2

Op donderdag 10 juni 2021 kunnen we een gedeeltelijke zonsverduistering zien boven de Benelux. De weersverwachting voor de zonsverduistering ziet er alvast prima uit. We krijgen op donderdag veel zon in Nederland, België en Luxemburg. Het moet dan ook voor veel mensen mogelijk zijn om de gedeeltelijke zonsverduistering waar te nemen. Interessant weetje: de volgende gedeeltelijke zonsverduistering staat gepland op 25 oktober 2022 wanneer de zon voor 22% wordt bedekt. De meest interessante eclips zal voor 2026 zijn wanneer de zon voor ruim 90% wordt bedekt. Een totale eclips is pas voor het jaar 2135.

Waar kunnen we de eclips zien?

Op 10 juni 2021 kunnen alle inwoners van de Benelux een gedeeltelijke zonsverduistering waarnemen. In bepaalde regio’s van Groenland en Canada is een volledige zonsverduistering te zien. Volg de zonsverduistering helemaal live via onderstaande livestream!

Wanneer kunnen we de partiële eclips zien?

In een eerder artikel hebben we duidelijk aangegeven voor diverse locaties wanneer je de gedeeltelijke zonsverduistering kan zien. U moet rekening houden met een tijdsvak van 11u tot 13u waarin de zonsverduistering zich voltrekt. Na 13u herneemt de zon zich met maximale instraling.

Tips om een zonsverduistering te zien?

U kijkt daarvoor nooit rechtstreeks naar de zon maar gebruikt een speciaal ontworpen brilletje om dit te doen. Er kan ook gewerkt worden met een soort van ‘gaatjescamera’ waarbij je een cirkel snijdt in een vel karton. Vervolgens laat je tijdens de eclips de zon door het gaatje schijnen en krijg je aan de andere kant op een wit vel papier de zonsverduistering te zien. Zo hoef je nooit rechtstreeks naar de zon te kijken.

Weersverwachting tijdens eclips?

Alle weermodellen liggen op één lijn met de weersverwachting. Dat betekent dat er een grote zekerheid bestaat dat het zo zal uitpakken. Concreet kunnen we tijdens de zonsverduistering veel zon verwachten. Het uiterste westen van België is gevoelig voor enkele stapelwolken. Elders kan er wat hoge bewolking aanwezig zijn, maar dat mag de pret niet drukken. Het wordt maximaal 27°C warm bij een zwakke wind uit het zuidwesten.

Op donderdag 10 juni halen we overal bijna het maximum aantal uren zonneschijn.

Interessant neveneffect op de energiesector

Voor het opwekken van hernieuwbare energie door zonnepanelen is uiteraard zon nodig. Dat gaat tijdens de gedeeltelijke zonsverduistering op donderdag 10 juni 2021 ook de energiesector beïnvloeden. Tussen het hoogtepunt van de eclips komt er namelijk minder zon binnen waardoor een tijdelijke dip in de zonneproductie aan de orde kan zijn. Een interessant nevenverschijnsel van dit toch wel bijzonder natuurfenomeen.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken