Tijdelijk tropisch, daarna onweerachtig
Komende dagen krijgen we vanuit het zuiden van Europa opnieuw warme tot tropische lucht over de vloer. Op maandag verloopt dat allemaal nog wat moeizaam voor België. Een langgerekte wolkenband met lokaal wat lichte regen sleept over het zuidelijk deel van de Benelux. In het noorden van de Benelux zijn de opklaringen al snel van de partij en kan het kwik klimmen tot 25°C. Op dinsdag en vooral woensdag wordt de luchtsoort nog iets onstabieler en kunnen er hevige onweersbuien ontstaan boven Frankrijk.
- Volg onze weerberichten via Facebook of Twitter
- Bekijk de bliksemactiviteit live via onze onweerradar
- Bekijk de laatste weerinformatie via de livestream op YTB!
- Volg onze weerfoto’s op Instagram
Zomerse dinsdag in het vooruitzicht
Op dinsdag zien we de as van het beschermend hogedrukgebied postvatten boven de Noordzee. Aan de oostelijke flank stromen vrij warme luchtmassa’s binnen met op 1499 meter een temperatuur van 13 tot 14°C. Op grondniveau mogen we daar nog 12 graden bij optellen om de temperatuur in thermometerhut te kennen. We verwachten maxima tot 28°C op dinsdag. Het weerbeeld is eveneens positief met vrij veel zonneschijn over de Benelux.


Tropisch warm op woensdag
Op woensdag wordt het uiteindelijk op veel plaatsen zomers warm. In het oosten van de Benelux flirt het kwik met tropische kwikstanden. Waar de zon zich iets langer kan handhaven zal de grens van 30 graden overschreden worden. In combinatie met de steile klim van de temperatuur neemt ook de latente onstabiliteit in de vorm van SBcape/MLcape fors toe.
- Leer meer over de extreem weer parameters
Op woensdag moeten we rekening houden met 500 tot 1500 Joule/kg (MLcape) en een SBcape van 3000 J/kg over het oosten van Nederland. Signalen die er toch op duiden dat het type onweer in de nacht van dinsdag op woensdag en op woensdag overdag pittig kan uitpakken met hagel en windstoten.


Dynamisch interessante setting
Niet alleen latente onstabiliteit in de vorm van CAPE is belangrijk voor onweer, ook de trigger van de onstabiliteit moet aanwezig zijn. Meestal zien we dit terug in de vorm van een neerslagsignaal dat hoog wordt boven de Benelux. Dit is duidelijk aanwezig op woensdag en ook op donderdag. In eerste instantie focus op België, donderdag focus op de gebieden aan de oostgrens.


De windschering in de onderste 6 km wordt richting 18 UTC behoorlijk hoog boven de Benelux. Met 10 tot 18 m/s kunnen we spreken van een matige bulkshear die de buien éénvoudiger tot een supercell pusht. Omgerekend in knopen hebben we dan zo’n 25 tot 35 knopen. Volgens Amerikaanse studies stijgt de kans op supercells flink vanaf 25 tot 40 knopen. Ook de kans op een windhoos neemt bij lage LCL niveaus toe. Voor woensdag schommelt de wolkenbasis rond 200-300 meter.
