19 augustus 2023 - 2 min. lezen
0 reacties 0

Tijdens de nacht van 18 op 19 augustus 2023 was het moeilijk slapen. Hoge nachttemperaturen in combinatie met een hoge luchtvochtigheid waren daarvoor verantwoordelijk. De minima daalden op veel plaatsen niet onder de 20 tot 23°C. Daardoor werd het meteen de warmste nacht van deze zomer. We spreken ook wel van een ‘tropennacht’.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Warmste nacht van het jaar

Afgelopen nacht daalde het kwik op veel plaatsen niet onder de 19 tot 24°C. Daarmee beleefden we de warmste zomernacht tot nog toe in het zomerseizoen van 2023. In Ukkel, het referentiestation van België noteerden we 23°C in thermometerhut. In De Bilt, het referentiestation in Nederland, bedroeg de minimumtemperatuur zo’n 21°C. Voor Ukkel was het al de derde tropische nacht van deze zomer.

De vorige tropische nacht werd geregistreerd op 9 juli. Recordwarm was het niet. Het record in Ukkel staat voorlopig op 4 juli 2015. Toen dook het kwik er niet onder de 24.4°C. Het record voor De Bilt staat op 26 juli 2019 met 22.9°C.

De minima lagen tussen 19 en 24° afgelopen nacht.

Tropennacht

Nachten met minimumtemperaturen boven 20°C benoemen we als ‘tropennachten‘. Hierbij refereren we naar de nachten in tropische gebieden die steeds warm en vochtig verlopen met quasi continu temperaturen boven 20°C. Ook nu lag de luchtvochtigheid erg hoog met dauwpunttemperaturen van boven de 20°C. Daardoor voelde het erg zwoel aan. De warme temperaturen werden veroorzaakt door aanvoer van een warme en vochtige tropische luchtmassa uit het zuiden.

De dauwpunttemperatuur lag erg hoog, daardoor was het erg vochtig.

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken