17 september 2014 - 3 min. lezen 14 reacties

Volgende week krijgen we een totaal ander weerbeeld geserveerd. Zo zien we op de Atlantische Oceaan de straalstroom aanzwengelen die op haar beurt depressies zal veroorzaken. Bij een straffe straalstroom is van nazomerweer dan ook geen sprake meer. De herfst lijkt haar intrede te maken.

Bomen verliezen nu al massaal bladeren

Gaat u wandelen of fietsen door de natuur, dan heeft u het al gemerkt. De herfst mag dan wel nog niet begonnen zijn maar de natuur zit niet te wachten op een exacte datum. Door het warme weer hebben heel wat bomen hun laatste krachten al gespendeerd aan de weelderige bladgroei zodoende dat ze vanaf nu massaal gaan stoppen met de voedselbevoorrading. Gooi er vervolgens een lagedrukgebied tegenaan en daar sta je dan met een boom zonder kruin. Wees gerust, dat zit er aan te komen 🙂

Straalstroom wint aan kracht

De legendarische weerman Armand Pien (en tevens een groot voorbeeld voor meteorologen) kon er in zijn tijd niet genoeg van krijgen. De straalstroom was de motor van het weer en bracht ons goed of slecht weer. Dat is na tientallen jaren niet veranderd en daarom dat ook wij nog steeds gebruik maken van deze luchtstroom om belangrijke veranderingen in het weerpatroon te staven.

Op de onderstaande kaart ziet u mooi de huidige situatie met een afwezige luchtstroom op 250 hPa. De tweede kaart schetst de situatie voor 23 september waar een omvangrijk lagedrukgebied zorgt voor de herstart van de ‘slecht weer module’. De gele kleurtinten wijzen op de snelheid. Het kan een teken aan de wand zijn dat de gradiënt toeneemt en de herfst een doorstart kent.

straalstroom vandaag
straalstroom volgende week

Temperatuur zet haar daling in

Traditioneel met een westelijke straalstroom (van west naar oost) stroomt er ook wat koudere lucht binnen. Logisch als je weet dat de Atlantische Oceaan niet gemakkelijk kan opwarmen en we straks wind uit die richting krijgen. 25 graden hoeven we dan ook niet meer te verwachten. Volgens de huidige weerkaarten vallen we dan eerder terug op 15 / 16 graden.

Dat schommelt rond het gemiddelde van deze tijd. Liefhebbers van storm moeten zich voorlopig nog niet van de wijs brengen, daarvoor is het nog iets te vroeg.

  • Bekijk de daling van de temperatuur in België en Nederland

Binnenkort de winterverwachting 2014-2015

Het is ongelooflijk hoeveel vragen we binnenkrijgen voor de winterverwachting van 2014-2015. Traditioneel altijd een beter scorend onderwerp doordat het soms heel wat reacties losweekt. Nog deze maand leest u onze visie op dit interessant onderwerp.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

14 uur geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

3 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen