10 september 2022 - 4 min. lezen
51 reacties 51

De afgelopen dagen kregen we na een lange droge periode nog eens een flinke plens regen, al waren er grote regionale verschillen door het buiige weertype. De komende dagen komt er tijdelijk wat rust in de atmosfeer en wordt het droger en warmer. Richting dinsdag en woensdag komt er stilaan echter opnieuw verandering, want dan komen we op het grensvlak van koelere lucht uit het noorden en zeer vochtige en nog warme lucht uit het zuiden. Het wordt onstabieler met mogelijk regionaal veel neerslag, afhankelijk van de positie van de weersystemen.

Weerliefhebber? Volg ons ook op Twitter en Facebook
Volg de interessante weerberichten op Youtube

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Droger en warmer zondag en maandag

Zondag bouwt zich vanaf het westen een rug van hogedruk op en dat stabiliseert ons weerbeeld grotendeels. De temperaturen klimmen op veel plekken al naar 20 tot 22°C. Op maandag klimt het kwik zelfs nog wat hoger en dan gaan we naar 22 tot lokaal 25°C. In de Ardennen is het telkens wat minder warm met zo’n 17 tot 19°C.

Aarzelende start op zondag

Zondagochtend start op veel plaatsen in het centrum en oosten aarzelend met nevel, mist en lage bewolking die regionaal hardnekkig kan zijn. In het westen zijn er meer opklaringen met wat stapelwolken. Waar er mist en/of lage bewolking voorkomt kan die even hardnekkig zijn en wat blijven plakken. In de loop van en ten laatste tegen het eind van de voormiddag zou het ochtendgrijs moeten opgetrokken zijn. De mist gaat over in lage bewolking en deze kan door de opwarming van de zon openbreken en transformeren in stapelwolken. Zo evolueren we naar een wisselend bewolkt weerbeeld met stapelwolken en zon. Het is op de meeste plekken droog, maar in de loop van de dag kan er lokaal een buitje tot stand komen, met een grotere kans over (het noorden/noordoosten van) Nederland. Elders is het meestal droog. Er staat weinig wind uit veranderlijke richtingen.

Zeer zonnige maandag

Maandag is er al van in de ochtend veel zonneschijn. Enkel in de Ardense valleien is er dan mist. Elders is er rond zonsopgang wat nevel of grondmist waar de zon vlot doorheen schijnt. Voorts krijgen we maandag veel zon met wat hoge en/of middelhoge wolkenvelden die van west naar oost schuiven doordat het staartje van een zwak warmtefront passeert. Landinwaarts kunnen er ook enkele stapelwolken verschijnen. De wind is zwak tot matig uit zuidelijke tot zuidwestelijke richtingen.

Clash tussen koudere polaire lucht en warme vochtige lucht

Vanaf dinsdag worden de weerkaarten wat onzekerder en onstabieler. Vanuit het zuiden komt aan de noordoostelijke flank van een lagedrukgebied (ex-orkaan) warme en vochtige lucht opzetten. Deze bereikt eerst de Franse grens en trekt dan noordwaarts over België en het ZW, Z en ZO van Nederland. Achter een warmtefront komen we dan in onstabiele lucht terecht met verschillende thermische structuren die buiigheid kunnen opleveren. Tegelijkertijd zien we vanaf het noorden een golvend front oprukken dat stilaan zuidwaarts migreert en de Benelux kan bereiken via het noorden van Nederland. Richting woensdag komen beide structuren elkaar tegen en versmelten deze tot een grootschalige frontale zone. Op deze zone kan er mogelijk regionaal veel regen vallen, maar voor details is het nog te vroeg. De komende dagen zullen meer raad brengen wat dat betreft.

Theta-E kaarten op woensdag waar we de fronten en thermische structuren mooi op zien liggen (indicatief).

De hoger vermelde thermische structuren en frontale zone gooien de weerkaarten wat overhoop. We zien immers een grote onzekerheid opduiken in de pluimen wat de temperaturen betreft. Dat heeft te maken met de timing en positie van de systemen die nog niet vastliggen. We zien rond dinsdag/woensdag een duidelijke piek in de neerslagverwachting (a.g.v. de eerder vermelde frontale zones), maar de temperaturen tonen een aanzienlijke spreiding op relatief korte termijn. In de gietende regen kan het kwik zowaar terugvallen tot waarden (ver) onder de 20°C, in drogere gebieden in combinatie met aanvoer van warme lucht kan het kwik mogelijk nog stijgen tot 20 à 25°C. Momenteel lijken de scenario’s met temperaturen rond of onder 20°C meer bijval te krijgen, maar de tijd zal raad brengen!

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

5 dagen geleden - 6 min. lezen