472

Na een ietwat koelere zaterdag, kunnen we de komende dagen opnieuw profiteren van aangenaam en warm zomerweer. Begin volgende week evolueren de temperaturen lokaal naar tropische waarden. Vanaf woensdagavond lijkt de onstabiliteit opnieuw toe te nemen, met wellicht vanaf donderdag een overschakeling naar een koeler en wisselvalliger weertype met buien. Maar voor het zover is kunnen we dus profiteren van heerlijk zomers weer!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Warm zomerweer

Algemene weersituatie

De afgelopen dagen werd ons weerbeeld bepaald door een hogedrukrug. Zaterdag vermindert tijdelijk de invloed daarvan en trekt aanvankelijk een zwak koufront van W naar O over de Benelux, dat verbonden is aan een trogje dat boven ons doortrekt. Vanaf zondag bouwt een nieuwe rug zich op en krijgen we opnieuw een stabilisatie van het weer, waardoor de zon weer alle kansen zal krijgen. Richting midden volgende week zou de rug verdreven worden naar het oosten en komt een diepe trog opzetten vanaf het westen. Deze trog zal ons wellicht dan opnieuw koeler en wisselvalliger weer brengen in het tweede deel van de week.

Zaterdag koeler

Zaterdag trekt tijdens de ochtend een koufront van west naar oost over de Benelux. Dat gaat gepaard met veel lage en hoge bewolking. Op de meeste plaatsen zou het echter wel droog blijven, al is een lokale spat regen nooit volledig uitgesloten. Achter het koufront komen we terecht in maritiem polaire lucht, met brede opklaringen. De bewolking trekt dan geleidelijk weg naar het zuidoosten, gevolgd door veel zonneschijn en enkele stapelwolken. Ook de hoge wolkensluiers kunnen de hemel nog versieren. Er staat wel een goed voelbare (matige en in het noorden soms vrij krachtige) wind uit het noordwesten. Daardoor lopen de temperaturen niet hoger op dan zo’n 17 tot 23°C en voelt het ook wat frisser aan.

Sounding voor Brussel om 8u in de ochtend. Het front zorgt dan voor veel lage bewolking(stratus en stratocumulus) in combinatie met hoge cirrostratusbewolking.
Sounding voor Brussel om 14u. Het front is dan gepasseerd, met nog wat cumulus of stratocumulus in combinatie met hoge wolken.
Sounding voor 20u. Subsidentie zorgt dan voor brede opklaringen. Er komen wel nog veel hoge wolkenvelden voor.

Veel zon op zondag

Zondag beïnvloedt een nieuwe opbouwende rug ons weer gunstig. Afgezien van een (stapel)wolkje hier of daar krijgt de zon vrij spel en krijgen we letterlijk een mooie zon-dag. De temperaturen klimmen opnieuw wat hoger, naar maximaal 24 of 25°C, bij een zwakke wind uit noordelijke tot noordoostelijke richtingen in het zuiden en een soms matige wind uit west tot noordwest in het noorden.

Op zondag draait de zon op volle toeren!

Tropisch

Maandag, dinsdag en woensdag wordt de lucht subtropisch van oorsprong en zouden de temperaturen mogelijks nog wet hoger kunnen oplopen, met lokaal dan zelfs tropische maxima van 30°C of iets meer. Ook dan zou de zon vaak kunnen schijnen, vooral op maandag. Dinsdag zou er wat meer bewolking kunnen voorkomen.

Tweede deel van de week koeler en wisselvalliger

Vanaf donderdag zou een trog ons weer meer gaan beïnvloeden en wordt het opnieuw koeler en wisselvalliger, met een toenemende kans op regen- en onweersbuien. Deze tendens is ook mooi af te lezen op de temperatuur- en neerslagpluim. De temperaturen kennen een dip in het tweede deel van de week en ook de neerslagkansen nemen toe. Wordt de tropische hitte verdreven met een knallend onweerspektakel? Wie weet!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

3 dagen geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

5 dagen geleden - 2 min. lezen