23 juni 2021 - 3 min. lezen 3 reacties

Op zaterdag 26 juni 2021 start de Tour de France 2021! Het is de 108e editie van de Ronde van Frankrijk. De Tour zou in 2021 starten in Kopenhagen, maar door de coronacrisis (en het feit dat Kopenhagen speelstad is op het EK voetbal) is uitgeweken naar Brest. Welk weertype mogen de renners verwachten tijdens de start?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Klimatologie Brest

De eerste etappe van de Tour de France 2021 voltrekt zich in de gematigde zeeklimaatzone (Cfb). Ook de Benelux kent een gematigd zeeklimaat. Een gebied moet aan de volgende voorwaarden voldoen om als Cfb geclassificeerd te worden:

  • De koudste maand moet gemiddeld boven -3°C zijn.
  • De warmste maand moet een gemiddelde temperatuur onder 22°C hebben.
  • Ten minste vier maanden moeten gemiddeld boven de 10°C blijven.
  • Geen significant verschil in neerslag door het jaar heen.

Parcours 1e etappe Tour de France 2021

De eerste etappe leidt de renners van Brest naar Landernau. De rit is niet bepaald een proloog zoals we bijvoorbeeld tijdens de Giro 2021 zagen. De 1e etappe bekleed namelijk 197,8 kilometer. Bovendien zal het peloton 6 verschillende gecategoriseerde beklimmingen moeten overwinnen. Brest en Landernau liggen slechts 20 kilometer uit elkaar, maar de renners nemen de “toeristische route” door Bretagne.

De laatste beklimming, de Côte de la Fosse aux Loups, is er één van de 3e categorie en reikt tot aan de finish. Kan Matthieu van der Poel daar zijn slag slaan? Of zegeviert Julian Alaphilippe? Of toch Wout van Aert?

Parcours van de eerste etappe (Organisatie Tour de France)

Weersverwachting 1e etappe Tour de France 2021

De renners zullen zich op zaterdag 26 juni 2021 in beweging zetten vanaf 12:10 uur. Dit is de neutralisatie. Om 12:30 wordt dan het officiële startschot gegeven voor de Tour de France 2021.  

De temperatuur ligt dan rond 16 graden. De wind is zwak en komt initieel uit het noordwesten. Uiteindelijk zal deze matig van kracht worden en draaien naar het noorden. Dit komt door de passage van een front. De passage van dit front gaat ook gepaard met regen. Bovendien is er een kleine kans op een klap onweer.

Naar verwachting komen de renners rond 17:15 uur over de finishlijn in Landernau. De temperatuur ligt dan nog steeds in de buurt van 15-16 graden. Eventueel dat de zon zich ook nog even laat zien rond de finish.

Er is dus een kleine kans op onweer tijdens de eerste etappe van de Tour de France 2021. Maar ook als het onweer uitblijft, zal de etappe waarschijnlijk spectaculair eindigen! We hopen op Nederlands of Belgisch succes!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken