18 maart 2015 - 3 min. lezen 2 reacties

Kinderen, oudere mensen en wetenschappers. Allemaal houden ze de zonsverduistering op vrijdag in de gaten. Ook deze weerblog schenkt extra aandacht aan het spectaculair natuurfenomeen. Wie op dit moment trouwens nog geen eclipsbrilletje heeft weten te bemachtigen is er normaal aan voor de moeite. Het ging de afgelopen dagen/weken razendsnel met de verkoop waardoor de voorraad is uitgeput. Voor scholen geen pretje omdat de zonsverduistering net in de voormiddag zal ontstaan en er dus heel wat leerkrachten en kinderen het schouwspel live willen meemaken.

Weerbericht tijdens zonsverduistering op vrijdag

Allemaal oké die zonsverduistering, maar wat gebeurt er wanneer de weergoden beslissen om de zon te verbergen achter een dik pak wolken? Inderdaad, een volledige flop van de ‘hype’. Gelukkig zien we de afgelopen dagen en uren een weerbeeld ontstaan dat ons gelukkig stemt. Grote gebieden in Nederland en België maken kans op de eclips. Enkel het uiterste noordwesten van Nederland alsook de Belgische kust hebben meer kans op bewolking.

Onderstaande berekening door het Amerikaans weermodel brengt het aantal uren zon in kaart. We zien in het zuidoosten van Nederland, alsook het centrum van België als het zuidoosten van België (regio Ardennen) het meest aantal uren zonneschijn.

duurtijd zonneschijn

Wat ook opvallend is, is de temperatuur die een gestage daling inzet. De hoge temperaturen van dinsdag zijn voltooid verleden tijd en in de plaats daarvan moeten we tevreden zijn met maximaal 12 tot 13 graden op vrijdag. Op zaterdag zet het kwik nog een stapje extra achteruit. Dan wordt het amper 8 tot 9 graden in de Benelux met kans op wat regen.

Weerbericht per uur opvolgen?

Veel van onze lezers willen het weerbericht per dag en zelfs per uur volgen. Dat kan voor de zonsverduistering bijzonder handig zijn. We raden daarom aan om onze gratis tool “het weer op uw locatie” te controleren. Daar kan zelfs de trend voor de eerstvolgende 15 dagen worden aangevraagd. Handig wanneer u op reis gaat binnen Europa.

Bescherm uw ogen tijdens de verduistering

De eclips is maximaal tussen 9:30 in de voormiddag en 11:44 in de voormiddag. Daartussen zullen de gebieden in België en Nederland telkens een maximaal aantal procent verduistering zien (rekening houdend met de partiële verduistering) van maximaal 84 tot 85 procent. In het westen rekenen we een fractie meer verduistering (niet te zien met het oog). Wij willen iedereen er ook uitdrukkelijk op wijzen dat het gebruik van tips verspreid op het internet steeds met een korrel zout moet worden genomen. CD’s of andere trucjes kunnen de ogen beschadigen!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

2 dagen geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

4 dagen geleden - 2 min. lezen