28 januari 2020 - 3 min. lezen 1 reacties

Een koufront trok de afgelopen uren over onze regio en liet plaatselijk behoorlijk wat neerslag achter. De komende uren trekken vervolgens nog enkele buienlijnen over onze regio. Deze kunnen het aantal buien opnieuw doen opleven. In de Ardennen kan het daarbij gaan sneeuwen, met vooral boven 400 meter de vorming van een sneeuwdek tot gevolg. Hoeveel sneeuw er uiteindelijk zal vallen, is nog niet helemaal duidelijk.

Momenteel gaan we uit van 5-10 cm op de hoogste toppen van de Ardennen. Echter…het sneeuwtapijtje is echter van korte duur. Wie een trip wil plannen naar de sneeuw doet dit dus best op woensdag, waarbij Signal de Botrange de grootste zekerheid geeft om sneeuw te zien.

Sneeuwkansen in de Ardennen

Webcam Mont Rigi

Achter het koufront bevinden we ons tijdelijk in een koudere luchtmassa. Hierin bevinden zich enkele grondtroggen. Dit impliceert dat we in de Ardennen waarschijnlijk te maken zullen krijgen met een tijdelijk sneeuwdek. In onderstaand artikel bekijken we eens wat de verschillende weermodellen daarover te zeggen hebben.

Bekijken we even de onderstaande modellen. We zien dat elk model een sneeuwsignaal geeft. Maar dat er nog grote onzekerheid heerst wat betreft de hoeveelheid sneeuw. Het minst enthousiast is de laatste run van het Amerikaanse GFS. Dit weermodel berekent hooguit 1 tot 2 cm sneeuw tegen woensdagochtend. Het Europese ECMWF en Nederlandse HARMONIE zijn iets enthousiaster en laten het sneeuwdekje oplopen tot 2 à 3 cm.

Sneeuwaccumulatie door weermodel GFS
Het Europees weermodel ECMWF berekent iets meer sneeuw
Output HARMONIE

De Duitse weermodellen WRF en COSMO en het Franse AROME laten het sneeuwdek groeien tot 4-6 cm. Maar het is vooral het Belgische weermodel ALARO dat een behoorlijk sneeuwdek tot stand ziet komen, mogelijk tot 15 cm!

COSMO berekent vooral sneeuw tegen de grens met Luxemburg
WRF is dan weer voorzichtiger met een gesloten sneeuwdek
Het weermodel van het KMI oogt veel te positief met sneeuwhoeveelheid

Het is natuurlijk de vraag in hoeverre dit model ook daadwerkelijk droge sneeuw berekent. Indien er een periode natte sneeuw valt, kan het model dit beschouwen als “valse accumulatie”. Bovendien is het zo dat de bodem momenteel erg nat en verzadigd is.Zeker niet ideaal voor sneeuw om zich daarop te accumuleren.

Omdat het model bv. ook elders in Noord-Frankrijk hoge sneeuwhoeveelheden voorziet, lijkt ons dit niet de meest realistische optie. Dat het zal sneeuwen in de Ardennen is dus zeker, maar de hoeveelheid is nog af te wachten. Momenteel gaan we uit van zo’n 0-2 cm in de gebieden boven 400 meter, boven 500-600 meter kan dit oplopen naar 2-5 cm. Op de hoogste toppen van het land mogelijk 5-10 cm verse sneeuw.

Het sneeuwdek zal echter geen lang leven beschoren zijn. Na woensdag worden de temperaturen alweer duidelijk positief. Woensdag wordt het stilaan overal droger en halen de temperaturen 0 tot 1 graad in de Ardennen. Er staat daarbij een goed voelbare wind. Op donderdag stijgt de temperatuur verder naar 5-6 graden en treedt de dooi alweer in.

Wie een uitstap wil maken naar de sneeuw doet dit dus best op woensdag en om de meeste sneeuwzekerheid te hebben, lijkt Signal de Botrange hiertoe de beste optie.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

16 uur geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

3 dagen geleden - 2 min. lezen