2

Aanstaande zondag is het weer zover, “Vlaanderens Mooiste”, de Ronde van Vlaanderen wordt gereden. Voor vele Vlaamse en Nederlandse wielerliefhebbers het hoogtepunt van het jaar. Kan Peter Sagan voor een 2de keer op rij winnen of gaat Greg van Avermaet deze keer met de overwinning naar huis? Veel zal afhangen van het weer dat we kunnen verwachten zondag. In dit artikel leest u het weerbericht tijdens de Ronde van Vlaanderen.

hogedrukgebied Ronde van Vlaanderen
Dankzij een uitloper van het hogedrukgebied boven de Azoren kunnen we zondag opnieuw genieten van aangenaam hogedrukweer.

We liggen zondag onder de vleugels van een hogedrukgebied, hierdoor hebben we te maken met een zuidwestelijke luchtstroming. We kunnen op zondag profiteren van enkele brede opklaringen. Het lijkt erop dat de 101de editie van de Ronde van Vlaanderen (flashback naar weerbericht editie 2012) wederom een prachteditie dreigt te worden. De temperaturen klimmen zondag alweer richting een aangename 16°C. Ideaal weer voor de wielrenners, maar natuurlijk ook voor de supporters!

Weerbericht Ronde van Vlaanderen

Start in Antwerpen

Zondag om 10u30 vindt de officiële start van de Ronde van Vlaanderen plaats in Antwerpen. Voor vele Vlamingen is dit een beetje vreemd aangezien de Ronde de vorige 19 edities telkens in Brugge startte. De wielrenners en de supporters kunnen rekenen op een wisselend bewolkt weerbeeld bij de start in Antwerpen. De kans op neerslag is klein, maar niet afwezig. De temperaturen schommelen rond een aangename 11°C tijdens de ochtendperiode en lopen tegen de namiddag op tot een erg aangename 16°C. Hou ook zeker het weer op locatie in de gaten voor de laatste stand van zaken.

Hoe zit het met de wind?

De afgelopen dagen stond er vaak een goed voelbare wind, ook zondag zullen de renners de wind goed voelen. We starten de dag met een zwakke bries uit zuidwestelijke richtingen. Rond de middag zal de wind stilaan draaien richting het westen. Na de middag neemt de wind flink in kracht toe, weermodellen verwachten zelfs rukwinden tot 42 km/u. Een ideaal weertype voor het vormen van enkele mooie waaiers op de daarvoor gunstige plaatsen. Naast de vele klimmetjes zal dus ook de wind de koers extra zwaar maken.

windstoten ronde van Vlaanderen
In de loop van de namiddag komt er een stevige wind opsteken vanuit het westen. De rukwinden kunnen oplopen tot 45 km/u. (windytv.com)

Blijft het droog?

In de loop van de dag kunnen er enkele stapelwolkjes uitgroeien tot buien. Deze exemplaren zullen een vrij plaatselijk karakter hebben waardoor het op vele plekken zo goed als droog zal blijven. Het parcours zal er dus vrijwel droog bij liggen wat de kans op valpartijen toch aanzienlijk moet verminderen. Grote neerslaghoeveelheden verwachten we zeker en vast niet.

Als we alles op een rijtje zetten, kunnen we stellen dat de 101ste editie van de Ronde van Vlaanderen zal verlopen in Belgisch “koersweer” met een stevige scheut lenteweer. De zon zal van de partij zijn en de temperaturen lopen opnieuw flink op tot aangename temperaturen. Het is ook uitkijken naar de stevige wind die in de loop van de namiddag zal opsteken, dit kan een extra dimensie geven aan de koers.

In de laatste koersen zagen we dat vele renners al in bloedvorm waren. Denk maar aan Greg van Avermaet, Philippe Gilbert, Peter Sagan of zelfs Tom Boonen. Het belooft dus een erg interessante en spannende Ronde van Vlaanderen te worden zondag!

Dat de beste mag winnen!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

4 dagen geleden - 3 min. lezen