9 april 2015 - 3 min. lezen 2 reacties

Eindelijk is het dan zover, het verwachte warme en mooie lenteweer is aangevangen. Het werd al aangekondigd door ons en nu is het dan zover. Joepie! Ik moet wel zeggen dat het qua temperatuur en weerbeeld wat aarzelend op gang is gekomen. Net een diesel, eerst voorgloeien om vervolgens volle kracht vooruit te gaan. Kijk maar eens naar de natuur, die staat nu ook op springen.

Perfect lenteweer op vrijdag

Vrijdag wordt het namelijk op meerdere plaatsen 20 graden in de schaduw, en als het ook in De Bilt 20 graden wordt, dan is de eerste warme dag van het jaar 2015 een landelijk feit in Nederland. In het zuidoosten en op sommige plaatsen landinwaarts in België (Kempen) kan het 22 graden worden. Uiteraard is het hierbij droog, vrij zonnig met een zwakke zuidelijke bries.

Hooikoorts

Hooikoorts slaat namelijk toe in het voorjaar bij mooi en zonnig weer. De knoppen staan op uitbarsten en daardoor komen er weer pollen in de lucht. Een allergische reactie in het lichaam van sommige mensen op het stuifmeel veroorzaakt de overlast. Die bekend staat met tranende ogen, niezen, een loopneus en nog tal van andere vervelende verschijningen. Gelukkig zijn er wel wat middeltjes te verkrijgen in de apotheek. De symptomen worden ook minder als er regen verwacht wordt.

Warme zuidelijke stroming met hoge temperaturen

satteliet donderdag 9 april

Om te begrijpen hoe het mooie en vrij warme weer ontstaat moeten we kijken naar het zuiden. U ziet heldere condities boven Frankrijk. Dat is nu exact de aanvoerrichting voor de komende uren. In het noorden van Nederland zit eerst nog wat hardnekkige bewolking maar die lost op en vertrekt verder noordwaarts.

Hogedruk Centraal Europa gfs

Een hogedrukgebied keurig boven Centraal-Europa zorgt met de wijzers van de klok mee voor een zuidelijke stroming. Precies de juiste ingrediënten om het hoofdmenu te reserveren. (lees zon en warm weer)

Vrijdag zitten we in de warmste luchtsoort die helemaal vanuit Spanje komt en met 17 tot 19 graden aan zee en tot 22 graden dieper landinwaarts is het zeer aangenaam weer! Genieten zou ik zeggen.

Warmte van korte duur

hogedrukgebied zaterdag

Helaas is de warmte van korte duur. Zaterdag draait de stroming naar het westen. Koelere en vochtigere zeelucht komt dan vanuit het westen binnen met meer bewolking en kans op een bui. De middagtemperatuur kan nog maar nipt de 15 graden halen maar waarschijnlijk lukt dat niet overal. Zondag gaat de stroming alweer iets draaien naar het zuidwesten, blijft het vermoedelijk droog en bij wat meer zon is het dan toch niet koud bij een onveranderde temperatuur in de middag.

Is de warmte dan voorbij? Waarschijnlijk niet want in de loop van de volgende week krijgen we een herhaling van zetten met weer een zuidelijke stroming. Echter ook die lijkt niet lang stand te houden zodat de weerspreuk ‘april doet wat ie wil’ exact van toepassing is.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken
7 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

2 dagen geleden - 6 min. lezen
4 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

2 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen