19 februari 2023 - 3 min. lezen
0 reacties 0

Door inval van koude lucht heeft het deze week gesneeuwd rondom de vulkaan Etna. De vulkaan is gelegen op het Italiaanse eiland Siciliƫ en doet ons vaak wegdromen over zomerse omstandigheden. Dat is dus niet altijd het geval. Door de hoogteligging enerzijds en de instroom van koude lucht anderzijds ligt er rondom de vulkaan een wit sneeuwtapijt. Toegegeven, het is een beetje een vreemde aanblik op de webcams, maar uitzonderlijk is het niet. De vulkaan Etna ligt op een hoogte van meer dan 3300m. Het is samen met de Stromboli vulkaan ƩƩn van de meest actieve vulkanen ter wereld.

Enorme hoeveelheid neerslag

Afgelopen dagen werd het zuiden van Italiƫ geteisterd door een vrij stationair lagedrukgebied. Doordat het lagedrukgebied in interactie kon gaan met het warme zeewater van de Middellandse Zee en de koude bovenlucht ontstond er zelfs tijdelijk een mƩdicane. Dit is een actief lagedrukgebied dat gepaard gaat met wind en grote hoeveelheden regen. Op sommige plaatsen in Siciliƫ viel meer dan 400mm regen. Boven de 2000m viel de meeste neerslag als sneeuw met lokaal metershoge sneeuwduinen!

Combinatie schild- en stratovulkaan

De Etna is een rare eend in de bijt. Tot een hoogte van ongeveer 2700m heeft de Etna eerder een zwak verloop in hellingsgraad. Dat komt omdat magma zich vrij snel kan uitspreiden over de hellingsgraad. Vanaf 2700m tot ongeveer 3300m hoogte verandert het landschap snel en verandert de Etna in een stratovulkaan. Hierdoor wordt de aanblik van de vulkaan meteen een pak grilliger. Het magma kan slechts langzaam naar beneden stromen waardoor het ter plaatse ook snel afkoelt.

Magma kan een temperatuur bereiken van ruim 1000 graden. Ook als het niet meer rood of oranje kleurt is het nog steeds gloeiend heet. Wees gewaarschuwd!

Wintersportgebieden op de vulkaan

Het is misschien niet alledaags, maar wie nu kijkt naar de webcams rond de Etna kan allerlei mensen spotten in wintersporttenue. Er zijn zelfs enkele skigebieden actief die het mogelijk maken om aan wintersport te doen.

De vulkaan Etna is omringd door sneeuw. In de lager gelegen gebieden ligt er nog meer sneeuw.

Komende dagen ziet de weersverwachting er vrij gunstig uit. Een kern van hogedruk schuift vanuit Spanje door richting ItaliĆ«. Dat levert rustige condities op met vrij veel zon. Temperaturen kunnen op veel plaatsen klimmen naar 15 tot 20Ā°C.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken

Onweerskansen vrijdag 24 maart 2023

6 uur geleden - 2 min. lezen
32 Prognose

Zacht weer met af en toe neerslag

17 maart 2023 - 4 min. lezen