag voor de Amstel Gold Race.

Zoals gezegd starten de renners in Leuven. Een aantal renners zal zijn ogen goed de kost geven. Leuven is in het najaar van 2021 namelijk het strijdtoneel van het wereldkampioenschap wegwielrennen. Zo maken bijvoorbeeld de Smeysberg en de Moskesstraat onderdeel uit van zowel het parcours van de Brabantse Pijl als van de wegwedstrijd van het wereldkampioenschap.

Eenmaal in Overijse aangekomen rijden de renners een aantal plaatselijke ronden. Hier krijgen de renners een aantal beklimmingen voor de kiezen. Dit zijn achtereenvolgens: Hagaard, Hertstraat, Moskesstraat (alleen in de laatste 2 rondes), Holstheide en de S-bocht-helling. Als de renners in de laatste ronde op de top zijn van de S-bocht-helling, is het nog zo’n 200 meter sprinten richting de finish.

In 2020 won Julian Alaphilippe bij de mannen en Grace Brown bij de vrouwen. Dit jaar zullen de meeste ogen gericht zijn op Wout Van Aert. Hij heeft de Brabantse Pijl (en de Amstel Gold Race) door het wegvallen van Parijs-Roubaix toegevoegd aan zijn programma. Maar ook Tim Wellens (oud-winnaar) en Benoît Cosnefroy (3e vorig jaar) behoren tot de favorieten.

Grace Brown won dit jaar al de Driedaagse Brugge-De Panne, dus zij lijkt de grootste favoriete bij de vrouwen.

Parcours Brabantse Pijl 2019
Parcours Brabantse Pijl 2019. Grootste verschil is het wegvallen van de Schavei. Hier komt de S-bocht-helling voor in de plaats. (Organisatie Brabantse Pijl)

Weersverwachting Brabantse Pijl 2021

Het startschot van de Brabantse Pijl 2021 klinkt rond 12:30 uur in Leuven. De nacht van dinsdag op woensdag verloopt fris. De temperatuur zakt tot rond het vriespunt. Rond de start ligt de temperatuur rond 7 graden. De wind is op dat moment zwak van kracht en waait uit het noorden tot noordoosten. Dit alles gebeurt bij een overwegend bewolkt weertype.

Gedurende de koers blijft het overwegend bewolkt. De wind draait iets meer naar het noorden en wordt matig van kracht. Maar met windstoten tot 35 km/u zal dit de renners niet deren. De kans op neerslag is beperkt. De temperatuur ligt tijdens de finish rond 17:30 uur rond 9 graden, wat zo’n 5 graden kouder is dan het klimatologische gemiddelde over 1991-2020.

Kortom, het weer gaat geen problemen geven tijden de Brabantse Pijl. We hopen dat de renners ons een spannende strijd gaan voorschotelen!

Maximumtemperatuur tijdens Brabantse Pijl 2021
Neerslag tijdens Brabantse Pijl 2021
Maximale windkracht tijdens Brabantse Pijl 2021

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken