49

Het is volop zomerweer in de Benelux met hoge temperaturen en veel zon. Vanaf donderdag neemt de kans op regen en onweersbuien wel toe. Het zou een verademing zijn voor de uitgedroogde natuur. Richting en na het weekend lijkt het enigszins af te koelen. Al zijn de modellen het daar nog niet allemaal over eens.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Warm weer dankzij zuidelijke luchtsoort

De hogedruk die de voorbije weken zo vaak over en ten noordwesten van de Benelux vertoefde ligt ondertussen boven Oost-Europa. We hebben (op hoogte) daarom te maken met een zuidelijke aanvoer van subtropische lucht. En die is warm. Onderstaande kaart toont ook een trog met lagedruk boven de Atlantische Oceaan die probeert koelere luchtmassa’s naar West-Europa te pompen. Op de scheidingslijn ontstaan … onweersbuien! Vooral donderdag is de kans op onweer groot.

Zomerse of tropische temperaturen?

Op woensdag is er weinig aan de hand. Met veel zon en een zwakke tot matige bries wordt het dan een top zomerdag met temperaturen die in het binnenland stijgen tot 25-29°C. Aan de kust is het duidelijk frisser dankzij de westelijke windcomponent die voor afkoeling zorgt (nabijheid Noordzee).

Ook donderdag wordt het nog zomers warm in het binnenland met gelijkaardige temperaturen. Opnieuw zien we langs de kust wel duidelijk lagere maxima.

Kans op onweer neemt toe

Donderdag zal de kans op onweer wel snel toenemen. Wellicht krijgen we tijdens de nacht van woensdag op donderdag en donderdagochtend al te maken met een soort van geclusterde onweerszone of een MCS die van ZW naar NO overtrekt.

Donderdagochtend krijgen we vanaf de Franse grens mogelijk te maken met een geclusterde onweerszone. (Meteociel)
Mogelijk stevig onweer tijdens de nacht op donderdag. (Wetteronline)

Nadien klaart het op en vervolgens kunnen er tegen/na de middag in de centrale en oostelijke provincies weer nieuwe onweersbuien ontstaan. Een mogelijk explosieve donderdag dus waar we in een apart artikel nog meer informatie over zullen geven. Deze onweersbuien zouden dan ook een einde maken aan de zomerse temperaturen. Vanaf vrijdag koelt het af.

Grote kans op onweer op donderdag, vooral in het oosten.

Verzengende hitte in Spanje en Portugal

In Spanje en Portugal is het ondertussen fors opgewarmd na de koelere en wisselvallige april. Daar klimmen de temperaturen nu tot 35-40°C en mogelijk nog meer. Het is zeer vroeg op het jaar dat deze temperaturen bereikt worden. Meer daarover in dit artikel.

Vanaf vrijdag/zaterdag koeler

Vanaf vrijdag, maar zeker zaterdag, zorgt een aanvoer van meer maritieme lucht voor een duidelijke afkoeling. De zomerse temperaturen lijken we dan toch voor even kwijt. Of er ook echt veel neerslag zal vallen is nog maar de vraag. Vrijdag lijkt de kans op neerslag van betekenis groot met de passage van een grote buienzone van ZW naar NO.

Vrijdag kan er vrij veel neerslag vallen in de Benelux. Waar precies is nog onzeker.

Zaterdag en de dagen nadien zijn de indicaties voor veel neerslag niet erg overtuigend.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
7

Lokaal weer veel regen op vrijdag 12 juli

1 dag geleden - 5 min. lezen
45 Waarschuwing voor hevig onweer!

Hevig onweer op dinsdag 9 juli 2024

4 dagen geleden - 5 min. lezen