62

De komende dagen gaat het weer wat op en af, met zwakke storingen in de buurt. Het is vaak droog, maar af en toe valt er wat neerslag. Woensdag lijkt een dag om naar uit te kijken, dan zorgt een opstoot van zeer zachte lucht uit het zuiden voor warm lenteweer.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Zacht maar licht gestoord lenteweer

Algemene weersituatie

Er heerst nog steeds een omegablokkade op het Europese continent. De Benelux komt aan de westelijke flank daarvan te liggen, waardoor trogjes kunnen doordringen en bijhorende zwakke storingen ook kunnen overtrekken. Zondagavond en maandagnacht zal een occlusiefront overtrekken. In de loop van maandag komen we tijdelijk tussen de storingen terecht. Dinsdag trekt een warmtefront over en naar woensdag bouwt een nieuwe hogedrukrug zich op. Vanuit het zuiden wordt dan zeer zachte lucht aangevoerd.

Wat regen tegen zondagavond

Zondag lost in de ochtend een zwakke storing stilaan op terwijl deze noordwaarts trekt. Het wordt dan vrij mooi met vrij veel ruimte voor de zon en vooral ook hoge en/of middelhoge wolkenvelden en later vanaf het zuiden uit ook wat stapelwolken. In de loop van de dag en vooral naar de avond toe wordt het vanuit het zuiden uit bewolkt en later volgt er ook wat regen met de passage van het occlusiefront. Dit front trekt ook tijdens de nacht naar maandag verder noordwaarts met regen. Het is zacht, met temperaturen die in de namiddag klimmen naar 12 tot 16°C. In het zuidoosten is het wat frisser. Er staat een goed voelbare wind uit het zuiden tot zuidoosten.

Maandag meestal droog, warmtefront op dinsdag

Maandag verlaat de storing met regen eerst het noordoosten van Nederland, elders is het droog en later wordt het overal droog. Er is ruimte voor zonneschijn, maar er ontstaan ook stapelwolken of soms lage (stratocumulus)bewolking die het wat bewolkter kunnen maken in de loop van de dag. De temperaturen liggen tussen 8°C op de Wadden en tot 13 of 14°C in het binnenland. De wind is matig uit zuidwest.

Dinsdag passeert een warmtefront. Daarmee samenhangend zien we opnieuw meer bewolking verschijnen. Dat is een dik pakket hoge en middelhoge wolken en daaronder later ook lage bewolking. Vooral in het zuiden van de Benelux kan er daarbij ook regen vallen, maar verder naar het noorden lijkt het droger te blijven. De temperaturen liggen wat lager tussen 7 en 13°C. De wind doet het wat kalmer aan en is meestal zwak.

Zeer zacht op woensdag

Woensdag zitten we achter het warmtefront en bouwt een hogedrukrug zich op. Vanuit het zuiden wordt er erg zachte lucht aangezogen. De temperaturen lopen op naar zeer zachte waarden tussen 16 en 19°C in het zuiden, verder naar het noorden is het wat frisser met 9 tot 14°C. Lokaal zou het misschien voor het eerst wel 20°C kunnen worden als alles meezit… Er is daarbij ook ruimte voor (veel) zonneschijn.

Wat brengt de (middel)lange termijn?

Op de pluimen zien we aanvankelijk de regenkansen door toedoen van de zwakke storingen. Daarna nemen de neerslagkansen weer af door opbouw van een nieuwe hogedrukrug. De temperaturen blijven boven normaal liggen, met vooral op woensdag een temperatuurpiek. Wat er daarna staat te gebeuren ligt nog niet helemaal vast. Sommige scenario’s kiezen voor een koeler maar droog weertype met opnieuw kansen op nachtvorst. Andere scenario’s opteren voor een veel zachter weertype, allemaal sterk afhankelijk van de windrichting en luchtmassa’s waarin we terecht gaan komen…

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
7

Lokaal weer veel regen op vrijdag 12 juli

1 dag geleden - 5 min. lezen
45 Waarschuwing voor hevig onweer!

Hevig onweer op dinsdag 9 juli 2024

4 dagen geleden - 5 min. lezen