Bliksem in slowmotion

Wie graag spectaculaire beelden bekijkt, kan het onderstaande filmpje wel appreciëren. Het idee is éénvoudig. Je neemt de bliksem in één beeld met een ultrasnelle camera. Vervolgens laat je het geheel dermate vertragen waardoor de bliksem verschijnt in super slow motion. Op die manier kan u het kanaal en de talrijke vertakkingen mooi waarnemen! Kijk, geniet en huiver!

Bliksem in slowmotion

Nuttige weetjes rond bliksem

Bliksem is een elektrische ontlading in de atmosfeer. Het is het hoofdverschijnsel van onweer en het heeft donder als bijverschijnsel. Het natuurfenomeen ontstaat wanneer tegengestelde ladingen (+ en -) elkaar gaan beïnvloeden in een grote onweerswolk. We heten deze wolken: Cumulonimbuswolken.

Wanneer we geen bliksem in de wolk of richting de grond zien verschijnen, spreken we over weerlicht. Dit levert vaak een stil en prachtig schouwspel op. Dit type bliksem catalogeren we onder IC-ontladingen (intra cloud). Check het artikel: soorten ontladingen bij onweer.

Het spreekt voor zich dat bliksem gevaarlijk is (ook voor stormjagers). Het is dan ook raadzaam om bescherming te zoeken, zeker wanneer het onweer dichtbij is en de tijd tussen bliksem en donder minder dan 10 seconden bedraagt (ongeveer 3 km).