Tijdelijk tropisch, daarna onweerachtig

Komende dagen krijgen we vanuit het zuiden van Europa opnieuw warme tot tropische lucht over de vloer. Op maandag verloopt dat allemaal nog wat moeizaam voor België. Een langgerekte wolkenband met lokaal wat lichte regen sleept over het zuidelijk deel van de Benelux. In het noorden van de Benelux zijn de opklaringen al snel van de partij en kan het kwik klimmen tot 25°C. Op dinsdag en vooral woensdag wordt de luchtsoort nog iets onstabieler en kunnen er hevige onweersbuien ontstaan boven Frankrijk.

Zomerse dinsdag in het vooruitzicht

Op dinsdag zien we de as van het beschermend hogedrukgebied postvatten boven de Noordzee. Aan de oostelijke flank stromen vrij warme luchtmassa’s binnen met op 1499 meter een temperatuur van 13 tot 14°C. Op grondniveau mogen we daar nog 12 graden bij optellen om de temperatuur in thermometerhut te kennen. We verwachten maxima tot 28°C op dinsdag. Het weerbeeld is eveneens positief met vrij veel zonneschijn over de Benelux.

maxima op dinsdag 18 juli 2017

Zomers warm over een groot deel van de Benelux. Enkel over het noorden van de Benelux is het iets frisser met gemiddeld 22 graden.

hoeveelheid zonneschijn op 18 juli 2017

Qua aantal uren zonneschijn mogen we niet klagen op dinsdag. Pas op het einde van de periode neemt de kans op enkele onweerachtige buien toe vanuit Frankrijk.

Tropisch warm op woensdag

Op woensdag wordt het uiteindelijk op veel plaatsen zomers warm. In het oosten van de Benelux flirt het kwik met tropische kwikstanden. Waar de zon zich iets langer kan handhaven zal de grens van 30 graden overschreden worden. In combinatie met de steile klim van de temperatuur neemt ook de latente onstabiliteit in de vorm van SBcape/MLcape fors toe.

Op woensdag moeten we rekening houden met 500 tot 1500 joule/kg (MLcape) en een SBcape van 3000 J/kg over het oosten van Nederland. Signalen die er toch op duiden dat het type onweer in de nacht van dinsdag op woensdag en op woensdag overdag pittig kan uitpakken met hagel en windstoten.

MLcape woensdag 19 juli 2017

Op dinsdag focust de onstabiliteit zich op het noorden van Frankrijk. Woensdag verplaatst het gebied met veel CAPE zich naar het noorden. Weermodel GFS berekent over het westen de meeste neerslag. Over het oosten van de Benelux kunnen de onweders geïsoleerd van aard zijn met een verhoogde kans op hagel in de beginfase.

SBcape woensdag 19 juli 2017

Surface Based Cape gaat op woensdag vlot richting 3000 joule/kg. Aangezien we weten dat GFS de dauwpunten nogal overschat in de positieve zin, moeten we deze CAPE value in haar juiste context plaatsen. Waardes tussen 2000 en 3000 joule/kg lijken ons realistischer. Wat natuurlijk nog altijd ruim voldoende is voor heftig onweer.

Dynamisch interessante setting

Niet alleen latente onstabiliteit in de vorm van CAPE is belangrijk voor onweer, ook de trigger van de onstabiliteit moet aanwezig zijn. Meestal zien we dit terug in de vorm van een neerslagsignaal dat hoog wordt boven de Benelux. Dit is duidelijk aanwezig op woensdag en ook op donderdag. In eerste instantie focus op België, donderdag focus op de gebieden aan de oostgrens.

duidelijk neerslagsignaal op 19 juli 2017

GFS komt met een scherp neerslagsignaal over het westen van de Benelux (woensdagavond). Dit kan erop duiden dat 1 of meerdere multicells met onweer zich vormen in de omgeving. De gebieden aan de oostgrens vertoeven op dat moment nog steeds in de tropische temperaturen met geïsoleerde onweersbuien.

neerslaghoeveelheden volgens ECMWF op 19 juli 2017

ECMWF (Europees weermodel) is een fractie later met de neerslag. In de vooravond op woensdag focus op het binnenland van de Benelux met enkele pittige onweersbuien.

De windschering in de onderste 6 km wordt richting 18 UTC behoorlijk hoog boven de Benelux. Met 10 tot 18 m/s kunnen we spreken van een matige bulkshear die de buien éénvoudiger tot een supercell pusht. Omgerekend in knopen hebben we dan zo’n 25 tot 35 knopen. Volgens Amerikaanse studies stijgt de kans op supercells flink vanaf  25 tot 40 knopen. Ook de kans op een windhoos neemt bij lage LCL niveaus toe. Voor woensdag schommelt de wolkenbasis rond 200-300 meter.

bulk shear op 19 juli 2017

Overlay tussen CAPE en shear is interessant te noemen in de late namiddag en avondperiode.


Lees ook eens:

 • Valerie Steen

  …”boven het westen van de FIR”….voor wat staat die FIR ?

 • dawmast

  Op http://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen-en-verwachtingen/extra/guidance-modelbeoordeling lees ik het volgende over de te verwachten convectiemodus:

  Neerslag:

  Tot dinsdagavond droog. Dinsdagavond laat en in de nacht naar woensdag is een zeer lokale onweersbui niet helemaal uit te sluiten in het uiterste zuiden en boven het westen van de FIR; Harmonie 38 laat een forse bui ontwikkelen nabij de Nederlandse westkust in de nacht naar woensdag. Temps zijn potentieel behoorlijk ontstabiel (MUCAPE in de orde 1500-2000 J/Kg). Naast warmte-advectie lijkt een duidelijke dynamische forcering te ontbreken, mogelijk speelt de low-level jet een rol. Het westen van de FIR ondervindt mogelijk meer invloed van de zwakke hoogtetrog en daar lijkt de kans op (onweers)buien groter. Schering in de orde van 25 kn. Woensdagmiddag en -avond meer forcering (hoogtetrog, WA en convergentie bij de thermische vore) en veel energie. CAPE waardes liggen dan in het algemeen tussen 2000-4000 J/kg. Bovendien laten de progtemps voor met name het noorden sterk gekromde scheringsprofielen zien met 0-3 km 25-30 kn windschering. Dit laat goed georganiseerde convectie (multicell) toe met kans op grote hagel, zware windstoten en veel neerslag.

  Waarom heeft het KNMI over de relatief onschuldige multicell, terwijl de kans op fikse supercells bij deze omstandigheden tamelijk groot lijkt morgen. En zeer hoge CAPE-waardes van boven de 3000 J/kg, samenhangend met Spaanse Pluimen, lijken mij de laatste jaren ook veel vaker voor te komen dan eerder.

 • Paulus Piet

  Dit zijn toch wel de hoogste Sb CAPE, ML CAPE en LI-waardes die we tot nu toe dit seizoen hebben mogen meemaken hier in de Benelux. Indrukwekkend.

  https://uploads.disquscdn.com/images/38f5bbbc536243c24dfcb099e5bd844a391d4fb0dc11ea5efabaed95af07ada2.png

 • Yes!

 • dawmast

  Is de Bulkshear hetzelfde als de 0-6km Deep Layer Shear? Het valt mij op dat bij zulke korte hittestoten de kans op supercells behoorlijk groot is.