21 juli 2023 - 2 min. lezen
66 reacties 66

Kunnen we binnenkort een weersverandering verwachten in de Lage Landen of blijft het weerbeeld vrij wisselvallig met koele temperaturen? Wie de hitte zoekt, kan namelijk nog steeds in Zuid-Europa terecht. Daar wordt op grote schaal 35 tot 40°C gemeten en zijn de weercondities vaak stralend. In deze weersverwachting een vooruitblik naar de eerstvolgende 10 dagen.

Straalstroom blijft dominant

Om een grote wijziging in het weerpatroon door te voeren moet een ingrijpende wijziging ontstaan in de straalstroom. Deze is momenteel westelijk en lijkt richting het einde van de maand juli maar zwak te gaan meanderen. Deze golvende beweging is voor veel weerliefhebbers een interessant fenomeen, omdat het de kans op hitte-opstoten en dus ook onweer doet toenemen.

Positie straalstroom op 22 juli 2023. Op de Atlantische Oceaan ligt een vrij dominante tak die geregeld lagedrukgebieden naar West-Europa stuwt.
Op 29 juli 2023 zien we weinig verandering in de dominante tak van de straalstroom op de Atlantische Oceaan. Boven West-Europa wordt wel een poging ondernomen tot ‘golven’, maar voorlopig zonder succes in de vorm van een persistente uitbraak van hitte.

Invloed op het weerbeeld

Dankzij de nabijheid van de Atlantische Oceaan is het dan ook de verwachting dat met dergelijk weerpatroon in de weermodellen er maar weinig zomerwarmte uit Zuid-Europa naar het noorden kan vloeien. Hogedruk daarentegen blijft hardnekkig boven Zuid-Europa met een verderzetting van het (extreem) warm weerpatroon. De kans op bosbranden neemt in de gordel van Spanje tot Turkije dus verder toe.

Zomers weer blijft aanhouden over het zuiden van Europa. Ten noorden van Parijs en de Alpen zorgt de straalstroom vaak voor een koelere component met neerslag.

En wat voor augustus?

Ondanks dat de betrouwbaarheid in de weersverwachting traditioneel daalt boven de 7 dagen, zien we weermodellen hinten op een herstel van het zomerse weer in augustus. Extra opstoten van een hogedrukgebied uit het zuiden zorgt dan wellicht geregeld voor zomerse dagen met maxima boven 25°C. Of het tot een nieuwe hittegolf komt, is nog voorbarig om te zeggen. Volgens de klimaatstatistiek blijft die kans betrekkelijk hoog in deze zomermaand.

In de weerpluim van Centraal-België (ook grotendeels representatief voor de rest van de Benelux) zien we een temperatuur tussen de normale rode en blauw band variëren. Dat betekent dat er voorlopig weinig pieken in het weerbeeld tevoorschijn komen.
Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken