23 maart 2022 - 2 min. lezen
0 reacties 0

Afgelopen dagen was het opnieuw zover in delen van Noord-Amerika. Dankzij de combinatie van vochtige en warme luchtmassa’s met koudere luchtmassa’s over het westen ontstonden talrijke zware onweersbuien. Deze supercells veroorzaakten op diverse plaatsen in Texas, Oklahoma en New Orleans voor tornado’s. Deze wervelwinden kunnen op (vrij) grote schaal enorme schade aanrichten. Zeker wanneer ze ontstaan in de late avond en nachtperiode wanneer veel mensen aan het slapen zijn.

Tornado outbreak begon op 21 maart 2022

Op 21 maart 2022 werden grote delen van Texas getroffen door meervoudige supercells en tornado’s. In totaal werden er meer dan 60 tornado warnings geactiveerd en vonden 22 tornado’s de weg richting het aardoppervlak. Vooral het centraal gedeelte van Texas werd flink getroffen. Over het noordwesten van Texas en in de buurt van Oklahoma werden ook enkele krachtige wervelwinden gesignaleerd.

Samenvatting meldingen van tornado’s op dinsdagochtend 22/03/22 (Katie Wheatley)

Sneeuwstormen in delen van Kansas

Het actief weerpatroon werd veroorzaakt door een lagedrukgebied boven het centraal gedeelte van Noord-Amerika. Dat is vragen om flinke temperatuursverschillen in de luchtsoort en dus vuurwerk op vlak van onweersbuien. Aan de voorzijde van het koufront dat van oost naar west trekt, worden zeer zachte en vochtige luchtmassa’s naar het noorden gestuwd. Deze zijn afkomstig uit de Golf van Mexico.

Lagedrukgebied zorgt voor opstuw warme lucht aan de voorzijde.

Typisch bij dit actief weerpatroon is dat het aan de achterzijde van het koufront voldoende koud blijft voor winterse neerslag en zelfs enkele sneeuwstormen. Aan de voorzijde van het koufront is het dan eerder warm en vochtig met een broeihaard van krachtige buien.

We herkennen blauwe en rode tinten in de buurt van Kansas. Dat bewijst dat de buien een winterse neerslagvorm krijgen. In combinatie met veel wind, behoorlijk ruig weer! (NOAA)

Nog meer natuurgeweld?

Volgens het SPC (Storm Prediction Center) neemt de kans op nieuwe felle onweersbuien af komende dagen. Weermodellen hinten op een opbouw van hogedruk vanuit het westen van Amerika. Dat betekent voor het binnenland dan meestal droge en zonnige condities. Het slechte weer met mogelijk nieuwe sneeuwval verhuist dan richting het noordoosten van het land.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken