1

Het is herfst, en doorgaans is het noordelijk halfrond weer aan het afkoelen. Zo ook de zeeën en oceanen. Echter is het water nog wel ruim warm genoeg om de vorming van tropische cyclonen te faciliteren. Op de Atlantische Oceaan is het momenteel rustig, maar aan de andere kant van het continent lijkt er een volgende orkaan in vorming te zijn. Wat is de verwachte impact op de omliggende gebieden?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Negentiende tropische storm van dit orkaanseizoen

De afgelopen dagen werd het systeem waaruit tropische storm Roslyn ontstond al nauwlettend in de gaten gehouden door het NHC, het Amerikaans instituut voor orkanen. Op zondag 16 oktober werden de onweersbuien voor het eerst opgemerkt. Gaandeweg nam de convectie toe en ontstonden er meer onweersbuien. Later werd het systeem ook beter georganiseerd en in de ochtend van donderdag 20 oktober was er sprake van een tropische depressie. De windsnelheid nam vervolgens ook toe en bereikte al snel de intensiteit van een tropische storm. Het systeem kreeg de naam ‘Roslyn’.

Roslyn is de negentiende tropische storm van dit jaar in de noordoostelijke sector van de Stille Oceaan geworden. Daarmee lijkt dit jaar een actief orkaanseizoen voort te brengen, ondanks de doorgaans tegenwerkende factoren die een La Niña veroorzaakt. Gemiddeld ontstaan er 15 tropische cyclonen in een Pacifisch orkaanseizoen. Hoewel het orkaanseizoen officieel duurt tot en met 30 november, zitten we daar nu al boven.

Wordt tropische storm Roslyn een orkaan?

De atmosferische omstandigheden blijven in eerste instantie gunstig voor een verdere intensivering van tropische storm Roslyn. Zo is het zeewater ten zuiden en zuidwesten van Mexico nog vrij warm met 29 à 30°C. Bovendien is er de eerste dagen weinig windschering in de omgeving van Roslyn. Het NHC voorziet daarom een geleidelijke verdere intensivering. Waarschijnlijk wordt Roslyn op vrijdagavond 21 oktober (lokale tijd) al een orkaan.

Momenteel is er weinig windschering op de plek waar tropische storm Roslyn zich bevindt. (CIMSS)

Terwijl Roslyn eerst richting het westen trekt, zal de koers later afbuigen. Ze beweegt dan naar het noordwesten, daarna richting het noorden. In die omgeving is er aanzienlijk meer windschering. Tegelijkertijd komt dan het Mexicaanse vasteland in zicht. Tegen die tijd zal Roslyn waarschijnlijk aangesterkt zijn tot een orkaan van de tweede categorie op de schaal van Saffir-Simpson. De windsnelheden liggen dan rond de 155 km/u met windstoten tot bijna 200 km/u.

Naar verwachting zal dit in Mexico voor problemen gaan zorgen. Niet alleen de forse wind zal voor problemen zorgen. Het terrein is in deze regio erg bergachtig. In combinatie met de verwachte neerslaghoeveelheden van 100 tot 200 mm in enkele dagen kan dit leiden tot flash flooding en modderstromen. Daarnaast kan de stormvloed ook problemen geven aan de kust.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken