28 september 2015 - 2 min. lezen 0 reacties

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft groot nieuws over de planeet Mars. NASA heeft nu echt vloeibaar (zout) water gevonden, een groot mysterie dat eindelijk is onthuld. Met deze vondst kan er verder worden gezocht naar leven. Want waar water is, is leven.

“Vandaag vloeit er water op de oppervlakte van Mars”, dat zegt onderzoeker Michael Meyer aan The Guardian. Voorlopig is het nog onduidelijk waar het water precies vandaan komt. Het kan grond- of condensatiewater zijn. Volgens de onderzoekers is het op basis van satellietfoto’s met hoge resolutie klaar als een klontje dat er vloeibaar water aanwezig is op de rode planeet.

Mars
NASA

Pekel

Tijdens de zomermaanden op Mars loopt er vloeibaar water naar beneden op de wanden van kloven en kraters. De druppels laten lange, donkere vlekken op de oppervlakte achter die tijdens warme maanden honderden meters lang kunnen worden.

Eigenlijk werd er gezegd dat het op onze rode buurplaneet te koud was voor stromend water, en er enkel ijs zou zijn. Maar vier maanden geleden ontdekte een team tekenen van zeer zout water.

Op social media speculeerden mensen al snel over leven op Mars. “De NASA heeft leven ontdekt op Mars”, klonk het. Wel, vroeger kon er wel eens leven zijn geweest want Mars was ooit een planeet als de onze, met zeewater, zoet water, bergketens en begroeiing, maar plots was het oppervlaktewater verdwenen na een grote klimaatverandering. Daarom lijkt de planeet nu op een grote droge woestijn.

Marsmannetjes?

Waar vloeibaar water is, is leven mogelijk. Maar of er echt levende organismen op Mars wonen weten we nog lang niet. Alleszins is de vondst van vloeibaar water een goed teken. Het brengt de mensheid alweer wat dichter bij de ontdekking van buitenaards leven. Binnen vier jaar stuurt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA een robot naar Mars. Die moet nagaan of er leven is of ooit was op de rode planeet. Spannend toch?

Bekijk hier een stukje van de persconferentie van NASA:

Bron: The Guardian, The New York Times

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

3 uur geleden - 3 min. lezen
6

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

2 dagen geleden - 2 min. lezen