Weerbericht Ronde van Vlaanderen

Interessante wending in de aanloop naar de wielerklassieker Ronde van Vlaanderen. Waar ik het gisteren nog rooskleurig inzag voor de vele wielerliefhebbers hebben de weermodellen vandaag een andere weerbericht klaar. Het Amerikaanse weermodel (GFS) alsook het Europese weermodel laten de stroming iets meer kantelen naar het noorden waardoor het niet onmogelijk is dat er tijdens de wielerwedstrijd neerslag gaat vallen. Dit weerbericht kan van belang zijn voor de duizenden supporters langs de weg en de wielrenners die over de ‘gladde’ kasseien moeten rijden.

Een korte schets  (12:00 – 18:00)

Op de onderstaande weerkaart zien we de graad van de bewolking omstreeks 15:00. We zien op de meeste plaatsen in België een half bolletje verschijnen wat er op wijst dat het bewolkt zal zijn met afwisselend enkele opklaringen. Er staan geen groene icoontjes op de kaart dus normaliter blijft het tijdens de koers droog.

Weerbericht Ronde van Vlaanderen

weer update rondevanvlaanderen

Wat de temperatuur betreft wordt het zondagnamiddag niet warmer dan 12/13°C (eerste weerkaart). Een zwakke noordelijke stroming is hier de grote ‘boosdoener’. Aangezien de wind geen hoofdrol opeist is de kans op waaiervorming in het peloton relatief beperkt. Deze wind kan wel een grote rol spelen in de laatste 10 km van de etappe waar de wind in het voordeel/nadeel kan spelen.

Maximale temperatuur

weerupdate rondevanvlaanderen temperatuur

Algemene windrichting

weerupdate rondevanvlaanderen wind

Conclusie weersverwachting

De Ronde van Vlaanderen lijkt dus op dit moment niet te kunnen profiteren van de stabiele weersituatie die we de afgelopen 14 dagen mochten beleven. Temperatuursgewijs moeten we op zondag 1 april 2012 dan ook wat gaan inleveren met maximale temperaturen rond 10/11°C. Het belooft dus alvast een frisse maar vooral spannende wielerklassieker te worden (met of zonder regendruppels).

Bronnen kaartjes: wetterzentrale.de

Lees ook eens:

Lente in vol ornaat

De lente is in het land! April begon zoals maart geëindigd was: zonnig. De temperaturen zijn nu echter veel hoger dan toen. De afgelopen dagen haalden we in de Benelux makkelijk 20 graden of meer. Blijft de lente de komende dagen aanwezig of dient er...

Matthias BarbierLees dit artikel >
Zagen jullie de supermaan?

Afgelopen nacht was boven de Benelux de grootste supermaan van het jaar te zien. Het heldere weerbeeld maakte de condities ideaal om van dit natuurfenomeen te genieten. We kregen tientallen prachtige foto’s binnen van de maan en maakten hieruit...

Lander Van TrichtLees dit artikel >