7 juli 2014 - 2 min. lezen 0 reacties

Terwijl categorie 1 orkaan Arthur het ‘mooie’ weer maakt aan de overzijde van de Atlantische Oceaan (oostkust van de Verenigde Staten) wordt er ook ten oosten van Azië het één en ander in gang gezet. De Supertyphoon Neoguri pakt uit met windstoten tot 200 km/h (vooral in het zuidoostelijk kwadrant van de depressie).

In België en Nederland worden zo’n windstoten zelden geregistreerd, hetzij tijdens een valwind/goed ontwikkelende windhoos. En zoals u als trouwe bezoeker weet zijn die fenomenen eerder uniek dan veel voorkomend in de Lage Landen.

Gelijkaardig aan typhoon Haiyan

Dat het systeem niet meteen wordt gebombardeerd tot verwoestend systeem in de media valt ons zwaar. Het systeem onttrekt de komende uren nog meer energie door het tropisch warm zeewater (+25°C tot lokaal 30°C). Extra factor die het systeem gaat gebruiken om te intensiveren is de ‘eilandloze’ omgeving. Obstakels zoals land kunnen dergelijke stormen echter flink verzwakken.

Gevaar voor Okinawa (Japan)

De gebieden in de directe omgeving van de supertyphoon zijn wel het één en het ander gewoon. Voordeel is dat bijvoorbeeld huizen zijn aangepast om dergelijke windstoten vlot te verteren. Stel u eens voor dat zo’n systeem het gemunt heeft op de Benelux. Er zou heel wat meer schade ontstaan doordat onze infrastructuur amper voorzien is op forse windstoten.

Nadeel voor de gebieden is wel de hoge waterstanden die opgewekt worden door dergelijk stormsysteem. Op sommige plaatsen kan het water tot 10 m opgestuwd worden met grootschalige overstromingen. Grootste factor om mee rekening te houden zal dus de hoeveelheid neerslag zijn.

track tyfoon neoguri

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

3 dagen geleden - 3 min. lezen