0

Het is een fenomeen dat Aristoteles al beschreef, maar dat de laatste jaren steeds vaker voorkomt. Sneeuw en gletsjers (in de Alpen) kleuren roze tijdens de zomermaanden. Waarom kleuren gletsjers en sneeuw soms roze? Is dit een natuurfenomeen dat schadelijk is? En waarom zien we deze roze kleur nu meer dan vroeger? Tijd om dit mysterieuze verschijnsel te ontrafelen!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Ancylonema nordenskioeldii

De roze kleur van de sneeuw en van de gletsjers wordt veroorzaakt door de Ancylonema nordenskioeldii. Dat is een alg die vrij bekend is op Groenland in de zones waar het ijs smelt (ablatiegebied). In de lente, maar vooral in de zomer, komt deze alg tot bloei. Mensen die geregeld in de Alpen aan wintersport doen, hebben het vreemd fenomeen misschien al gezien. Laat het ons zeker weten via onderstaande reacties!

Rol van klimaatverandering

De algen hebben warmte, lucht en water nodig. Klimaatverandering zorgt ervoor dat er meer sneeuw/ijs smelt op grotere hoogtes, waardoor er steeds meer aan deze voorwaarden voldaan wordt. Daarnaast profiteren de algen ook van hogere CO2 concentraties, de oorzaak van de klimaatverandering.

Algen versnellen smelt van gletsjers

De aanwezigheid van de algen kan ertoe leiden dat de sneeuw en het ijs sneller smelt. Dit komt door het albedo-effect. Sneeuw en zuiver ijs weerkaatsen tot 80% van de zonnestraling. Maar, zodra de algen tevoorschijn komen wordt het oppervlak donkerder en wordt er minder zonlicht teruggekaatst. Dit zorgt ervoor dat de sneeuw en het ijs sneller/meer smelten.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken