1

De meeste weermodellen tonen voor de komende dagen het ontstaan van een zuidelijke luchtstroming voor Spanje en Portugal. Daarmee wordt warme, Afrikaanse, lucht aangevoerd. De temperaturen kunnen daardoor klimmen tot 40°C en meer. In het zuiden van het Iberisch Schiereiland lijken temperaturen tot meer dan 45°C zelfs mogelijk. De hittegolf lijkt volgende week te pieken.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Zuidelijke luchtstroming vormt zich

Komende dagen ontstaat er boven het oosten van Spanje en het westen van de Middellandse Zee een kleine hogedrukkern. Tegelijk vormt er zich een thermisch laag boven het noordwesten van Afrika. Tussen beide drukgebieden in komt een diepe zuidelijke tot zuidoostelijke luchtstroming tot stand die zeer warme, Afrikaanse, lucht zal aanvoeren. Het 500 hPa geopotentiaalvlak schiet duidelijk de hoogte in (tot bijna 6000 m). Dat is een teken dat de luchtkolom in zijn geheel fors opwarmt.

Tussen twee kleine drukgebieden in ontstaat er een zuidelijke tot zuidoostelijke luchtstroming.

40°C en meer in het zuiden

De zeer warme lucht zal komend weekend al uitstromen over het Iberisch Schiereiland met temperaturen in het zuiden van Spanje en Portugal tot 40°C en meer. Sommige weermodellen berekenen op zondag zelfs maxima tot 44°C in de vallei van de Guadalquivir, nabij steden zoals Montoro, Sevilla, Cordoba en Badajos.

Snikheet in het zuiden van Spanje en Portugal komend weekend.

Volgende week nog warmer?

Volgende week houdt de aanvoer van zeer warme lucht aan. Meer nog, deze kan nog intenser worden omdat het thermische laag zich lijkt te verbinden met een hoogtetrog en nog wat verder uitzakt voor de westkust van Portugal. Temperaturen tot 45°C lijken mogelijk.

Volgende week wordt het mogelijk nog warmer met dan maxima tot 45°C.
In het zuiden van Spanje en Portugal kunnen de temperaturen op meerdere dagen stijgen tot 40-45°C. We spreken over een intense hittegolf. (Kachelmannwetter)

Intense hittegolf in de regio Sevilla – Guadalquivir

Onderstaande grafieken en tabel toont de situatie in Sevilla. Op meerdere dagen is 40-45°C mogelijk terwijl het ‘s nachts niet koeler wordt dan 22-24°C. Eventuele uitschieters boven 45°C lijken ook tot de opties te behoren.

Zeer warm weer in Sevilla. (Kachelmannwetter)

Later ook zomerweer in de Benelux?

Komende dagen blijft de aangevoerde lucht maritiem gematigd. Uitschieters qua temperaturen moeten we dan ook niet meteen verwachten. Echter, in de loop van volgende week tonen sommige weermodellen dat de warme lucht vanaf het zuiden verder kan oprukken aan de voorzijde van een Atlantische hoogtetrog. Het enorme bastion van tropische lucht in het zuidwesten van Europa kan dan meteen worden aangewend waardoor de temperaturen in de Benelux op korte tijd fors kunnen stijgen. Mogelijk krijgen we op die manier dan ook een zomerse/tropische episode in de Lage Landen.

Zomerweer in de Benelux tegen 17-18 juni?

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

4 dagen geleden - 3 min. lezen